Tenk utenfor boksen, folkens. Det er der magien skjer!

Det sa statssekretær Sigrunn Wiggen Prestbakmo i Kommunal- og distriktsdepartementet, da ny avtale om områdesatsingene i Trondheim ble signert 21.10. 2024

Sist oppdatert: 22.10.2024

Signering på Bispehaugen skole
Byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge, statssekretær Sigrunn Wiggen Prestbakmo og byråd for byutvikling Lars Viko Gaupset feirer at en ny avtale er i boks.

Signeringen sammen med byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge skjedde på Bispehaugen skole etter tonene fra Småbispan og elevenes fine sang på skoleplassen. Statssekretæren synes det var stas å besøke skolen og ungene var nysgjerrig på hva som skulle skje. 

 

Småbispan kom! Sammen med elever og skolens ansatte, satte de tonen for selve signeringen framfor den gamle ærverdige skolen. 

 

Gjøre livet bedre for flere


Samarbeidet mellom kommunen og staten skal handle om å styrke både kvaliteter i nærmiljøet og utvikle bedre tjenester for byens innbyggere. Å tenke utafor boksen rundt inkluderende og robuste nabolag blir en viktig del av oppgaven framover. Teste ut og erfare nye måter å samhandle på som kan brukes av andre kommuner som også har bo- og nærmiljøutfordringer.


− For å bedre levekåra i byer og byområde med spesielle utfordringer, må stat og kommune jobbe sammen. I Trondheim ser kommunen de tre bydelene under ett. Dette gjør det lettere å dele erfaring og tjenester for å bedre levekåra, sa statssekretær Prestbakmo på vegne av kommunal- og distriktsminister Erling Sande.


Leve gode liv i nabolaget

-  Vi ønsker at alle som bor i byen vår skal kunne leve gode liv i sine lokalsamfunn, sa byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge. - Enkelt sagt, du skal kunne vokse opp i, etablere deg i, leve i og bli gammel i hvilken som helst bydel. 


Hauge trekker fram bygningene, sjelen og opplevelsen av å stå på historisk grunn, som gode minner om byen vår. Urbane Møllenberg, men med sine mange trehus utgjør et område med stor antikvarisk verdi. - For som Trondheimsbandet Four Jets en gang sang, “Nonnegata bli lita mot Champ Elysee, men den e my finar for det”. 


Han påpeker samtidig at vi befinner oss i et område der altfor mange bare er på gjennomreise. De er her en ungdomstid, en studietid, en periode mens de etablerer seg. Arbeiderstrøket Møllenberg, Buran og Lademoen hadde både trangbodde familieleiligheter og herregårder, og det vrimlet av barn i gatene. I dag handler det om å få flere av barnefamiliene tilbake i de urbane bydelene. 


- Dette kan vi ikke gjøre alene. Lokale lag og foreninger, idrettslaget, fritidsklubben, barn, unge og familier, boligeiere og kommunen må bidra til å skape dette fellesskapet som trengs for å kunne leve gode liv i nabolaget, avslutter Hauge og føyer til: - Samarbeidet med staten gir oss en unik mulighet til å jobbe mer langsiktig med bo- og nærmiljøet i områdesatsingene - som kan gi et bedre liv for flere.

 

Byråd for byutvikling er guide på Møllenberg
Byråd for byutvikling, Lars Viko Gaupset, er selv vokst opp på Møllenberg og viste fram nye nærmiljøkvaliteter i bydelen han kjenner så godt fra før. Turen gikk via Thornæsparken, små lommeparker og til det nye Buran bibliotek.    

 

En avtale - tre bydeler

Møllenberg er den tredje bydelen som nå er innlemmet i områdesatsingene i Trondheim. 

I 2022 ble den første intensjonsavtalen signert for Lademoen og Tempe-Sorgenfri. Den nye avtalen med staten dekker alle tre bydelene og omfatter en samlet pott på 10 millioner kroner per år. I tillegg gir Husbanken tre millioner kroner i årlig støtte.

Her kan du se glimt fra arbeidet med områdesatsinger i Trondheim.

 

HVA ER EN OMRÅDESATSING?
- Områdesatsinger er langsiktige avtaler mellom stat og kommune.
- Målet er å gi en ekstra innsats til områder med mange innbyggere og utfordringer
knyttet til levekår.
- Områdesatsingene skal bedre fysiske og sosiale nærmiljøkvaliteter og
tjenesteutvikling. 
- Satsingen skal bidra til å utvikle nye erfaringer og innovative løsninger, som andre kommuner med levekårsutfordringer kan bruke.

Byutvikling

Fant du det du lette etter?