Kultur- og ungdomsarbeider
- Unge har mye å komme med, hvis de har en arena for å gjøre det på.
Sist oppdatert: 20.06.2024
Alder: 38
Stilling: Kultur- og ungdomsarbeider
Hvor: Kulturenheten, Ung kultur Østbyen, Lade fritidsklubb
Fartstid: Fast stilling siden 2015
Faglig bakgrunn: Musiker og elektriker
En mangfoldig jobb
På Lade fritidsklubb tilbys mange forskjellige tilbud, som dans, film, matlaging og gaming. Klubben tilbyr også gratis middag hver tirsdag.
- Jobben som kultur- og ungdomsarbeider er svært mangfoldig. Det viktigste vi gjør er å være nærværende og trygge voksenpersoner, og å tilrettelegge for at ungdom skal få utøve sine interesser, forteller Pål Tore.
De som trenger et sted å komme til
Fritidsklubben har satset spesielt på datakultur, og har et topp moderne gamingrom. Ungdom kommer til klubben for å utøve e-sport. Pål Tore gamer mye selv, og spiller ofte sammen med dem.
- Noe av det jeg er mest opptatt av, er å nå ut til de som trenger et sted å komme til, men som ikke har det i dag. Vi forsøker å ha tett dialog med skolene for å fange opp disse ungdommene, forteller Holten.
Et viktig tiltak for å nå frem er opprettelsen av den digitale fritidsklubben NOVA, et sosialt sted med fokus på datakultur. NOVA bidrar til at de ansatte på Lade når dem som ikke ønsker å møte opp fysisk på fritidsklubben.
Gjennom lagspill lærer ungdom å samarbeide
En viktig del av jobben er å legge til rette for utvikling. Dette gjelder både ungdommenes interesser, men også mer personlige egenskaper.
- Et av tilbudene hvor vi tilrettelegger for utvikling, er gjennom e-sport- tilbudet vårt. Hver torsdag møtes vi og spiller på lag, ungdommene og vi som jobber her.
Gjennom lagspillet lærer ungdommen å samarbeide. De lærer om lagledelse, hvordan de kan bygge hverandre opp, og om gode måter å snakke med hverandre på. Slikt gir ungdommene gode erfaringer i sosialt samspill.
- En viktig oppgave i denne jobben er å la ungdommene få si sine meninger, og å svare dem med ordentlige argumenter. Sånt viser at vi tar dem på alvor. Erfaringene de får av dette tar de med seg ut av fritidsklubben og drar nytte av i livet ellers, forteller Pål Tore.
Må like å jobbe med folk
Det er flere egenskaper som er viktige for å trives i en jobb som kultur- og ungdomsarbeider.
- Tålmodighet og å like å jobbe med folk er blant de viktigste egenskapene i denne jobben. I tillegg bør man være god til å lytte og observere, og man må være opptatt av at ungdommene trives. Siden vi jobber med flere eksterne aktører er det også viktig å trives med nettverksbygging, sier Pål Tore.
Stor frihet og varierte arbeidsdager
Så, hva er det beste med jobben? Pål Tore trekker frem noe av det viktigste for han.
- Noe jeg liker godt med denne jobben er at det alltid er noe nytt å lære eller forholde seg til. Jeg får stor frihet og føler eierskap til arbeidet jeg gjør. Det er viktig for meg. De varierte arbeidsdagene har også skapt en løsningsorientert arbeidskultur.
Får si det vi vil, og vi blir hørt
Om organisasjonen som helhet, sier han følgende:
- Jeg kjenner Trondheim kommune som en organisasjon med en svært inkluderende og åpenhjertig kultur. Vi går ikke rundt på tå hev her. Vi får si det vi vil, og vi blir hørt. Videre vil jeg peke på dette med å jobbe i kommunen og allmenne oppfatninger om at kommunen er grå og byråkratisk. Dette kan trenge litt nyansering.
- Jeg har mest med egen enhet å gjøre. Kulturenheten er et godt kollegialt miljø med mange likesinnede, noe som bidrar til at det er artig å være på jobb. Vi har stor takhøyde og er ærlige og oppriktige med hverandre. I tillegg er det er høy gjensidig tillit mellom ledere og medarbeidere. Dette trives jeg godt med, avslutter Pål Tore.