Ett år med parlamentarisme: Byrådslederen vil bruke mer tid på byrådets politiske prosjekt
- Jeg er godt fornøyd med det vi har fått til siden vi innførte parlamentarisme i Trondheim for et år siden. Det politiske prosjektet begynner å sette spor etter seg, og framover vil jeg bruke enda mer tid på å løfte fram saker som er viktig for byen i politiske debatter, sier byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge.
Sist oppdatert: 01.07.2025

Byrådslederen tar imot meg med et smil og byr på kaffe inne på kontoret han tok over 13. juni 2024.
Som alltid korrekt antrukket i dressjakke med matchende lommetørkle i brystlomma. Dresser i ulike farger og snitt er varemerket til byrådslederen. Men det er ikke klær og stil vi har kommet for å snakke om.
Vi skrur tiden tilbake til en betraktelig varmere junidag i fjor på Leangen gård. Trondheims aller første byråd blir presentert. Og lederen for byrådet, som består av byråder fra Høyre, MDG og Venstre, er Kristian Dahlberg Hauge.
Bergenseren, som har vært bosatt i Trondheim i mange år, har lang fartstid i politikken. Allerede i 1999 ble han innvalgt som representant i bystyret i Trondheim for FrP, og var helt fram til 2013 kommunalråd. Han ble da statssekretær i Arbeids - og sosialdepartementet i perioden 2013-2016.
Lurt av ordføreren
De siste åtte årene har han vært ute av politikken. Før han tiltrådte som byrådsleder, jobbet han som kommunaldirektør for miljø, næring og samferdsel i Trondheim kommune.
Mange trodde at ordfører Kent Ranum ville bli byens første byrådsleder. Hva skjedde i kulissene før utnevnelsen?
- Jeg hadde ingen plan om å returnere til politikken etter at jeg sluttet for åtte år siden. Men Kent hadde andre planer. Jeg ble bedt om å komme på en kopp kaffe, og da tenkte jeg at vi skulle diskutere Brundalsforbindelsen, men der lurte han meg, flirer byrådslederen.
Ordfører Ranum hadde tenkt på hva som var best for byen, og det var å få Kristian Dahlberg Hauge som byens første byrådsleder.
- Jeg la motargumenter på bordet, men det hjalp ikke. Det var ikke vanskelig å si ja til en slik mulighet. Å lede Trondheims første byråd er et stort privilegium, sier han som da hadde meldt overgang til Høyre.
“Enten så lykkes man eller så lærer man”
Innføringen av parlamentarisme er den største organisasjonsendringen Trondheim kommune har hatt. Før innføringen var byrådslederen på besøk for å lære av Bergen og Oslo som har hatt denne styringsformen i flere tiår.
- Begge var tydelig på at dette er et evighetsprosjekt. De anbefalte oss derfor å komme raskt i gang og akseptere at det vil bli “hickups” på noen områder. Vi ville aldri ha klart å tenke gjennom det som kan skje. Mitt livsmotto er at enten så lykkes man eller så lærer man, sier Dahlberg Hauge med et smil.
Byrådslederen er tydelig på at ambisjonen med dette politiske prosjektet, er at det skal være kort vei fra vedtak til utførelse, og at det er byrådene som står ansvarlig for sakene. Politikken skal synes og gjennomsyre måten både byrådene og administrasjonen jobber på.
- Jeg er klar over at det ikke er gjort over natten å skape en kultur der politikken tar større plass. Jeg opplever likevel at organisasjonen har snudd seg raskt og bruker målene i Leangenerklæringen i arbeidshverdagen, sier han.
Tar med seg jobben hjem
Det politiske prosjektet er en heldøgnsjobb, og han forteller at han ikke har mye tid til å gjøre noe annet.
- Jeg er i en livssituasjon hvor jeg kan bruke tiden på dette prosjektet, sier han.
Har du i løpet av dette året angret på at du sa ja til å lede Trondheims aller første byråd?
- Jeg har ikke vært i nærheten av å angre på at jeg sa ja. Det er et stort privilegium å få den unike muligheten jeg fikk. Jeg har den aller største respekt for at vi skal løse krevende og store oppgaver for byens innbyggere. Motivasjonen min er om mulig enda større nå enn da jeg for et år siden sa ja til å bli byrådsleder, svarer Kristian.
Ryddet opp i økonomien
Å få skikk på økonomien har vært hovedoppgaven til det nye byrådet. Det er derfor en tilfreds byrådsleder som forteller om omstillingsjobben som er gjort.
- Vi har klart å få kontroll på økonomien. Dette har vi fått til takket være at ledere og ansatte har tatt tak og fått budsjettene i balanse. Vi er klare over at det har vært krevende for mange enheter, men det har vært nødvendig for at vi framover skal skaffe oss et større handlingsrom til å prioritere konkrete saker vi har sagt er viktig for kommunen fremover, sier han.
Opptatt av valgfrihet
De ulike byrådene har i “Byrådets politiske regnskap” oppsummert hva de har fått til i året som har gått. Hvilke saker vil du trekke fram som de viktigste?
- Vi er opptatt av valgfrihet for den enkelte. For oss er det viktig at folk skal ha muligheten til å velge om de ønsker tjenester fra kommunen eller fra private aktører, sier Dahlberg Hauge.
Fritt brukervalg i hjemmetjenesten og privatisering av deler av Bo- og aktivitetstilbud (BoA) er saker som de prioriterer høyt for å få gjennomført.
- Vi innser at ting tar litt lengre tid enn vi hadde trodd når det gjelder fritt brukervalg. Det er viktig for oss å få dette gjennomført, og da må vi rigge oss enda bedre inn mot det private markedet. Privat drift av noen av BoA-avdelingene er også noe vi ønsker å få til. Da kan vi lære av hverandre, til det beste for de som mottar tjenester fra oss, sier han.
Klima og miljø er et annet område de har store ambisjoner for. Det krever krafttak fra både politikere og innbyggere.
Skal bli en mer synlig byrådsleder
Du har nå sittet som øverste leder for byregjeringen i et år. Hva er planen for det neste året?
- Å bruke enda mer tid på politikk. Så langt har jeg brukt mye tid på å rigge administrasjonen. Jeg har et ønske om å fokusere på enda mer sortering av oppgaver. Min rolle er først og fremst å være politiker og en politisk leder av kommunen.
Vi kommer altså til å se Kristian Dahlberg Hauge i flere politiske debatter, og på ulike politiske arenaer i tiden framover. Selv om han tar plass på den politiske scenen er han ikke den som tar mest plass i andre settinger. De som møter Kristian utenom den politiske arenaen, opplever han kanskje som litt beskjeden.
- Det stemmer nok det, men det hemmer meg ikke. Kent og jeg utfyller hverandre ved at han byr mer på seg selv, sier Kristian Dahlberg Hauge med glimt i øyet.