De skal redde den trønderske sjøørreten
Sjøørreten er sterkt truet i Trondheimsfjorden. Nå prøver studenter og Trondheim kommune å berge bestanden ved å ruste opp flere viktige sjøørretvassdrag.
Sist oppdatert: 27.07.2022
I sommer jobber ti studenter, i samarbeid med Miljøenheten i Trondheim kommune, med å restaurere ødelagte bekker så sjøørret igjen kan boltre seg med gode gyteforhold og oppvekstområder i Trondheim.
Rådgiver Terje Nøst har kartlagt sjøørret- og brunørretbestanden i bekker og småelver i Trondheim gjennom mange år, og det står dårlig til for sjøørreten og Nidelvørreten. Han gleder seg over midler til å berge bestanden.
- I dag har vi bare igjen ti prosent av produksjonsevnen for sjøørret i bekkene i kommunen. Nå har vi muligheten til øke dette merkbart. Dette er likevel avhengig av at det ikke kommer nye inngrep og påvirkninger i og ved bekkene. Vi legger nå et langsiktig grunnlag for å berge sjøørreten, sier Nøst.
Opprydning og utbedring
Det er mellom syv og ti vassdrag som utbedres i løpet av sommeren og her er det snakk om opprydning etter vei- og boligutbygging, rassikring, veibygging og jordbruk. Fokuset denne sommeren er storstilt utkjøring av gytegrus og styrking av kantvegetasjon. Dette vil gjøre at sjøørret og ørreten kan lage gytegroper, skaffe skjul for yngel, samt at kantvegetasjon vil hindre begroing av elv/bekkebunn og skape skjul for fisk samt bedre vannkvaliteten med tanke på avrenning fra menneskelig aktivitet.
Viktige genbanker for sjøørreten
På listen over elver og bekker er de to viktige sjøørretvassdragene Leirelva (sidevassdrag til Nidelva) og Vikelva (på Ranheim). Disse to vassdragene er svært viktige genbanker for Nidelva og andre bekker i Trondheim. I tillegg skal forholdene tilrettelegges ved Søra, Eggbekken, Amundsbekken, med flere.
Næring, miljø og samferdsel
Bærekraft