Informasjon om bruk av personopplysninger i forskningsprosjekt
Trondheim kommune vil sammen med Sintef sette i gang et forskningsprosjekt som skal gi bedre oversikt over fremtidige behov for yngre personer som trenger kommunale tjenester.
Sist oppdatert: 16.01.2025
I prosjektet skal det lages en oversikt som viser fremtidig behov for yngre personer i Trondheim kommune. Prosjektet er for yngre innbyggere i Trondheim kommune som har behov for helsetjenester innenfor områdene: tjenester til utviklingshemmede, rus og psykiske tjenester og helse- og omsorgstjenester. Prosjektet omfatter ikke sosiale tjenester eller barnevernstjenester.
Prosjektet vil bruke informasjon som omhandler tjenestemottakers kontakter med helsetjenestene. Informasjonen inkluderer hvilken tjeneste man har fått, og informasjon som alder, kjønn og sivilstatus. Prosjektet vil kun bruke avidentifiserte opplysninger om helsetjenestebruk og avidentifisert informasjon fra pasientjournal. Avidentifisert her betyr at forskningsprosjektet ikke kan spore informasjon tilbake til den konkrete personen.
Følgende forskningsspørsmål vil undersøkes:
- Er det indikasjoner på at sykdomsforekomsten for aktuelle brukergruppene har økt over tid?
- Har levealderen for brukergruppene økt mer enn befolkningen ellers?
- Hvordan er brukersammensetningen endret over tid (alder, funksjonsnivå, sosio-økonomiske kjennetegn)?
- Hvordan påvirkes utviklingen i tjenestebehov av endringer i familiesituasjon og uformell omsorg fra pårørende?
- Hvordan har tjenestetilbudet til brukergruppene utviklet seg over tid?
- Er det samsvar mellom utvikling i brukerbehov og utvikling i tjenestetilbud, herunder boligstruktur (antall og sammensetning av boligtyper)
Prosjektet vil ikke ha mulighet til å knytte informasjon til enkeltpersoner. Prosjektet vil bare bruke opplysningene til formålet som vi omtaler her. Alle opplysninger blir behandlet konfidensielt og i samsvar med personvernregelverk. Det er kun forskere med godkjenning som vil ha tilgang til opplysningene. Prosjektet er godkjent av Regional etisk komité, og det er innvilget dispensasjon fra taushetsplikten. Ønsker du å reservere deg mot deltakelse i prosjektet så må det gis skriftlig informasjon om det til prosjektansvarlig innen 10/2-2025, se kontaktinformasjon under.
Forskningsprosjektet avsluttes 31.12.2025. Etter avslutning av forskningsprosjektet vil data slettes innen 31.12.2030.
Opplysningene behandles etter personvernforordningens artikkel 6 nr. 1 e) og artikkel 9 nr. 2 j), og personopplysningsloven §8 og 9.
Vi vil opplyse om dine rettigheter til innsyn og korrigering av dine egne opplysninger i pasientjournal. Informasjon om dine helseopplysninger finner du i Helsami, eller du kan laste ned veiledning for innsyn i egen journal her. Du har også rett til å klage til Datatilsynet, som er tilsynsmyndighet for etterlevelse av personvernregelverket.
Trondheim kommune er prosjektansvarlig og ansvarlig for personvernet i studien. Hvis du har spørsmål til studien, eller ønsker å vite mer om dine rettigheter, ta kontakt med:
Trondheim kommune ved Øystein Døhl, ,
telefon: 952 63 851
Postadresse:
Øystein Døhl,
byrådsavdeling for finans,
postboks 2300 Torgården,
7004 Trondheim
Har du generelt spørsmål om dine rettigheter og ivaretakelse av personvern, kontakt personvernombud:
Mona Kim Trøen,
,
telefon; 465 46 550