Sykepleier, hjemmetjenesten
- Det er en jobb som er personlig samtidig som den er profesjonell.
Sist oppdatert: 20.06.2024
Alder: 26
Stilling: Sykepleier
Hvor: Saupstad hjemmetjeneste
Fartstid: 3 år
Faglig bakgrunn: Sykepleierutdanning
Å kunne bo hjemme lengst mulig
Malik jobber i Saupstad hjemmetjeneste. Enheten følger opp rundt fire hundre personer som bor i sonen. Kollegiet er en faglig sammensatt gruppe som består av både sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere, assistenter og ergoterapeuter.
- I hjemmetjenesten jobber vi for at folk skal kunne bo hjemme lengst mulig, selv med sykdom. Vi kommer til brukerne heller enn at de kommer til oss, forteller Malik.
Ut på liste
Medisinsk og praktisk oppfølging
Sykepleierne har også andre oppgaver, blant annet klargjøring av medisiner i dosetter og oppfølging av pasienter som de er primærkontakt for.
- Jeg har overordnet ansvar for ti personer. Jeg skal sørge for at de får det de trenger, både medisinsk og praktisk. Når jeg jobber helg eller seinvakt har jeg ofte ansvarsvakt. Da er det mitt ansvar å se til at driften på enheten går som den skal, sier han.
Brukerne har forskjellige behov for hjelp. Det kan være å følge opp medisinske forhold, oppdatere journaler, sikre at pasienten får nødvendige varer og tjenester, at den personlige hygienen ivaretas og generelt å se til at alt er greit. Det er også mye som skal dokumenteres.
- Vurderinga av den enkeltes hjelpebehov avgjør hvor mye midler enheten får tildelt. Da er det er viktig at behovsvurderingene stemmer til en hver tid, fortsetter han.
Tett på
Malik trekker frem flere viktige egenskaper for å lykkes i jobben.
- Det er viktig at man er engasjert og glad i å gi omsorg til andre. Dette er avgjørende for å gi god medisinsk hjelp. Man må også jobbe godt med folk, både pasienter og kolleger. Vi kommer jo inn i hjemmet til dem vi hjelper. Vi er tett på, og da er det ekstra viktig å kunne skape gode relasjoner, sier Malik.
Sykepleierne søker råd og veiledning hos hverandre og møtes regelmessig for å drøfte både faglige og praktiske problemstillinger. Samtidig som de samarbeider tett, kjører de også mye rundt alene.
- Som sykepleier i hjemmetjenesten er det helt avgjørende at man kan stå på egne bein, stole på seg selv og på sine valg og vurderinger, forteller Malik.
Felles humor
På spørsmål om hva han liker best med jobben, trekker Malik frem flere ting.
- Sammenlignet med å jobbe på et sykehus får vi langt tettere kontakt med folk i hjemmesykepleien. Det er en interessant og trivelig arbeidshverdag. Vi tar oss tida, prater, lytter, blir kjent med pårørende. Det er en jobb som er personlig samtidig som den er profesjonell.
En gang fikk Malik et par hjemmestrikkede votter i julegave da han var innom hos en bruker på lillejulaften.
- Sånt sier noe om forholdet vi får til våre brukere. Vi treffes daglig eller ukentlig, og får god kontakt. Jeg har også felles humor med flere av de jeg ser til. En gang jeg var på vei til å avslutte hos en bruker, utbrøt mannen hennes: “Jeg skulle gjerne ha kasta deg ut, men jeg orker ikke å reise meg”. Da lo vi godt, sier Malik og smiler.
Bemanningsutfordringer og vinterføre
- Hvis noen er syke og vi ikke finner vikar så må vi omfordele listene mellom oss. Da blir det flere brukere per ansatt, det tar lenger tid å bli ferdig, og dermed ofte kortere tid til pauser. Over tid kan slike ekstra belastninger føre til sykemeldinger. Dette er en kjent problemstilling innen helse, sier han.
En annen utfordring, er en som mange kanskje kan kjenne seg igjen i.
- Noe annet som mange kanskje ikke tenker over, er utfordringer knyttet til vinterføre og bilkjøring mellom brukere. Firehjulstrekk er ikke standard på bilene våre, og det hender at vi setter oss fast når det er glatt eller mye snø. Jeg har brukt masse tid på å dytte på biler.
Lyttende ledere
Malik tar utfordringen om å beskrive Trondheim kommune som arbeidsgiver:
- Å starte i jobben her i Saupstad hjemmetjeneste er kanskje det beste valget jeg har gjort. Jeg stortrives. Arbeidsoppgavene og det gode miljøet på enheten motiverer meg og får meg opp om morgenen. I tillegg er det nesten alltid god stemning her. Min opplevelse er at ingen reiser hjem fra jobb i dårlig humør. Det er mye latter og humor her, og vi har ledere som lytter til oss. Da min far ble alvorlig syk fortalte jeg det til sjefen min, som ga meg fri til å være med ham. Å bli sett på den måten setter jeg stor pris på, avslutter sykepleieren.