Bekymringsfull økning i gonoré

Det er en bekymringsfull økning av gonore blant ungdom og unge voksne, spesielt blant unge kvinner, også i Trondheim. De fleste som smittes nå er i aldersgruppen 20-29 år.

Sist oppdatert: 24.11.2023

Kondom
Bruk kondom for å unngå å bli smitta! Foto: Mostphotos

Mellom 2010 og 2020, altså frem til pandemien, økte tilfellene av gonoré i Norge, særlig blant menn som har sex med menn. Forekomsten gikk sterkt ned under pandemien, men i løpet av 2022 økte forekomsten, og tallene for 2022 er høyere enn før pandemien. 

Den bekymringsfulle utviklingen fortsetter i 2023, med 277 nye tilfeller meldt bare i januar i hele landet, 116 av disse var kvinner. Dersom denne utviklingen fortsetter, ligger det an til mer enn 3000 gonorétilfeller i Norge i 2023.

Gonoré er svært smittsomt

Dersom gonoré nå etablerer seg blant heteroseksuelle unge, der hyppig partnerbytte og lav kondombruk er utbredt, vil mange flere bli smittet enn før.  

Det er viktig med økt oppmerksomhet om sykdommen og informasjon om risiko for å bli smittet. Det viktigste rådet i tillegg til å teste seg er å bruke kondom. 

Det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer – bruk alltid kondom da, oppfordrer smittevernoverlege Eli Sagvik og seksjonsoverlege Ingrid Snekvik ved Poliklinikk for kjønnssykdom ved St Olavs Hospital.
Utbredt testing og korrekt valg av antibiotika i behandling i tillegg til grundig smittesporing er nå avgjørende for å få situasjonen under kontroll.

Trondheim kommune og St. Olavs hospital jobber sammen om smittesporing og informasjon til målgruppene. 

Situasjonen i Trondheim

I Trondheim ble det i 2022 påvist 68 tilfeller med gonoré, noe som er høyere enn før pandemien. Fordelinga er 29 kvinner og 39 menn,  av disse er det 27 menn som har sex med menn.  Her ser vi også en større økning i forekomst blant kvinner i forhold til heteroseksuelle menn.

Så langt i 2023 er det meldt 15 tilfeller, 8 kvinner og 7 menn, av disse er det 4 menn som har sex med menn. De fleste tilfeller er i aldersgruppen 20-29 år. Gonoré smitter gjennom seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm. Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn. 

Ubehandlet gonoré kan være smitteførende i flere måneder. 

Gonoré kan smitte fra mor til barn under fødsel og gi alvorlig øyeinfeksjon. Dette kan føre til blindhet hvis infeksjonen ikke behandles med antibiotika.

Symptomer

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Menn får derimot vanligvis symptomer. 

De vanligste symptomer hos kvinner er endret utflod, mellomblødninger og smerter i nedre del av magen. Menn får vanligvis symptomer, og da i form av svie ved vannlating og utflod fra urinrøret. 

Infeksjonen kan utvikle seg til betennelse i eggledere og bekken hos kvinner og bitestikler og prostata hos menn. Det kan gi senvirkninger i form av kroniske smerter og sterilitet. 

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan dette forårsake smerter i ledd, utslett og feber. Gonoréinfeksjon i hals eller endetarm gir oftest ingen symptomer, eller blir mistolket å ha annen årsak. 

Tid fra smitte til symptomer er vanligvis 2-7 dager. Ubehandlet gonoré kan være smitteførende i flere måneder.

Test deg

Det er veldig viktig å teste seg: Gonoré kan påvises ved å ta urinprøve og/eller penselprøve fra urinrør, livmorhals, endetarm eller halsen. Det går an å teste seg hos fastlegen, på helsestasjon for ungdom, helsetjenesten ved SIT og ved poliklinikk for kjønnssykdommer ved St. Olavs Hospital.

Behandling

Infeksjonen behandles med antibiotika. Bruk av riktig type antibiotika er svært viktig fordi bakterien lett utvikler resistens. Behandling gis i sprøyteform.  Behandlingen skjer på poliklinikk for kjønnssykdommer ved St Olavs Hospital.

Testing og behandling av gonoré er gratis. 

FHI: Bekymringsfull økning i gonoré 

Mer om gonoré (bla. smittemåte, symptomer og behandling) 

Helse og velferd

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward