Kontorfagarbeideren

Der andre kanskje ville fokusert på utfordringer, har Anders Nåvik Sivertzen sitt motto vært “alt kan læres”. Til tross for at han er tilnærmet blind, har han nylig fått fagbrev i kontor- og administrasjonsfaget.

Sist oppdatert: 05.02.2024

Smilende mann med blindestokk i snødekt gate
Navn: Anders Nåvik Sivertzen
Alder: 21
Stilling: Kontorfagarbeider
Hvor: Trondheim eiendom
Fartstid: 2 år som lærling
Faglig bakgrunn: Thora Storm og Strinda videregående skole

Etter to år som lærling hos Trondheim eiendom, kunne Anders ta i mot fagbrevet i fjor høst. Å jobbe hos Trondheim eiendom har gitt fagfeltet en ekstra dimensjon for Anders.

- Da jeg valgte kontor- og administrasjonsfag, forventet jeg ikke at jeg skulle lære så mye om Trondheim kommunes eiendomsforvaltning. Jeg har fått mye ny kunnskap, for eksempel om byggtekniske forhold og utleie. Det er mye spennende som skjer!

Anders har den arvelige øyesykdommen retinitis pigmentosa. Før han mistet synet begynte han å lære seg punktskrift, ofte omtalt som blindeskrift. Da han skulle velge studieretning, falt valget på kontor- og administrasjonsfaget. 

- Jeg liker å jobbe med tall, er strukturert og serviceorientert, derfor er denne jobben perfekt for meg. 

Hjelpemidler 

Anders sitter i åpent landskap i Trondheim eiendom sine kontorlokaler. På plassen sin har han PC med skjermleser koblet til en leselist. Han har også et tastatur med større tegn og høyere kontrast. I tillegg har han ofte med seg en funksjonsassistent eller en lese- og sekretærhjelp. 

Mann med blindestokk sammen med funksjonsassistent.
Mira Lie jobber som funksjonsassistent i NAV, og hjelper Anders ved behov. 

- Det er greit å kunne få litt ekstra hjelp til noen av oppgavene, som åpning og fordeling av post, printing, scanning og annet fysisk papirarbeid, forteller Anders. 

Men for det meste greier han seg selv. Til jobben tar han buss. 

- Det går veldig fint, selv om det kan være litt utfordrende på vinterføre når jeg ikke ser issvuller. Det hender også at bussen ikke stopper for meg, jeg kan jo ikke uten videre gi signal om hvilken buss jeg skal være med. Men det kommer alltid en ny buss, det er bare å ta tiden til hjelp!  

Gult tastatur med større tegn og høyere kontrast og en leselist.
Ved hjelp av Statped, Hjelpemiddelsentralen og IT-tjenesten hos Trondheim kommune, har Anders fått tilrettelagt kontorplassen sin. 

- En inspirasjon

Læretiden er over, men Anders er fortsatt i jobb hos Trondheim eiendom gjennom arbeidstrening via NAV. Det er ikke bare lærlingen som har lært noe nytt: Veileder Gøril Madsø Halvorsen synes hele prosessen har vært spennende og lærerik fra arbeidsgivers side.

- Det skulle bare mangle at vi som en stor arbeidsgiver greier å tilrettelegge! Anders er så løsningsorientert og positiv! 

Selv beskriver han oppstarten som grei, men at det var litt “småknot”. Blant annet er ikke Google-plattformen som Trondheim kommune bruker best i klassen når det kommer til universell utforming. 

- Fordi Anders er synshemmet, har vi brukt litt tid på å finne ut av løsninger og systemer. Det har for eksempel vært interessant å se at de to største leverandørene vi har innen IT-systemer, Google og Microsoft, er så ulike når det kommer til universell utforming. Her bør vi som Trøndelags største arbeidsgiver gå foran og presse frem gode løsninger, sier Gøril. 

En kvinne og en mann ler, ser på en pc som er koblet til leselist.
Gøril har vært veileder for Anders gjennom læretiden. 

Nye løsninger har det blitt en del av; det er mye man tar for gitt når man har normalt syn. 

- Kaffemaskinen vår har glatt touch-skjerm, så vi måtte klistre på to gummiknotter, slik at Anders kunne gjøre riktig valg. Nå har vi også lært de andre på avdelingen at dette er gummiknotter som ikke er der ved en feil, slik at de ikke blir plukket ned hele tiden, sier Gøril med et smil.  

Frem til forrige uke hadde Anders arbeidstrening hos Trondheim eiendom, nå er han på jobbjakt. 

- Det har vært en fin og innholdsrik læretid. Ved hjelp av Statped, Hjelpemiddelsentralen og IT-tjenesten hos Trondheim kommune, har vi fått tilrettelagt slik at jeg kunne gjøre jobben min. Alt går an!  

Fant du det du lette etter?