En stein for å  minnes

Torsdag åpnet kunstprosjektet “En stein for å minnes”. Steinene er fraktet til Stavne fra i alt 12 kommuner i Finnmark og Nord-Troms, og utgjør et minnesmerke over 30 sivile som ligger begravet på Stavne kirkegård. Familie og pårørende til de avdøde hadde møtt opp for å overvære seremonien.

Mot slutten av 1944 ble Finnmark og nord-Troms tvangsevakuert etter ordre fra Adolf Hitler. Befolkningen ble fraktet med båt under vanskelige forhold, og mange døde av påkjenningene under og etter transporten. Totalt havnet rundt 20 000 av de tvangsevakuerte i transitt i Trondheim. 28 av disse ligger begravet på Stavne kirkegård, i tillegg to personer i ukjent grav.

Beklaget manglende hjelpsomhet

Trondheim kommune og Kirkelig fellesråd står bak prosjektet, sammen med kunstner Sissel M. Bergh. Kirkeverge i Trondheim, Kjell Inge Nordgård, kunne fortelle om en unik reise tilbake i tid. - Vi som har jobbet i prosjektet har fått et unikt innsyn i krigshistorien, og i familiehistorier som har rørt oss dypt. Dessverre har det også gitt oss innblikk i vår egen etats manglende hjelpsomhet overfor pårørende i letingen etter deres døde, slo Nordgård fast. - Dette er en stivbenthet jeg ikke forstår, og som jeg håper vi gjennom dette prosjektet får rettet opp, sa kirkevergen.
Kjell-Inge Nordgård
Kirkeverge Kjell Inge Nordgård

Historien om Lilly

Under åpningen ble historien om Lilly Birgitte Persen fortalt. Lilly ble evakuert sammen med familien da hun var bare ett år gammel. På grunn av elendige forhold under transporten fra Finnmark, ble Lilly alvorlig syk. Da de ankom Trondheim ble den lille jenta lagt inn på sykehus, og familien fikk utsatt videre evakuering. Men da det ble klart at Lilly ikke kom til å overleve, ble familien tvunget til å forlate datteren i Trondheim. Lilly døde i desember 1944, 15 måneder gammel. - Vi fikk aldri vite hvor hun ble begravet, fortalte lillebror Asle Persen. - Nå kan vi dra herfra med fred i hjertet.  
Aksel Persen
Asle Persen var en av de mange pårørende som hadde møtt opp.

Symbolsk verdi

Varaordfører Hilde Opoku foretok den offisielle åpningen av minnesmerket. Hun understreket i sin tale at det ble begått en stor urett mot pårørende, slekt og venner da de avdøde tilsynelatende forsvant sporløst. - Dette monumentet får også en symbolsk verdi, siden det til enhver tid er millioner av mennesker på flukt, sa hun. Varaordføreren beklaget på vegne av hele det offentlige Trondheim at det har tatt så lang tid å få hugget de avdødes navn inn i et minnesmerke.  
Jovan og Siri
Siri Gjære og Jovan Pavlovic sto for de musikalske innslagene under åpningsseremonien.

 

Nyheter og kunngjøringer