Hvem ville du gitt byggeskikkprisen til i 2025?

Trondheim kommunes byggeskikkpris har 20-årsjubileum i år. Bli med å feire dette ved å foreslå ditt favorittbygg, -anlegg eller -byrom. Alle kan komme med forslag fram til fristen 18. mai.

Sist oppdatert: 23.04.2025

Vinner av byggeskikkprisen 2024
Prisvinner 2024: - Dette prosjektet viser at en over hundre år gammel bygningskropp kan omdannes til velegnede næringslokaler, uten drastiske inngrep, sa juryen om rehabiliteringsprosjektet Olav Tryggvassons gate 19 (det gule huset i midten av bildet, og teglsteinsbygget i bakkant) Foto: Wittrup

Er du opptatt av hvordan byen utvikler seg og legger merke til nye innslag i bybildet? Noen bygninger, byrom eller anlegg som har det lille ekstra? Trondheim kommunes byggeskikkpris skal belønne og løfte fram byggverk som på sitt vis har dette lille ekstra. Og på den måten beriker byen positivt. 

Prisen deles ut til et bygg, et byrom eller et anlegg som bidrar til å heve kvaliteten på det som bygges i Trondheim. Vinneren av prisen skal være et forbilledlig eksempel på bærekraftig, god arkitektur og byggeskikk, i tråd med den nye arkitekturstrategien, som ligger klar til politisk sluttbehandling i bystyret. Samtidig må prosjektet vise at det også ivaretar Trondheims egenart, og er et prosjekt som er knyttet til folks dagligliv og som bidrar til et godt nærmiljø. Prosjektet må ha blitt oppført i løpet av de fem siste årene for å kvalifisere seg til nominasjon, senest ferdigstilt juni 2025, og fått ferdigattest.

Arkitektur som virker 

De som vinner byggeskikksprisen er et forbilde for arkitektur som virker. Ordet arkitektur brukes ofte for å beskrive bygninger, men favner alle våre bygde miljø. Gater, torg, parker, gårdsrom, trapper, bussholdeplasser og veianlegg er også arkitektur, og de er alle resultatet av en rekke vurderinger og verdivalg. Sammen med landskapet de bygges i former de våre omgivelser og danner rammene for våre liv.

Teamet fra E. C. Dahls under prisutdelingen
Gjev pris: - Det føles som å ha vunnet byggebransjens Oscar! uttalte prosjektleder Lisa Johansen fra E C Dahls Eiendom. Her sammen med teamet fra E C Dahls Eiendom, Heat arkitekter og Consto entreprenør. 

Arkitekturen påvirker hverdagen vår, følelsen av å være hjemme, hvordan vi beveger oss, hva vi opplever og hvilke muligheter vi har til å møtes og leve ulike liv. God arkitektur har samfunnsøkonomiske ringvirkninger som gir utslag på mange ulike nivå. Disse kan måles i trivsel, helse, nabolagskvaliteter, næringsetablering, turisme og biologisk mangfold. Arkitektur virker bredt!

Stedsplanlegging er samfunnsmedisin. Godt utformede steder kan gi deg sosiale relasjoner. Arkitekturen må invitere til å være aktiv, gjøre noe sammen, gjøre noe meningsfylt. Lege Steinar Krogstad, leder av Helseundersøkelsen i Trøndelag

Trondheim skal være en vakker, karakterfull, menneskevennlig og varig by. Alle nye tiltak kan på sitt vis bidra til dette, slik at Trondheim blir enda bedre for flere! En godt formet by gir rammer for å leve gode liv - eller sagt på en annen måte; først former vi våre omgivelser, deretter former de oss.

Kriterier

Et vinnerprosjekt skal være vakkert utformet og skal i samspill med sine omgivelser være en berikelse for stedet. Prosjektet skal også være inkluderende og bærekraftig, i tråd med FNs bærekraftsmål.

Juryen vurderer videre prosjektene basert på følgende kriterier:

  • Merverdi. Tilfører prosjektet verdier utover det som er forventet?
  • Hensyn. Respekterer og responderer prosjektet på omgivelsene?
  • Iderikdom. Er prosjektet innovativt og originalt, fornyer det faget/bransjen?
  • Estetikk. Stimulerer og engasjerer prosjektet rent visuelt, både inne og ute?
  • Varighet. Har prosjektet lang levetid og vil prosjektet stå seg over tid?
  • Optimalisering. Er prosjektet smart ift. funksjon, material-, areal- og ressursbruk? Oppnår man mye effekt ut av lite?

Interiør fra prisvinner 2024
Estetikk: Ett av kriteriene handler om at prosjektet skal stimulere og engasjere rent visuelt, både inne og ute. Bildet er fra vinnerprosjektet 2024. Foto: Wittrup

Prisen kan gis til nybygg, tilbygg, ombygging, istandsetting og prosjekter knyttet til landskap og uterom.

Du kan lese mer om statuttene til byggeskikkprisen her.

Alle kan foreslå kanditater 

Har du vandret rundt i nærområdet ditt eller i sentrum og tenkt at her var det fint, her liker jeg å gå? Har du tenkt på hvorfor du synes det er fint? 

  • Er det et bygg som du synes har fine detaljer, farger eller en form som får deg til å se litt ekstra? 
  • Er det kanskje ei ny bru som knytter sammen to boligområder og som er en opplevelsesrik snarveg i byen?
  • Er det et nytt eller oppgradert byrom som du bare må stoppe opp og nyte, sette deg på en benk og se på folk som går forbi eller holder på med aktiviter?

Bymiljø som framkaller slike opplevelser kan du sende inn som forslag før fristen. Men husk at bygget, anlegget eller byrommet ikke skal være eldre enn fem år.  

Slik er prosessen

  1. Komiteen er i gang med å samle inn kandidater til årets pris. Alle kan komme med forslag fram til fristen 18. mai 2025. Foreslå dine kandidater til Byggeskikkprisen 2025 her.
  2. Sekretariatet vil vurdere om hvert enkelt forslag innfrir kriteriene for prisen. Trondheim kommunes Råd for byarkitektur velger deretter ut finalister. 
  3. Juryen for byggeskikkprisen besøker alle finalistprosjektene og velger en vinner.
  4. Prisutdelingen vil skje i november/desember 2025.

TIDLIGERE VINNERE 
På denne siden finner du oversikt over vinnere og hederlig omtale i de 19 årene prisen har eksistert. 

Fant du det du lette etter?