Sykefraværsprosjektet har effekt - utviklingen går i riktig retning

Sykefraværet i Trondheim kommune går nedover. En statusrapport for sykefraværsprosjektet etter første kvartal i 2025 viser at utviklingen går i riktig retning. Finansbyråd Kjetil Reinskou er tilfreds med utviklingen og forventer ytterligere nedgang i andre halvår.

Sist oppdatert: 23.04.2025

Foto av Kjetil Reinskou
Finansbyråd Kjetil Reinskou er tilfreds med effekten av sykefraværsprosjektet i Trondheim kommune etter første kvartal i 2025.

- Sykefraværsprosjektet ble igangsatt 1. oktober 2024 for å få til en bedre og mer systematisk kartlegging og arbeid for å redusere fraværet. Byrådets mål er at sykefraværet skal reduseres med ett prosentpoeng per år over en fireårsperiode. Den første statusrapporten etter et halvt år gir all mulig grunn til å tro at vi skal klare det på sikt, sier Reinskou.

Sett under ett hadde Trondheim kommune en reduksjon i sykefraværet på 0,4 prosentpoeng fra  mars 2024 til mars i år. Ser man på målgruppene i prosjektet (se fakta om målgruppene i avsnittet under) var reduksjonen på 0,7 og 0,6 prosentpoeng for målgruppene 1 og 2. I samme periode gikk fraværet noe opp blant de øvrige ansatte i kommunen. 

Tre målgrupper

Det er tre målgrupper og fire tiltak i sykefraværsprosjektet. Mens målgruppene defineres utelukkende basert på kvantitative data, er tiltakene kvalitative og rettet mot de spesifikke årsakene til sykefravær i den enkelte enhet eller avdeling. Utvelgelsen av målgrupper og prioritering  av tiltak er basert på analyser som indikerer hva som vil ha størst effekt på kort sikt. Alle tiltakene er basert på systematisk, målrettet og behovsorientert innsats, og skal skape både raske og varige resultater på sykefraværet i Trondheim kommune. 

  • Målgruppe 1 er enheter i kommunen med over 100 ansatte og som hadde et sykefravær på over 11 prosent i 2022 og 2023. Med i denne målgruppen er også enheter som hadde et gjennomsnittlig sykefravær på over 16 prosent disse to årene, uavhengig av antall ansatte.
  • Målgruppe 2 i prosjektet er enheter under 100 ansatte som hadde et gjennomsnittlig sykefravær på over 11 prosent i 2022 og 2023. 
  • Mens målgruppe 3 i prosjektet er alle enheter i kommunen, uavhengig av størrelse og sykefravær. 

For hver av disse målgruppene er det utarbeidet egne tiltak for å kartlegge årsaker til fravær, støtte til lederne, verktøypakker om oppfølging av sykefravær og forebyggende arbeid. 

Tallene for første kvartal viser en betydelig nedgang i sykefraværet så langt i 2025,  sammenlignet med første kvartal 2024 for målgruppe 1 og målgruppe 2, mens de øvrige enhetene har hatt noe økning i samme periode. 

Reduksjon i langtidsfravær

Ansatte i de to målgruppene utgjør nesten 8000 av kommunens 13 500 årsverk. Derfor vil en reduksjon i fravær i disse gruppene ha en positiv påvirkning på det totale sykefraværet i Trondheim kommune, selv om øvrige enheter sitt fravær øker i samme periode. Det er langtidsfraværet som har hatt nedgang, mens kortidsfraværet har vært relativt stabilt på tvers av målgruppene og øvrige enheter.

Finansbyråden understreker viktigheten av å også anerkjenne at flere faktorer enn sykefraværsprosjektet bidrar i dette arbeidet. Han viser til kommunes lederprogram "Lederløftet" og andre ulike tiltak i regi av virksomhetsområdene. Kvalitative data og fallende sykefraværstall, særlig i målgruppe 1, indikerer at den målrettede innsatsen, systematikken og den behovsorienterte tilnærmingen i sykefraværsprosjektet, har hatt en målbar, rask effekt. 

Helhetlig og målrettet arbeid nytter

- Vi er på riktig vei, men det gjenstår ennå mye arbeid før vi kan nå byrådets mål om reduksjon på ett prosentpoeng per år. Perioden mellom 1. juli 2024 og 30. juni 2025 er definert som målepunktet for en slik reduksjon. Skal vi nå målet må fraværet ned fra 11,3 til 10,3 prosent for hele kommunen og  tallet for andre kvartal i 2025 må være om lag 7,6 prosent. Det kan være vanskelig å få til. Likevel er jeg trygg på at vi er på riktig vei, og at det nytter å jobbe helhetlig og målrettet med å redusere fraværet og dermed også bedre arbeidsmiljøet, sier Kjetil Reinskou. 

 

Fant du det du lette etter?