Hjem Forurenset grunnAktsomhetskart forurenset grunn

Aktsomhetskart forurenset grunn

Aktsomhetskartet for forurenset grunn viser hvor det er påvist forurensning eller hvor det tidligere har vært industri og virksomheter som kan ha forurenset grunnen. Det viser også hvor det er byjord eller andre grunner til å tro at grunnen er forurenset.

Bruk av aktsomhetskartet for forurenset grunn

Aktsomhetskart for forurenset grunn finner du i kommunens kartløsning. Velg “grunnforhold” under nedtrekksmenyen “velg karttype”. Kartet vises når du haker av for ”Aktsomhetskart forurenset grunn”. Deretter kan du zoome inn på ønsket sted.

Under grave- og byggearbeider må tiltakshaver vurdere om det er forurenset grunn i området der terrenginngrepet er planlagt gjennomført. Kartet er et hjelpemiddel i vurderingen.

Utdrag fra aktsomhetskartet for forurenset grunn.

Aktsomhetskartet er ikke fullstendig. Det er også andre eiendommer i kommunen som har forurensende virksomhet. Tiltakshaver vil alltid ha en selvstendig plikt til å vurdere forurensningssituasjonen på eiendommen. Det er viktig å merke seg at dersom det er et område i nærheten av der du skal grave som er avmerket som forurenset, kan det være grunn til å tro at også din eiendom er forurenset. Du må da undersøke dette nærmere. Miljødirektoratets database Grunnforurensning kan gi deg nyttig informasjon om antatt forurensning.

Tegnforklaring til aktsomhetskartet

NB! For målestokk over 1:10 000 vises forurenset område som et punkt markert med trekant og ikke en flate.

Oljetanker

Dette kartlaget viser hvilke nedgravde oljetanker som registrert i Trondheim kommune. Det er eier av oljetanken som er pliktig til å melde fra om dette til kommunen. Du kan bruke kommunens nettskjema:

Kartlaget for oljetanker kan ha mangler. Nedgravde oljetanker medfører en forurensningsfare. De kan gjennomruste eller skades slik at det oppstår en oljelekkasje. Det er derfor viktig å få kvalifisert hjelp til å fjerne og destruere oljetanken. Du kan lese mer om dette på kommunens nettsider:

Historisk kartlegging

Det er gjennomført en historisk kartlegging av eiendommer hvor det tidligere har vært industri og virksomheter som kan ha forurenset grunnen.

Deponi

Lokaliteter hvor det er mistanke om eller påvist grunnforurensning som følge av tidligere deponering av avfall. Kartlaget viser tidligere kommunale avfallsdeponi. Deponigrensene er laget etter omriss av gamle dalføre. De er sannsynligvis ikke helt nøyaktige. Tilgrensende eiendommer bør også undersøkes for dokumentere om den er forurenset eller ikke.

Byjord

Jord i byene er brukt og gjenbrukt mange ganger. Den består av bygningsrester, brannrester, husholdningsavfall, industriavfall, tilkjørte gravemasser og lokal naturlig jord. Dette kalles byjord. På grunn av ulike aktiviteter, kan byjord inneholde helse- og miljøfarlige stoffer som arsen, bly, kadmium, kobber, kvikksølv, sink, PAH og PCB. Det er derfor grunn til å tro at byjord er forurenset.

Hver generasjon kan sies å ha lagt igjen sine kjemiske spor og bidratt til at jorda kan være forurenset, spesielt med bly og tjærestoffer (bl.a. benzo(a)pyren). Bly stammer hovedsakelig fra bygningsmaterialer (spesielt maling, beslag og blyrør), tidligere aktivitet på eiendommen og biltrafikk med blyholdig bensin. Tjærestoffene stammer blant annet fra ufullstendig forbrenning fra biltrafikk, fyring og bybranner, samt fra tjærebredde eller kreosotbehandlede materialer.

Se også kommunens nettside:

Grunnforurensningsdatabasen

En markert forurenset lokalitet er hentet fra

Databasen inneholder informasjon om påvist forurensning i grunnen og hvor det er mistanke om forurensning. Dette kan være viktig informasjon om du skal grave på naboeiendommen.

For informasjon om lokaliteten, kan du trykke på informasjonsknappen foran forurenset område:   Deretter trykker du på lokaliteten i kartet. Det vil da åpne seg en ny fane som viser informasjon fra Grunnforurensningsdatabasen.

Det er viktig å merke seg at databasen Grunnforurensning også inneholder informasjon om lokaliteter hvor forurensning i grunnen enten er fjernet eller der en grunnundersøkelse viser at den er ren. Disse lokalitetene er markert med grønn farge.

Grunnforurensning oppdateres fortløpende med nye opplysninger om lokaliteter etter hvert som de oppdages og meldes til forurensningsmyndigheten.

Sist oppdatert: 03.12.2018

Hva forsøkte du å finne?