Iverksetter tiltak for å bedre livet for byens fugler

Måker og andre sjøfugler skal få det bedre i Trondheim. Gjennom en rekke tiltak legger byrådet opp til å bedre forholdene for sjøfugl og dermed også redusere konflikten mellom måker og folk i Midtbyen.

Sist oppdatert: 03.09.2024

Foto av måke og folk på Torget i Trondheim
Byrådet har vedtatt en rekke tiltak for å bedre livet for byens måker og andre fuglearter. Tiltakene skal bidra til å redusere konflikter mellom fugl og folk i Midtbyen.

Byrådet har vedtatt at forholdene for sjøfugl skal styres ved å legge forholdene bedre til rette for trygge hekkeplasser i Nidelva og i Kanalen. Dette skal skje ved å bygge plattformer for hekking på påler som allerede står i elva og kanalen. På den måten kan fuglene etablere hekkeplasser og fôre opp ungene sine på steder der det skaper mindre konflikt med folk. 

Foto av en måke sittende på en påle i Nidelva
Det skal nå bygges hekkeplattformer på påler i Nidelva og Kanalen slik at måker og andre sjøfugler kan finne trygge hekkeplasser der. 

Byrådet ber også om et kostnadsoverslag for å se på en utvidelse av allerede tilrettelagte hekkeplasser for sjøfugl, som en ytterligere utvidelse av sjøfugløy på Munkholmen, mudring av Bangtjønna og tilrettelegging av innløpsbekken til Lianvatnet. Dette skal sees i sammenheng med en kommende plan om prioritering av hvilke naturområder som skal restaureres. 

Ikke forbud, men dialog

Det vil ikke innføres et forbud mot mating av måker eller andre fugler, men Trondheim kommune skal snakke med serveringsbransjen i byen for å redusere utilsiktet foring av fugler. Byrådet mener det er usikkert hvilken effekt et slikt forbud kan ha, og hvordan det kan følges opp. Det legges heller ikke opp til kommunal mating av sjøfugl nå. Byrådet skriver i sitt vedtak at dette vil være ressurskrevende og bør heller inngå i en helhetlig strategi for sjøfugl i Trondheimsfjorden. 

Informasjon om fugl

Informasjonen rundt sjøfugl skal bedre, ifølge vedtaket i Byrådet. Her skal kommunen sørge for informasjon som skal bidra til å øke kunnskapen om lokale fuglearters oppførsel og behov, men også hva vi alle kan passe på for å redusere ulemper ved at fugler blir for nærgående. Dette skal gjøres i samarbeid med frivillige organisasjoner som fremmer fugleliv og biologisk mangfold. 

Piggene som er satt opp på flere stolper i og rundt Torget skal ikke fjernes. Det er så langt ikke dokumentert at piggene har skadet fugl og hvilken effekt en slik fjerning vil ha. 

 

Næring, miljø og samferdsel

Byutvikling

Fant du det du lette etter?