Steiner fra Nord-Troms og Finnmark skal bli til minnesmerke på Stavne

Torsdag kjørte en prosesjon med lastebiler, traktorer og varevogner gjennom byen. Bilene var lastet med steiner fra 12 kommuner i Nord-Troms og Finnmark, og bestemmelsesstedet var Stavne gravlund. Torsdag 7. september er det offisiell åpning av minnesmerket over de tvangsevakuerte og kunstprosjektet “En stein for å minnes”.

En stein for å minnes - minnestein fra Kåfjord

Mot slutten av 1944 kom ordren fra Hitler om å tvangsevakuere befolkningen i Finnmark og Nord-Troms. Folk ble drevet ut i båter og tvunget sørover. Rundt 20 000 mennesker kom i transitt til Trondheim. Mange døde av påkjenningene. På Stavne gravlund ligger 28 personer begravet. I tillegg er det to personer med ukjent grav. Mange familier visste ikke hvor deres slektninger befant seg eller var begravet.

I 2015 besluttet formannskapet i Trondheim å etablere et minnesmerke over de tvangsevakuerte som har ligget i umerkede graver på Stavne. Oppdraget gikk til kunstner Sissel M. Bergh. Hun har kontaktet de 12 kommunene som de gravlagte kom fra og bedt dem om å finne en stein fra heimstedet til hver og en av de avdøde. Alle kommunene har vært positive, og Hurtigruten har bidratt med å frakte steinene nedover kysten til Trondheim havn. Derfra gikk ferden i prosesjon til Stavne gravlund der Sissel M Bergh og en gravemaskin stod klar til å ta imot den dyrebare lasten. Alle steinene som var nøyaktig merket med heimkommunens navn ble forsiktig løfta av lasteplan og lignende. Nå skal de pakkes ut og gjøres klare til åpning.

Prosesjonen kommer til Stavne

Prosesjonen kommer til Stavne.

Kunstner og reprentanter fra Kirkelig fellesråd og Trondheim kommune foran steinene

Kunstner Sissel M. Bergh sammen med kirkeverge Kjell Inge Nordgård i Kirkelig Fellesråd og rådgiver Rune Kjenstad fra Trondheim kommune. Alle steiner er tydelig merket hvor de kommer fra.

Kunstner Sissel M. Bergh og Rune Kjenstad

Sissel M. Bergh og Rune Kjenstad

Åpning torsdag 7.september

Torsdag 7.september klokka 13.00 er det offisiell åpning av minnesmerket på Stavne gravlund ved varaordfører Hilde Opoku.
Tale fra leder av Kirkelig fellesråd i Trondheim, Svein Willy Danielsen.
Musikalsk innslag med Siri Gjære, jazzvokalist fra Trondheim.

Seminar onsdag 6.september

Kvelden før åpninga, onsdag 6.september klokka 18.00 er det seminar på Rustkammeret på Erkebispegården med følgende program:
*Rune Kjenstad i Trondheim kommune ønsker velkommen
*Sissel M. Bergh orienterer om prosjektet “En stein for å minnes”
*Forfatter Marion Palmer leser fra sin bok “Bare kirka sto igjen”
*Palle Ydstebø fra Forsvarets høgskole: Den brente jords taktikk i militærhistorisk sammenheng
* Inger Selven Watts fra NTNU: Og så kom de til Trondheim
*Arne Langås fra Falstadsenteret: Om søket etter de personene som ble gravlagt på Stavne
* Kristian E. Johnsen fra Alta historielag: Hva kan vi lære av historiene til de tre eldre kvinnene fra Alta?

Nyheter og kunngjøringer