Omslagsbilde av Matnyttig
Tittel Matnyttig
Av Hans Petter Treider
Utgivelsesår 2015
Sjanger Anbefalinger: Biografi/dokumentar/fakta

Matnyttig : historien om det som omgir oss på kjøkkenet

«Da John Landis Mason viste frem verdens første saltbøsse, fremstod den for de fleste som en totalt meningsløs oppfinnelse.» På denne tida, i 1858, brukte de nemlig saltkar. Samme mann lanserte også verdens første syltekrukker, med skrukorker av metall. Denne boka tar for seg oppfinnelser vi alle bruker i hverdagen; kjøkkenredskaper og matvarer. Alt beskrevet med humor.

Den inneholder en hel masse ting som du ikke visste at du lurte på. Hvem var det som egentlig kom på å lage eggekartonger, knekkebrød, joikakaker og pizzahjul? Eller hva med ostepop, polkagriser, kneippbrød og hermetikk? Og hvordan blir oppfinnelser til? Ta sukkerbiten f.eks.: Å dele opp en sukkerbit var ofte et farefullt prosjekt. Den var «steinhard og kunne ha en omkrets på halvannen meter». På dette viset skar kona til sukkerfabrikant Jacob Rad seg i hånda, i 1841. «Dette er jo livsfarlig,» skal kona Juliane ha sagt. «Finn opp noe som kan gjøre det enklere.» Tre måneder senere ble verdens første sukkerbitmaskin presentert. Bitene veide 4 gram og passet perfekt til fru Julianes teskje. 

Dette er ei veldig morsom, lettlest og interessant bok. Anbefales!

 

 Anbefalt av Anne Cathrine

 

Mine sider


Glemt PIN-koden?
Ny låner?
Hjelp

Åpningstider

sentrum

Mandag: 9-18
Tirsdag:  9-18
Onsdag: 9-18
Torsdag: 9-18
Fredag:  9-16
Lørdag:  11-16

 

 

Her finner du oss

Hovedbiblioteket ligger sentralt i midtbyen ved krysset Kongens gate/Kjøpmannsgata. Det er inngang både fra Kongens gate og fra Peter Egges plass.

Bydelsbibliotekene finner du på Byåsen, Heimdal, Moholt, RanheimRisvollan og Saupstad.

Se større kart
 
 

Biblioteket informerer

Du kan returnere det du har lånt utenom bibliotekets åpningstid:

Alle bibliotekene har svarte postkasser for innlevering plassert utenfor sine lokaler. Gjelder også hovedbiblioteket.