Byrådets første budsjett er lagt frem

Byrådet i Trondheim la onsdag 23. oktober frem sitt første budsjett og handlings- og økonomiplan. Finansbyråd Kjetil Reinskou la i sin presentasjon vekt på at Trondheim opplever en vanskelig økonomisk situasjon, men at det tas nødvendige grep for å redusere gjelda og prioritere de viktigste kommunale tjenestene.

Sist oppdatert: 24.10.2024

Foto av Kjetil Reinskou på bystyrets talerstol
Finansbyråd Kjetil Reinskou la onsdag frem byrådets forslag til budsjett for 2025 og handlings- og økonomiplan for de kommende fire årene.

Nå skal forslagene til politisk behandling før bystyret vedtar budsjettet i desember. Bystyret behandler budsjett og handlings- og økonomiplanen for 2025 - 2028 på budsjettmøtet 12. desember.

- Trondheim kommune er i en vanskelig økonomisk situasjon. Høy rente, lavere skatteinntekter, stadig nye krav og sterk lønns- og prisvekst fører til økonomiske problemer for oss og mange andre kommuner. Kommune-Norge opplever en stor økonomisk krise, og vi hadde håpet på mer hjelp gjennom statsbudsjettet. Regjeringen kom oss ikke i møte, sier finansbyråd Kjetil Reinskou. 

Fornuftig pengebruk

Han sier byrådets mål er å sikre en mest mulig målrettet og fornuftig bruk av kommunens penger. Reinskou understreker at merforbruket i kommunen skal reduseres. 

- I 2025 betyr det harde prioriteringer og fortsatt omstilling, hvor nye satsinger i stor grad må vente, men hvor kjerneoppgavene får høy prioritet og der tjenestene får tid til å omstille seg, sier han. 

I budsjettforslaget legger byrådet frem forslag til en rekke grep for å redusere gjeldsveksten og gir områder med merforbruk tid til å omstille virksomheten. Byrådet skjermer viktige tjenester for innbyggerne innen helse og omsorg, sosiale tjenester og oppvekst og utdanning, samtidig som tjenestene på sikt vil styrkes.

Reduserer investeringer

- Byrådet tar ned investeringene med en milliard kroner HØP-perioden (2025-2028). Det gir oss to ting: Bedre handlingsrom lenger ut i perioden, og muligheten til å se på viktige og nødvendige prosjekter på nytt. Dette gjør vi for å forsikre oss om at de bygges i rett omfang, med rett kvalitet og dermed til riktig pris. Samtidig skal vi fortsatt investere ca. 3 milliarder i flere viktige prosjekter, som  flere skoler, barnehager, helse- og velferdssenter og andre formålsbygg. Vi skal også gjøre store investeringer i klima- og miljøtiltak, sier Reinskou. 

Økonomi i balanse

Byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge sier byrådets viktigste prioritering er å få økonomien i balanse, samtidig som kommunen skal gi innbyggerne gode tjenester. 

 - Vi må omstille driften for å oppnå en bærekraftig kommuneøkonomi. Med dette forslaget sørger byrådet for både et realistisk budsjett for 2025, og et forsvarlig budsjett for fremtiden, sier Dahlberg Hauge. .

- Vi har et flerårig perspektiv på vårt politiske prosjekt. Vi skal realisere Leangen-erklæringen, og legger grunnlaget i år ved å prioritere strengt nå. Disiplin i starten av perioden gir økt handlingsrom på slutten av perioden. Utover i økonomiplanperioden skal vi gjøre flere større investeringer, og oppfylle de politiske løftene vi har gitt, sier byrådsleder Dahlberg Hauge. 

Les byrådets budsjettforslag

Finansbyrådens presentasjon av budsjettet

Næring, miljø og samferdsel

Oppvekst og utdanning

Helse og velferd

Byutvikling

Idrett, kultur og fritid

Fant du det du lette etter?