Frivillige er verter ved Søbstad helsehus

Søbstad helsehus prøver ut en ny ordning der frivillige skal bidra til en god velkomst for pasienter og pårørende. De er verter ved hovedinngangen der de tar i mot og veileder til riktig avdeling.

Sist oppdatert: 08.04.2025

To frivillige sitter ved et bord på Søbstad helsehus
Betty Slommerud og Pia Langørgen er på plass for å ønske nye pasienter og pårørende velkommen

- Vi ønsker at alle som kommer hit skal føle seg velkommen og trygge på at de blir godt tatt imot, sier prosjektleder Ingrid Haug Olsen. Derfor er en gruppe frivillige fra nærområdet engasjert tre dager i uka og er til stede ved hovedinngangen for å ta imot. De sørger for at de som kommer blir fulgt til riktig avdeling, og de bistår med informasjon om parkering.  

De frivillige er godt kjent med helsehuset fra før. Mange av dem har vært tilknyttet huset gjennom flere år og hjelper til under arrangementer. Noen er også tilknyttet frivilligsentralen i nabobygget. Aktivitør Ingunn Balstad synes det er fint å ha et godt korps av frivillige å spille på. 

Vi er veldig glade og takknemlige for den jobben de frivillige gjør, sier hun. 

Frivillige geleider en pasient inn døra til Søbstad helsehus
Det kan være fint med en hjelpende hånd inn døra.

En av de frivillige Solfrid Rønning har vært frivillig i 20 år og synes det er fint å ha noen faste aktiviteter å gå til. 

- Å jobbe som frivillig gir mening i livet, sier hun. 

Hele gjengen er enige om at dette er meningsfylt arbeid, men de er litt bekymra for rekrutteringen av nye frivillige. Da det ble søkt etter nye frivillige i lokalavisa var det bare ei som meldte seg. Kanskje er det sånn at de yngre ikke vil jobbe gratis? undrer de.

Damene som er frivillige og med på ordningen er utstyrt med røde jakker hvor det står “frivillig vert” på ryggen. De jobber to og to om gangen i tidsrommet 10.30-13.30 mandager, onsdager og torsdager.  

 

Frivilliggjengen (minus 3) fra venstre: Betty Slommerud, Solfrid Rønning, Pia Langørgen, Joril Sigstad, Solveig Lyså og Anne Elin Andersen.

Avlastningstilbudet samles i nytt bygg  

Søbstad helsehus skal rives i 2028, og et nytt bygg skal stå ferdig i 2031. Når det nye bygget står ferdig, skal kommunens avlastningstilbud samles der. 

Prosjektleder Ingrid Haug Olsen sier de ønsker å prøve ut nye ordninger, som kan være fruktbare både nå og i et nytt senter. 

I tillegg til frivillige som verter, har de innført en ny rutine der ansatte ringer opp pasientene eller de pårørende i forkant av oppholdet for å gi informasjon og svare på spørsmål. Tilbakemeldingene fra både  pasienter og pårørende har vært svært positive, og mange uttrykker at dette bidrar til økt trygghetsfølelse.

Et annet nytt tiltak er samtalegrupper for pårørende. -Vi har mye spennende på blokka, sier Haug Olsen.

Byråd for helse og omsorg, Merethe Baustad Ranum, er begeistret for hvordan de frivillige bidrar på Søbstad helsehus. 

-De frivillige gjør en uvurderlig innsats både for pasientene og deres nærmeste. Det kan ofte være vanskelig å rekruttere frivillige, men der man har tett samarbeid med frivillighetssentralene, går det gjerne lettere. Aktivitørenes innsats i koordineringsarbeidet, er også svært viktig. Det blir spennende å følge dette videre også når vi får på plass det nye helsehuset på Saupstad, avslutter byråden.

Frivillige ved Søbstad helsehus sitter sammen med prosjektledelseneEn gruppe kvinner sitter sammen amlet i ijen
Fra venstre: Solfrid Rønning, Anne Karin Sparby, Joril Sigstad, Ingrid Haug Olsen (prosjektleder), Pia Langørgen, Betty Slommerud og Ingunn Balstad (ass. prosjektleder og aktivitør) 

 

Du finner mer informasjon om og for seniorer på Senior i Trondheim.

Helse og velferd

Fant du det du lette etter?