Kommunale Leangen kunstgress er den første banen uten innfyll som er godkjent for breddefotball i Norge.

Ola By Rise og Knut Kvaran

Ola By Rise og Knut Kvaran inspiserer den nye gressmatta på Leangen.

 

- Vi trenger flere fotballbaner. Og vi trenger flere miljøvennlige baner. Med Leangen kunstgress viser Trondheim kommune at vi tar et miljøproblem på alvor, sier kommunaldirektør Ola By Rise i Trondheim kommune.

Den siste tiden har det vært mange medieoppslag om norske kunstgressbaner som en av de store miljøsynderne gjennom stor spredning av mikroplast. Gummigranulatet som legges på banene, spres i naturen og skaper ubalanse i sårbare miljøer.

- Her er det ingen gummigranulat eller sand. Banedekket har større gresstetthet enn normale baner med innfyll, og det er festet med kiler langs sidene. Dette er en spennende, krevende og nyskapende løsning, sier By Rise, som er kommunaldirektør for kultur og næring.

 

Islegges om vinteren

Banen som sto ferdig denne sommeren, ble nylig godkjent i henhold til standarder satt av Norges fotballforbund og Kulturdepartementet.

Leangen kunstgress består av to 7’er-spilleflater på indre bane ved Leangen hurtigløpsbane. Det kommunale idrettsanlegget på Leangen skal nyttes til fotball i sommersesongen og idretter som skøyter, bandy og ishockey om vinteren. Anlegget er snart ferdigbygget. Det gjenstår blant annet å montere en gangbro inn til indre bane.

Om få uker skal kunstgressbanen islegges. Målet er å få til en sømløs overgang med is mellom betongen på hurtigløpsbanen og kunstgresset. Her skal det blant annet legges kunstis for en bandyflate på tvers av banen.

Leangen kunstgress

Leangen kunstgress tilrettelegges for bandy og skøyteaktivitet om vinteren.

 

Et prøveår

- Dette er forskning og utvikling i høyeste grad. Vi er svært spent på isleggingen og ser på det denne vintersesongen som et ”prøveår”, forteller leder Knut Kvaran ved Enhet for idrett og friluftsliv i Trondheim kommune.

Kommunen vil holde et tett oppsyn av holdbarheten på gressfiberen over tid. En fordel for gresset er at det ikke vil bli utsatt for mekanisk slitasje og snøbrøyting som mange andre baner.

- Kanskje er vi på vei inn i framtida for norske kunstgressbaner med banen på Leangen. Vi har stor tro på denne banen, sier Ola By Rise.

Ifølge anleggssjef Ole Myhrvold i Norges Fotballforbund har Haslum IL i Bærum anlagt to baner uten granulat i løpet av de siste to årene. Hittil har banene vært bra, men det er litt for tidlig å si noe om holdbarheten.

- Kunstgress uten granulat er interessant, og vi har avtalt med Haslum IL at vi tester deres bane årlig for å se utviklingen. Det vil også være interessant om Trondheim kommune kunne gjøre det samme med banen på Leangen. Vi er også interessert i tilbakemeldinger fra spillerne, sier Myhrvold.

Gresset på den ene Haslum-banen flyttet på seg under vedlikehold, slik at det måtte legges sand oppå som ballast. Trondheim kommune regner med å unngå bevegelse fordi banen er festet langs sidene.

Trondheim kommune deltar også i et annet prosjekt for å hindre spredning av gummigranulat. Her testes blant annet ny teknologi ved Byåsen Arena. Dette er et samarbeid med Norges Fotballforbund, NTNU og Byåsen breddefotball.

Sammen med Norges Fotballforbund Trøndelag arrangerer kommunen seminar og kurs for å sette fokus på vinteråpne baner og håndtering av granulat.

 

Nyheter og kunngjøringer