Bak kulissene i Granåsen: Løypekjøreren som jobber for både skihelter og mosjonister
Hva er vel som å skøyte av sted inn til Elgsethytta, eller heie Klæbo inn til gull i Granåsen? Men, hvem er det som sørger for at både vi og skiheltene får en god tur? Roger Olsen er en av dem.
Sist oppdatert: 08.04.2025

Jeg synes det er like gøy å tilrettelegge for den vanlige mosjonisten, som å bidra under et verdensmesterskap.
Møtt som en rockestjerne
Roger var en av dem som preparerte løypene under Ski-VM. Men, det var ikke de utfordrende løypeforholdene som ga sterkest inntrykk. Det var det VM-publikummet som gjorde.
- Publikum imponerte ved å stilte opp, uansett vær. Det ble rockestjerne-stemning en ettermidddag jeg kjørte opp løypa ved VM-studentcampen. Folk klappa, jublet og sprang ved siden av løypemaskinen, minnes Roger.

Jobber for folkehelsa
Olsen har 28 års erfaring som tømrer, og har jobbet med drift og vedlikehold av bygg i Skaun kommune. Nå er det naturen i Trondheim som er arbeidsplassen.
- Jeg er i mitt tredje år i Friluftsliv- avdelinga i Trondheim bydrift. Jobben er veldig variert. Alt fra løypekjøring om vinteren, til montering av trimapparat, trefelling og vedlikehold av turstier om sommeren.

Løypenettet som Trondheim bydrift kjører opp er drøyt 200 km lang, og løypene legges etter GPS-koordinater. Under Ski-VM kunne det ikke være mer enn en centimeters avvik.
Et viktig fokus i arbeidet til Friluftsliv-avdelinga, er tilrettelegging for aktiviteter som gir god folkehelse. Og her er nærhet til folk viktig.
- Tilrettelegging i nærområdene er noe av det viktigste vi gjør, forteller Roger.
Da blir det nemlig mye enklere å være aktiv i hverdagen.

Folk bryr seg
Arbeidet til Roger og kollegene blir lagt merke til. I møterommet henger rosende plakater fra barnehager, og avdelinga mottar stadig vekk e-poster med ros for godt utført arbeid.
- Vi blir ofte stoppet av folk i Bymarka som forteller oss hvor bra jobb vi gjør. Det er artig med gode tilbakemeldinger, sier Roger.

På vakt både dag og natt for VM
Som kjent var ikke værgudene nådige under Ski-VM. Men, hvordan føles det når et verdensmesterskap er helt avhengig av din innsats for å ikke ende som en fiasko?
- Det var litt press, det var det. Men vi har solid kompetanse om snø, regn og løypeforhold. Flere av mine kolleger har jobbet med løypekjøring siden før ski-VM i 97, forteller Roger. For meg som ny var det godt å ha deres faglige tyngde i ryggen. Og så hadde vi et godt samarbeid med VM sine løypesjefer.
Under et vanlig VM-natteskift jobba løypekjørerne fra ti om kvelden til seks om morgenen.
- Vi avventet været hele tiden, og prøvde å kjøre løypene så tett opp til løpet som mulig. Noen netter jobba vi i løypene hele tida. Andre netter satt vi og venta på været. Det var hektisk når det sto på, men veldig artig.
Klar for våren
Roger kjører løyper fra desember til ut april. Nå er skisesongen på hell, og andre oppgaver står for tur.

Snølageret i Granåsen skal gjøres klart for sommeren. Det inneholder om lag 15 000 kubikkmeter med snø, og skal tas i bruk neste vintersesong. For at det skal vare, dekkes med en halvmeter sagflis. Svinnet gjennom sommeren er litt i underkant av 20 prosent.

Tro om avstanden stemmer? I løpet av året skal Bydrift bytte ut alle turskiltene i Bymarka, Strindamarka og på turstiene. De gamle treskiltene skal erstattes med aluminiums-skilt i internasjonal standard.
Snart skal han og kollegene i gang med prosjekter andre steder i byen.
- Vi har garasjen full av skilt som vi skal ut i marka og sette opp. I mai setter vi ut badebrygger. Så driver vi med felling av trær som ligger over stiene, og vi klipper gress og fjerner søppel på badeplassene.

Klargjøring av utstyr for vårsesongen: Snart står trefelling og -oppdeling på agendaen.
En jobb for deg som trives utendørs
Så hva er viktig for å trives som fagarbeider i Frilufts-avdelinga?
- Man bør like å være ute. Og så er det nyttig med en allsidig praktisk utdanning. Samtidig får vi god kursing i kommunen, så det er gode muligheter for å øke kompetansen også etter at man har startet i jobben.
Er det dager du ikke er ute? spør vi.
- Nei, svarer Roger kontant. Eller, jeg sitter jo inne i løypemaskinen da, sier han og smiler.