Trafikkbetjent
- Å jobbe til fots i sentrum gjør at jeg får med meg at byen våkner.
Sist oppdatert: 20.06.2024
Alder: 41
Stilling: Trafikkbetjent
Hvor: Trondheim parkering
Fartstid: Siden 2011
Faglig bakgrunn: Trafikkbetjent med kurs i arbeidsvarsling. Svennebrev som frisør.
På jobb i Trondheims gater
- Jeg liker å være en del av bylivet. Alle som rigger og gjør seg klare. Han med headset som plukker søppel rundt Byhaven om morgenen. De som gjør klar boden sin på julemarkedet. Alt er rolig og fint, forteller Marie.
Hun er en av 21 trafikkbetjenter som jobber med fremkommelighet, trafikksikkerhet og miljø i Trondheim parkering. Enhetens hovedoppdrag er å utføre parkeringskontroll, og å sikre tilgjengelighet for forflytningshemmede og vareleverandører på reserverte plasser og lastesoner. Jobben handler også om å forebygge farlige situasjoner, og å bidra til at barn, voksne og arbeidere kommer seg trygt fram.
- Det er fint å jobbe i kommunen. Det å vite at vi er mange som sammen bidrar til å gjøre byen god. Ute på jobb ser jeg kollegene våre i bydrift og andre som holder på med sine ting. Det kan de, fordi vi har sørget for at det ikke er biler der de skal jobbe. Vi bidrar til flyten i byen, sier Marie.
Trygge fortau
Trafikkbetjentene passer på at folk følger parkeringsreglene, og at fortauene er fri for biler. I tillegg følger de opp Politivedtekten for Trondheim kommune, som handler om å holde fortau fri for søppel, redusere fare for takras og å sikre at fortau strøs og ryddes for snø i vinterhalvåret.
- Jeg har barn selv. Det at de bruker fortauene er en av årsakene til at jeg har vært i jobben så lenge, forteller Marie.
Skriver færrest mulig bøter
Det blir noen trafikkbøter i løpet av et år, men Marie liker best å løse situasjoner uten å skrive ut bøter.
- I helga hadde motorsyklister parkert i bussfeltet utenfor et hotell. Syklene var registrert i Italia. Vi valgte å gå inn på hotellet og spørre etter dem. Vi fikk varslet eierne. De flytta syklene, og vi slapp å skrive ut bøter. Sånt liker jeg, at vi kan gå i dialog og finne løsninger.
Folk er sinte på uniformen, ikke på meg
Betjentene møter både forståelse og motstand når de er ute og jobber.
- Jobben min er å tenke på hva som kan skje. Hva som gir økt risiko. Det er ikke alltid så lett å forstå for alle, og noen blir sure. Som da jeg varslet en sjåfør om å stille seg i veien i stedet for på fortauet. Sjåføren forsto, og sa han skulle flytte seg med en gang. En fotgjenger, som måtte gå helt ut i veien for å komme seg rundt bilen, kommenterte derimot at “Vettu ka, så trollete av deg! Finn deg en annen jobb”. Sånt er tungt, det var jo myke trafikanter som henne jeg prøvde å hjelpe.
Etter mange år i jobben, har Marie lært å takle motstanden hun møter.
- Uniformen er som en rustning. Kritikken preller av. Jeg vet jo at folk er sinte på uniformen, ikke på meg. Jeg bruker også tid på å forklare hvorfor vi gjør som vi gjør. Da er det noen som viser forståelse, det er herlig!
Bør trives utendørs, og være god med folk
Jobben som trafikkbetjent gjøres utendørs, så man bør trives med å være ute i friluft, og være i god fysisk form.
- Man må være glad i å være ute. Vi har veldig mye vær, men det er deilig når man først kommer seg ut. Jeg fryser lett, og er derfor blitt god til å kle meg. Jeg er nok den betjenten med mest klær på, forteller Marie og smiler.
Samarbeid og folkeliv
Som regel tilbringes halve arbeidsdagen som gående trafikkbetjent i sentrumsområdene, og halve dagen kjørende, to ansatte per bil, utenfor bykjernen.
- Jeg liker at vi jobber to og to når vi har kjørende vakt. Både for å løse oppgavene våre godt, og for å ivareta vår egen sikkerhet på en god måte. Når vi jobber sammen får vi også oppleve folkelivet sammen, som Melodi Grand Prix eller storkamper på Lerkendal.
Om sommeren bruker gjerne betjentene elsykler.
- Det er supert når vi har så fine sykkelveier, da er det lett å forflytte seg rundt i ytterkantene av Midtbyen. For eksempel til St. Olavs, Møllenberg, Havna og Ila.
Fantastisk humor og god omsorg
Viktig for å trives, er også et godt arbeidsmiljø.
- Jeg er superheldig med mine fantastiske kolleger! Her er det høyt under taket, og fantastisk humor. Det er en jovial gjeng. Og så er vi veldig gode på å ta vare på hverandre. Hvis noen av oss har opplevd noe truende, så er vi flinke til å prate om det som har skjedd. Vi er opplært til å håndtere utfordrende situasjoner, men det skjer heldigvis sjeldent.
Møter folk i alle livssituasjoner
En like viktig egenskap som å trives ute, er gode mellommenneskelige egenskaper i møte med folk i forskjellige situasjoner.
- Noen av de vi møter, står i sin verste krise. Enkelte gråter når de får bot. Noen forteller at de ikke har råd. Da må jeg være den rolige. Noen ganger har folk hatt så gode grunner at de har sluppet bot også, men jeg er ikke den som avgjør sånt. Det er det saksbehandlerne som gjør.
Se babyen vår, den er så perfekt!
Marie og kollegene møter også folk på sitt beste. En dag hadde de nettopp kontaktet Falck, for å flytte en bil som hadde stått en hel uke på sykehusparkeringen, med parkeringsbot.
- Fordi bilen var registrert i Polen fikk vi ikke kontakt med eieren. Nå var tauebilen til Falck like rundt hjørnet. Så kommer en liten familie med baby gående. I møte med oss, hilser faren oss ekstatisk. Han utbryter: “Vet du hva! Se babyen vår, den er så perfekt! Kona har gjort en så god jobb!” De hadde vært på sykehuset en hel uke, med komplikasjoner. Nå var alt bra, og faren var så lykkelig! Jeg tror ikke han forsto at vi skulle hente bilen. Hadde vi ringt Falck bare ti minutter før, så hadde den vært tauet bort. Tenk sånn flaks! Falck-sjåføren valgte også å la de slippe å betale oppmøtegebyr, som en fødselsgave.
Fra frisør til trafikkbetjent
Marie har bakgrunn både som frisør og aktiv hockeyspiller.
- Det var først og fremst turnusen som fikk meg til å begynne som trafikkbetjent. Jeg har tre barn, og turnusen passet bedre med familielivet.
Overgangen fra en liten nisjebedrift til den største arbeidsgiveren nord for Dovre, har passet henne godt.
- Det føles trygt å jobbe i kommunen, og så liker jeg å være en del av noe større. Det er så mange forskjellige folk med ulik bakgrunn her. Organisasjonen har kompetanse på mye, og vi er mange som vil det samme: At Trondheim skal være en fin by å være i.