Ny samarbeidsavtale om arbeidsinkludering
ISS sin avdeling i Trondheim, NAV og Trondheim kommune samarbeider for å inkludere flyktninger og innvandrere med liten eller ingen formell kompetanse inn i arbeidslivet. Med tett oppfølging får innvandrere tilpassa opplæring og praksis innafor renhold og kantine i ISS. Nå har partene inngått en ny samarbeidsavtale.
Sist oppdatert: 29.11.2024
- Vi er spesielt glad for at ISS tar imot de med lite eller ingen utdanning som kommer til Trondheim. Det kan ofte være en lang vei for dem å bli integrert i samfunnet, lære seg språket og få seg en fast jobb. Det sa kommunalsjef Viviann Sandberg Larsen da en ny samarbeidsavtale mellom kommunen og ISS Trondheim ble undertegnet denne uka.
Siden samarbeidet startet i 2019/2020 har totalt 42 personer deltatt i programmet. 25 av disse er i lønnet arbeid hos ISS. I tillegg er det 30 personer som er under aktiv oppfølging nå, seks av disse i et såkalt hurtigspor. Mer om det seinere.
Det er deltagere i kommunens introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger og flyktninger som er tilknyttet NAV som er målgruppen for prosjektet.
Kommunen stiller med prosjektmedarbeidere fra de to NAV-kontorene og Flyktningenheten. De skal kartlegge aktuelle kandidater og være med i rekrutteringen. En bedriftsveileder i ISS er kontaktpunktet mellom kommunen og ISS. Bedriftsveilederen følger opp deltagerne og utpeker fadder til den enkelte deltager under opplæringsperioden. Gjennomsnittlig tar det en deltaker i renhold 4 måneder fra oppstart til de er ute i tilkallingsjobb. For en deltaker i kantine ligger gjennomsnittet på 11 måneder.
Mangfoldspris
Mariam Ali fra Syria er en av dem som har fått fast jobb i ISS gjennom prosjektet. Hun jobber med renhold, og nå sikter hun mot fagprøven til våren. Hun er veldig fornøyd med den oppfølginga hun har fått gjennom prosjektet.
Det er også Svetlana Beshulia fra Ukraina. Opprinnelig er hun fotpleier og negldesigner. Nå er hun under opplæring i ISS sin kantine i Kobbesgate på Dora.
- Fredag skal jeg ha ansvar for kantina helt alene for første gang. Det blir spennende, forteller hun.
I 2023 fikk ISS i Trondheim kommunens mangfoldspris for sin innsats for å fremme integrering, inkludering og likeverd og likestilling av innvandrere i arbeidslivet i Trondheim.
Rune Almo, regiondirektør i ISS Midt-Norge sier det slik:
- Vi får muligheten til rekruttere dyktige medarbeidere gjennom programmet. I tillegg opplever vi det meningsfullt å bidra sosialt til å gi personer muligheten til å starte på nytt i et fremmed land samt det å skape gode relasjoner. Vi ser også at kollegene opplever det meningsfullt og givende, så programmet har i grunnen mange dimensjoner.
Hurtigspor oppretta
Da kommunen opplevde en økning i antall introduksjonsdeltagere med høyere utdanning og korte, arbeidsrettede introduksjonsprogram, ble samarbeidet utvida til et såkalt hurtigspor. Dette er et løp med en kortere opplæringsperiode.
-Vi er veldig godt fornøyd med at vi sammen fant en god løsning også for denne gruppen, sier Viviann Sandberg Larsen.
Hun mener dette prosjektet er et eksempel på godt samarbeid mellom offentlig og privat sektor.
Helse og velferd