E.coli-bakterien EHEC påvist i Munkvoll barnehage

To barn i Munkvoll barnehage har i løpet av de siste fire ukene blitt syke og innlagt på sykehus på grunn av den sykdomsfremkallende varianten av E.coli bakterien, EHEC .

Sist oppdatert: 03.10.2023

Kommunen samarbeider med Mattilsynet, St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet i etterforskningen av utbruddet.
Det nasjonale referanselaboratoriet ved Folkehelseinstituttet vil undersøke prøvene for å finne ut om bakteriene som er påvist hos barna er identiske.

Det viktigste nå er å finne ut om det er flere som er smittet og å forhindre at det oppstår nye smittetilfeller, sier Sagvik.
- Det tas derfor prøver av alle barn og ansatte i barnehagen, og Munkvoll barnehage blir midlertidig stengt. Barna, uavhengig av symptomer, skal ha en negativ prøve for E.coli-bakterien, EHEC, før de kan komme tilbake i barnehagen, sier smittevernoverlege Eli Sagvik.

Symptomer på EHEC-infeksjon

E. coli-bakterier er en fellesbetegnelse for bakterier som finnes normalt i tarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakteriene kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterier.

EHEC-bakterier kan gi magesmerter og diaré, som kan være blodig. I sjeldne tilfeller kan bakterien gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS) med blant annet nyresvikt og symptomer som tiltagende svekket allmenntilstand, nedsatt urinmengde, blekhet, irritabilitet og påvirket bevissthet. Kramper kan også forekomme. Det er spesielt barn, eldre og de med nedsatt immunforsvar som er utsatt for å utvikle den alvorlige komplikasjonen HUS.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

E. coli-bakteriene overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr. Smitte kan også skje direkte fra person til person.

Andre råd for å unngå smitte med E. coli

  • Gjennomsteke eller gjennomkoke all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og lignende) i tillegg til hele stykker av svin- og fjørfekjøtt
  • Unngå dårlig stekte hamburgere
  • Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
  • Trygt drikkevann (eventuelt koke vann fra elv, innsjø, usikker brønn og lignende)
  • Unngå upasteurisert melk og melkeprodukter
  • Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C)
  • God kjøkkenhygiene. Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som har vært i kontakt med råvarer, før utstyret brukes til annen mat som skal serveres uten etterfølgende varmebehandling
  • God håndvask etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider

 

 

 

Oppvekst og utdanning

Helse og velferd

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward