Tiltakene virker - men jobben er ikke over

- Arbeidet med å bringe kommuneøkonomien i balanse og i samsvar med budsjett har hatt effekt. Ved utgangen av februar viser tallene at vi har en større grad av økonomisk kontroll, men vi er ikke i mål. Jobben fortsetter, sier finansbyråd Kjetil Reinskou.

Sist oppdatert: 10.04.2025

Foto av finansbyråd Kjetil Reinskou
Finansbyråd Kjetil Reinskou orienterer om den økonomiske statusen for kommunens økonomi.

Ved utgangen av februar viser den økonomiske oversikten at de fleste tjenesteområdene i Trondheim kommune har gjort justeringer som har ført til en drift i tråd med tildelt budsjett. Men det gjenstår fortsatt å gjennomføre tiltak for Barne- og familietjenesten (BFT) og innenfor Bo- og aktivitetstilbudet (BOA) for også å bringe disse områdene i balanse. Samlet sett er merforbruksprognosen på disse to områdene nå på om lag 60 millioner kroner. Det er også områder med mindreforbruk, slik at samlet prognose nå er  på 25 millioner kroner. På samme tidspunkt i 2024 lå prognosen på 354 millioner kroner i merforbruk. 

- Tiltakene har hatt ønsket effekt og jeg er svært tilfreds med den innsatsen som er gjort ute på enhetene for å bringe driften til et nivå som samsvarer med det budsjettet bystyret har vedtatt. Det er ingen grunn til å legge skjul på at tiltakene har vært krevende, både for ansatte og brukere. Men vi er avhengig av å sørge for et nivå på driften som er økonomisk bærekraftig og hvor vi bruker pengene våre på best mulig måte. Det er lite som tyder på at kommunene vil få styrket sin økonomi i tiden som kommer. Derfor er byrådet fast bestemt på at vi må videreføre fjorårets omprioritering av penger som sikrer forsvarlig drift innen de  lovpålagte tjenestene til beste for de som trenger kommunen mest, sier Reinskou.

Finansbyråden skryter av de mange enhetene som i fjor og i årets budsjett har avstått driftsmidler slik at enheter med merforbruk har fått tilført midler for å komme i balanse. 

- Vi er alle i samme båt når det gjelder kommuneøkonomi. Og organisasjonen har utvist vilje og evne til å justere seg og tenke nytt når det gjelder drift. Det har vært nødvendig for å skape den klart bedrede økonomiske kontrollen vi nå har oppnådd, sier Reinskou. 

Arbeidet fortsetter

Byrådet har vært tydelig på at jobb nummer én har vært å bringe kommuneøkonomien i balanse. Bare på den måten er det mulig å sikre et fremtidig økonomisk handlingsrom som gir grunnlag for omstilling og å møte fremtidens utfordringer. 

- Vi ser de tydelige økonomiske signalene som kommer fra regjeringen, og det gir ingen grunn til å forvente en større styrking av kommunenes økonomi i årene som kommer. Derfor er det avgjørende at vi skaper et økonomisk opplegg som sikrer at vi bruker de midlene vi har til rådighet på de aller mest nødvendige tjenestene. Jobben med å omstille kommunen slik at vi hele tiden forbedrer våre tjenester innenfor våre økonomiske rammer vil derfor være helt avgjørende også i årene som kommer, sier Reinskou. 

Nytenking nytter

Samtidig som arbeidet med å bringe økonomien i balanse pågår, jobbes det målrettet og aktivt med et eget prosjekt for å redusere sykefraværet i kommunen. Reduksjon av sykefravær mener Reinskou også vil bety mye for å redusere merkostnader og ekstrautgifter for Trondheim kommune. 

- Vi har langt på vei lyktes, og vi har oppnådd effekt gjennom å flytte midler fra tjenester som ikke er lovpålagte, og på den måten styrke tjenester som er det. Vi jobber videre med tiltak som skal skape større økonomisk bærekraft innenfor våre sosiale tjenester gjennom "I balanse", sier Kjetil Reinskou.

- Tjenestene skal selvsagt fortsatt oppfylle lovkravene og leveres i tråd med brukernes rettmessige behov. Erfaringene med denne økonomiske omstillingen viser at tiltak nytter, at omprioriteringer er nødvendige og at nytenking og nye løsninger er med på å sikre en mer bærekraftig kommuneøkonomi, nå og for årene som kommer, sier finansbyråden. 


Detaljert oversikt

Tjenesteområdene har en merforbruksprognose på 25 millioner kroner. Dette er en prognose kun for tjenesteområdene, ikke for sentrale utgifter og inntekter.

Etter store omstillinger i 2024 så har de fleste områder nå en drift i tråd med tildelt budsjett.

Det gjenstår fortsatt en del økonomiske utfordringer på tjenesteområdene BFT og  BOA. 

BFT, BOA og Medisinske tjenester har fortsatt en oppfølging av kommunaldirektørene gjennom ‘I balanse’. Medisinske tjenester har ved utgangen av februar prognostisert en drift i balanse i 2025.

Økonomitjenesten vil øke sin innsats mot enhetene som har størst økonomiske utfordringer.

 

Byrådsområde Årsbudsjett 2025 Prognose pr februar
Bystyret 103 1
Byrådet 242 0
Oppvekst og utdanning 5 027 0
Helse og omsorg 3 200 0
Sosiale tjenester 4 070 -60
Miljø, næring og samferdsel −4 0
Byutvikling 379 5
Kultur, Idrett og friluftsliv 782 0
Finans* 1 522 29
Totalt for tjenesteområdene  15 321 −25

*Mindreforbruket innenfor finans skyldes tilbakebetaling til bykassen fra selvkostområdene renovasjon og boligøkonomien

Åpne tabell i nytt vindu

 

Næring, miljø og samferdsel

Oppvekst og utdanning

Helse og velferd

Byutvikling

Idrett, kultur og fritid

Fant du det du lette etter?