Dette kan du vite om apekopper

Apekopper er vanligst i en del land i Vest- og Sentral-Afrika, men det er nå et pågående utbrudd i flere land i Europa, der man vanligvis ikke har tilfeller av apekopper.

Sist oppdatert: 20.06.2022

Nærbilde av reagensglass merket Monkey pox.
Apekopper er sjeldent forekommende, og man behøver ikke å ta særlige forholdsregler. (Illustrasjonsfoto, Mostphotos)

Apekopper gir blant annet feber og utslett. Utslettet kan i starten minne om vannkopper, men blemmene blir etter hvert større. De fleste blir friske uten behandling. Det er kun i sjeldne tilfeller man ser alvorlig sykdom. Sykdommen smitter fra dyr (primært gnagere) til mennesker, men kan også smitte mellom mennesker gjennom spyttdråper fra luftveiene, ved seksuell kontakt og ved direkte kontakt med væske fra blemmene.

Trondheim kommune følger Folkehelseinstituttet rutiner og anbefalinger for hvordan helsetjenesten skal håndtere personer som kan være smittet. 

Råd ved mistanke om smitte

Hvis du får feber og utslett og mistenker at du er smittet, bør du ringe fastlegen for å avtale time. Det gjelder for eksempel hvis du har hatt nærkontakt med noen som er smittet eller har vært på reise til land hvor apekopper er påvist og du har hatt tilfeldig sex eller mange seksualpartnere. Informer legen om mistanken om apekopper, slik at de kan forberede eventuell undersøkelse og prøvetaking. Helsetjenesten vil avgjøre videre oppfølging.

Dersom du mistenker at du er smittet av apekopper bør du unngå tett kontakt med andre til diagnosen eventuelt er avkreftet.

Dersom du er bekreftet nærkontakt til en person som har fått påvist apekopper vil du få beskjed fra helsetjenesten om hvordan du bør forholde deg.

Ved behov for helsehjelp på kveld og helg ta kontakt med Legevakta ved å ringe 116 117. Har du nyoppstått utslett og god allmenntilstand er det ikke nødvendig å kontakte legevakt. Da kan du vente og ringe fastlegen neste hverdag. Forhold deg til råd ved mistanke om smitte (se over). Ved forverring av tilstanden; ring legevakt. Det kan være noe ventetid på telefonen, men det er viktig at du venter på svar og ikke møter opp uten avtale. 

Ved behov for legeundersøkelse vil du bli bedt om å komme på legevakta, og du får informasjon om tidspunkt for oppmøte og oppmøtested.

Hvis det er behov for øyeblikkelig hjelp, skal du fortsatt ringe 113.

Bør man ta forholdsregler?

Man behøver ikke å ta særlige forholdsregler, men som alltid følge gode smittevernrutiner og generelle reiseråd.  Flere av de smittede i Europa har vært menn som har sex med menn, og personer i denne gruppen bør være oppmerksomme på risiko for smitte, også ved reiser.

For mer informasjon

Helse og velferd

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward