Byrådet vil styrke bemanningen i skoler og barnehager
I 2025 får Trondheim kommune en vekst i de frie inntektene på 173 millioner kroner i form av tilleggsbevilgning i statsbudsjettet. Etter at dette ble kjent har byrådet revidert sitt forslag til budsjett for 2025 og bruker pengene i hovedsak til å styrke grunnbemanningen i skolen og barnehagene, styrke barne- og familietjenesten samt ikke prisjustere eiendomsskatten.
Sist oppdatert: 11.11.2024
- Barn og unge er de største vinnerne gjennom denne tilleggsbevilgningen. Byrådet ønsker å styrke denne delen av våre tjenester og sørge for at pengene brukes nært folk. Vi styrker skoler og barnehager med til sammen 83,5 millioner kroner i forhold til opprinnelig budsjettforslag og pengene skal i hovedsak gå til å øke bemanningen, sier finansbyråd Kjetil Reinskou.
Øker grunnbemanning
I det reviderte forslaget til budsjett for 2025 og handlings- og økonomiplan for de neste fire årene foreslår byrådet å øke grunnbemanningen i skolen med 52,5 millioner kroner fra 2025 i forhold til opprinnelig budsjettforslag. Budsjettrammen for barnehagene foreslås styrket med 9,5 millioner kroner.
Barne- og familietjenesten foreslås styrket med 16,5 millioner kroner i forhold til opprinnelig budsjettforslag. Her skal helse- og avlastningstilbud for barn og unge styrkes med 12,5 millioner kroner, barnevernsvakta skal få 1,5 millioner kroner mer og skolehelsetjenesten foreslås tilført 2,5 millioner kroner mer enn det opprinnelige budsjettforslaget. Byrådet foreslår også å øke budsjettrammen for Ungt Entreprenørskap med én million kroner i fireårsperioden.
Fritidstilbud for barn og unge styrkes med fire millioner kroner og psykisk helse og rus styrkes med 5,5 millioner kroner.
Ingen prisjustering av eiendomsskatten
I det reviderte forslaget til budsjett og økonomiplan foreslår bystyret å legge inn 38 millioner kroner i året for å holde satsen på eiendomsskatten på 2024-nivå. Byrådet vil også utarbeide en plan for å unnta studentboliger for eiendomsskatt med virkning fra 2026.
- I det opprinnelige budsjettforslaget, som på mange måter var et krisebudsjett, så vi ikke andre muligheter enn å justere eiendomsskatten tilsvarende prisstigningen for neste år. Nå kan vi unngå dette. Det vil være en viktig håndstrekning til mange som merker at mye har blitt dyrere det siste året, sier Kjetil Reinskou.
Byrådet foreslår videre at disposisjonsfondet styrkes med vel 46 millioner kroner neste år, og om lag 19 millioner kroner de påfølgende årene i perioden.
I tillegg foreslås det å øke investeringsbudsjettet med 10 millioner kroner til investeringer på velferdsteknologi.
Det er bystyret i Trondheim som vedtar budsjett og handling- og økonomiplan. Det skjer i bystyrets møte 12. desember.
Her er lista over forslag til budsjettendringer:
I tillegg endrer vi: Investeringsbudsjettet økes med 10 millioner kroner årlig til velferdsteknologi.
Næring, miljø og samferdsel
Oppvekst og utdanning
Helse og velferd
Byutvikling
Idrett, kultur og fritid