Nytt sykkelhotell på Singsaker

Ansatte i skolen og barnehagen på Singsaker har fått et eget hus hvor de kan parkere syklene sine trygt. Nå har flere hentet fram sykkelen og tatt sykkelhotellet i bruk.

Sist oppdatert: 30.10.2024

Snorklipping under åpning av nytt sykkelhotell
Nytt sykkelhotell: Byråd Line Fjørstad hjelper to elever med å få klippet snora som Nina Merete Vibstad Evensen, rektor på Singsaker skole og Kristin Giske Lauritsen, prosjektleder for HjemJobbHjem holder.

Flere syklister

Rektor Nina Merete Vibstad Evensen er selv opptatt av sykling og hun forteller om god stemning internt og et et flott bygg som virkelig legger til rette for ivaretakelse av syklene. 

- Nå står vi jo foran en tid hvor det er ekstra fint å ha et sykkelhotell som er oppvarmet og med muligheter for spyling og tørking. Det er stor slitasje på syklene når de må stå ute hele dagen på vinteren, der bremser og gir fryser, og sykkelen er dekket av snø og is når arbeidsdagen er ferdig, sier hun og tilføyer fornøyd: - Nå kan vi rusle over plassen og finne en tørr og fin sykkel som er klar for hjemturen. 

Håpet er at enda flere ansatte skal ta sykkelhotellet i bruk, også på vinteren.

- Vi har noen ansatte som har blitt syklister nå etter at bygget ble igangsatt, i tillegg til oss faste som sykler året rundt, avrunder Vibstad Evensen.

God folkehelse

Trondheim kommune skal være en arbeidsgiver som legger til rette for at det er enkelt å komme seg til og fra jobb uten bil. Nullvekstmålet tilsier at biltrafikken i Trondheim ikke skal øke, selv om byen vokser.

- Gjennom HjemJobbHjem får vi hjelp til å endre ansattes reisevaner, sa byård Line Fjørstad under åpningen. - Vi er en stor arbeidsgiver og ønsker å gå foran i dette arbeidet sammen med andre private virksomheter som er med i Miljøpakkens tilbud.

Å få kommunens innbyggere til å gå og sykle er bra for lokalmiljø og bomiljø. Det gir mindre støy, bedre trafikksikkerhet og renere luft. Rett og slett godt for folks helse.

- Det er veldig gledelig at de ansatte ved Singsaker skole nå får tilrettelegging som kan bety en enklere hverdag for noen, og kanskje litt bedre helse eller bedre hverdag for andre, sa Fjørstad.

Mobilitetsordningen HjemJobbHjem

Kristin Giske Lauritsen, er miljøpakkens prosjektleder for satsingen HjemJobbHjem. Ordningen retter seg både mot offentlige og private virksomheter. I 2022 vedtok bystyret at 15 av kommunens enheter skulle delta i ordningen. De utvalgte enhetene hadde god tilgjengelighet og høy bilandel, et godt utgangspunkt for reisevaneendring. Bedrifter som deltar forplikter seg samtidig til å ikke legge til rette for unødvendig bilkjøring gjennom å stramme inn på dagens parkeringsordning. 

- Trondheim kommune har banet vei for flere, sier Giske Lauritsen. - Vi må huske at sykkelparkering er et gode for ansatte, på samme måte som at parkeringsplass var det tidligere. Det blir veldig synlig når en stor arbeidsplass i Trondheim kommune deltar.

Mange ville se det nye sykkelhotellet

Stor interesse: Det var mange nysgjerrige innom sykkelhotellet under åpningen. Kristin Giske Lauritsen, prosjektleder for satsingen HjemJobbHjem stilte med boller og kaffe til alle som ville se.

Første frittstående sykkelhotell                         

Det nye sykkelhotellet på Singsaker er det første for kommunale enheter. Det har plass til 45 sykler, har vaskerom for sykler og er låst. De ansatte kan låse opp inngangsdøren med sine adgangskort. Det gjør at sykkelhusene er et trygt sted å sette fra seg sykkelen.  Garderobene er også blitt utbedret, slik at valget om å sykle skal være lettere å ta for ansatte. 

- Et tilsvarende sykkelhotell skal også bygges for Nardo skole og Nissekollen barnehage, forteller Giske Lauritsen. Det er også tilrettelagt for sykkelparkering i kjellerne til Rosenborg skole og Tempe helse- og velferdssenter. Ved Bakklandet omsorgssenter og Enhet for rustjenester er det etablert sykkelskap. 

Tester sykkelparkering

God plass: Syklene kan parkeres i to høgder og det er enkelt å få syklene parkert i øverste etasje.

Gjenbruk

Sykkelhotellene baseres også på gjenbruk. Prosjektleder Henrik Fjellanger Hagen fra Trondheim eiendom forteller at sykkelhotellet er oppført med prefabrikkerte elementer som Bulls AS produserte i sitt lokale på Sveberg i Malvik, og som deretter ble fraktet inn til Singsaker skole for montasje.

- For oss som byggherre var dette en fordel, da vi slapp mange, hyppige vareleveranser inn til skolen som var i full drift under byggearbeidet, sier Fjellanger Hagen. 

Siden fundamenter, ringmur, vegger og tak er produsert i elementer er det også mulig å utvide bygget ved behov, eller demontere og flytte det i sin helhet.

- Gjenbruk står i fokus hos Trondheim eiendom, og vi skal kartlegge og vurdere gjenbruk i alle våre fremtidige byggeprosjekter. I dette prosjektet er de innvendige takspilene bygget av et gammelt gymsalgulv som lå på gamle Sluppen brannstasjon, forteller Fjellanger Hagen.

Neste sykkelhotell skal bygges ved Nardo skole. Konseptet blir litt annerledes, men forhåpentligvis får vi til gjenbruk av byggematerialer, sykkelstativ eller lignende her også, avrunder han.   

 

FAKTA: 
Hva er HjemJobbHjem? 
Trondheim kommunes strategi for reisevaneendring

Næring, miljø og samferdsel

Fant du det du lette etter?