Små og store steg for små og store barn

- Det er ikke nødvendigvis de store stegene det er viktigst å ta. De små stegene er vel så viktige, sier Møyfrid Hallset om arbeidet med å bygge sterke barnefellesskap og bekjempe mobbing.

Sist oppdatert: 15.11.2018

Joacim Kristiansen, Møyfrid Hallset, Maria Eriksen Storrø, Marie Therese Westgård og Camilla Nereid diskuterer

EKSPERTER: Fire medlemmer fra Ekspertutvalget diskuterte “Stein Saks Papir” med kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid. Fra venstre: Joacim Kristiansen, Møyfrid Hallset, Maria Eriksen Storrø og Marie Therese Westgård.

Trondheim kommunes brede satsing på “Stein Saks Papir”-prosjektet, begynner å sette avtrykk i egen organisasjon. Nå handler det om å så frøene som alle som har jobbet med prosjektet har skapt, og få dem til å spire og gro. Torsdag samlet lederkonferansen på Scandic Lerkendal hele 550 deltakere, mange av dem ledere innen oppvekst og utdanning.

Møyfrid Hallset er en av de frivillige i Ekspertutvalget som er satt sammen av 30 “vanlige” mennesker. Utvalget har vært med å legge grunnlaget for en strategi og handlingsplan som bystyret i Trondheim nettopp ga sin tilslutning til. “Stein Saks Papir” skal bli en felles plattform for alle ansatte i Trondheim kommune som jobber med barn, unge og deres familier.

- Vi må se på hva vi gjør som er bra. Når lykkes vi i relasjonsarbeidet? Hva er det vi gjør når ting fungerer? Og så må vi bruke og utvikle dette videre. Det er viktig at “stein Saks Papir” ikke bare blir et dokument, sa Hallset.

- Modig og moderne

Line Vaarum innledet sesjonen med Ekspertutvalget. Hun sa at det var modig og moderne av kommunen å invitere vanlige, engasjerte mennesker inn i dette arbeidet.

- Nå er vi spent på om dere vil være med å skape trygge barnefellesskap sammen med oss, sa Vaarum og rettet oppfordringen til alle i salen.

Ekspertutvalgets medlemmer som satt i panelet under konferansen var Joacim Kristiansen, Møyfrid Hallset, Maria Eriksen Storrø og Marie Therese Westgård. Sammen med kommunaldirektør Camilla Trud Nereid snakket de om “Stein Saks Papir” og om utfordringene vi står foran.

Maria Eriksen Storrø, som var den yngste i panelet, sa at følelser ikke var et tema på skolen, fordi det blir for personlig.

- Men det er lettere i jentegjengen. Alle kjenner vi på følelser vi noen ganger trenger å dele. Det er kanskje vanskeligere blant guttene, som gjerne skal være litt tøffere, sa Storrø.

Therese Westgård snakker mens Camilla Nereid lytter

OPPFORDRING: - Vi må våge å snakke om feilene vi gjør, for å lære av dem, sa Marie Therese Westgård (i midten), som oppfordret kommunen til å ta et ansvar for å utvikle innbyggernes emosjonelle intelligens.

Brennende engasjement

Marie Therese Westgård var åpen om sin egen vanskelige oppvekst og om tolv år med rusmisbruk. Hun snakket hvordan hun har funnet veien ut av problemene, blant annet med hjelp fra kommunen.

- Heldigvis har ingenting klart å stoppe meg. I dag har jeg et brennende engasjement for barn og familier. Oppi alt dette, er det viktig å tenke på at også foreldre trenger støtte. Foreldre må ha folk rundt seg som hjelper til og som stiller de rette spørsmålene, poengterte Westgård.

I dag er hun mamma på heltid og er veldig opptatt av samspillet mellom foreldre og kommune.

- Vi kan ikke overlate alt ansvaret til kommunen, og kommunen kan ikke ta fra oss alt ansvaret heller. Vi må finne en god måte å samarbeide på.

Kommunaldirektør Nereid ble tydelig rørt og imponert av det Westgård sa:

- Jeg får lyst til å ha deg som mamma og samtidig være mammaen din, sa Nereid til Westgård.

Mange prestasjonskrav

Kommunaldirektøren spurte også skoleelev Maria Eriksen Storrø om det er for mange prestasjonskrav.

- Jeg tror mange føler på det. Skole. Utseende. Karakterpress. Kroppspress. Det er mye å leve opp til. Hvis noen får en 4-er, og det kommer en annen og skryter av en 6-er, er det viktig å huske at en 4-er kan være kjempebra for noen. Vi kan være smarte selv om vi ikke er skoleflinke. Det er like viktig å være sosial, sa Storrø.

- Hva om vi tester ut at elevene selv kan bestemme hvilke fag de vil ha karakter i? Hva synes du om det? lurte Nereid.

- Der får du min stemme! Det ville ha minsket presset.

Mons Bendixen på en scene

PÅ HELSA LØS: To store studier viser at seksuell trakassering har uheldige helsekonsekvenser, sier sosialpsykolog Mons Bendixen.

Seksuell trakassering

Under konferansen var det en rekke spennende foredrag. Sosialpsykolog Mons Bendixen ved NTNU snakket om seksuell trakassering, som er et økende problem blant unge.

- Vi vil utvikle en pakke med konkrete tiltak mot seksuell trakassering som skolene kan bruke. Vi ønsker å etablere et helhetlig program med gode måter å jobbe. Og vi vil ha et sex-positivt fokus, ikke negativt, slik at ungdommene blir tryggere på sin seksuelle utforskning. Jeg håper at mange av dere som er her i dag vil hjelpe oss videre i dette arbeidet, understreket Bendixen.

Han snakket om at det skjer noe med barna når de er i alderen 11-15 år, som er avgjørende for måte trakassering foregår.

- Det er når de unge menneskene går fra å se på sex som “æsj” til “mmm”. Denne perioden er preget av seksuell utforskning og utprøving. Derfor får også trakassering som skjer, mer seksuelt innhold fra ungdomsårene av, poengterte Bendixen.

Anne Grytbakk på en scene

KREVENDE: For mange unge handler det om å bygge identitet og få anerkjennelse når de ferdes på nettet, ifølge barnevernspedagog Anne Grytbakk.

Soppturer og dickpics

Barnevernspedagog og universitetslektor Anne Grytbakk ved NTNU snakket videre om hvordan denne seksuelle utprøvingen skjer i sosiale medier.

- Mens vi voksne legger ut bilder fra soppturen eller middagen vi har laget, har de unge helt andre preferanser. Nakenbilder og dickpics er vanlig. I en del tilfeller er det kanskje i utgangspunktet greit, men problemer oppstår når slike bilder kommer på avveie.

Grytbakk manet til at voksne må ha kunnskap, forståelse og en ikke-dømmende holdning til det barn og unge foretar seg.

- Foreldre, bry dere! Det er ikke slik at ungene ønsker å bli helt overlatt til seg selv. Og det er ikke sikkert det er så lurt heller, sa Grytbakk og viste blant annet til at det er en kraftig økning av anmeldte nettovergrep mot unge.

Hun ønsket en modernisering av seksualundervisningen velkommen og var også positiv til forslaget om en helsestasjon for kjønn og seksualitet, som er foreslått i “Stein Saks Papir”-prosjektet.

Fant du det du lette etter?