Trondheim og Stavanger får én million euro fra EU
Trondheim og Stavanger har fått én million euro fra EU til å jobbe for klimanøytralitet. Pengene skal brukes i prosjektet «Empowered Governance», som har som mål å utvikle nye styringsmodeller for å kutte utslipp og nå klimamålene raskere.
Sist oppdatert: 17.01.2025
Prosjektet er et samarbeid mellom de to byene, Universitetet i Stavanger, Design og arkitektur Norge (DOGA) og Næringsforeningen i Trondheimsregionen. EU-støtten er en del av arbeidet med Klimanøytrale byer, hvor Stavanger og Trondheim er to av 112 europeiske byer som skal redusere sine klimagassutslipp med minst 80 prosent innen 2030.
– Dette er en stor anerkjennelse av arbeidet vi allerede gjør i Stavanger og Trondheim. Med disse midlene kan vi samarbeide enda bedre med innbyggere, næringsliv og akademia for å nå målene våre, sier ordfører i Stavanger, Tormod Losnedal.
Byråd for miljø, næring og samferdsel i Trondheim, Line Fjørstad, legger til:
– Vi får nå en unik mulighet til å styre dette arbeidet på en måte som er inkluderende, effektiv og som øker bevisstheten rundt hva klimanøytralitet betyr lokalt.
Kompleks prosess med store ambisjoner
Å kutte utslipp og bli klimanøytrale er en stor utfordring. Med støtte fra EU håper Stavanger og Trondheim å vise hvordan samarbeid mellom innbyggere, næringsliv og det offentlige kan skape løsninger som både reduserer utslipp og sikrer en bærekraftig framtid.
– Målet med prosjektet er å løse utfordringene vi har i dag, som utydelige strukturer og manglende samarbeid. Vi vil omgjøre kunnskap til konkrete handlinger og sørge for at både innbyggere og næringsliv blir involvert, sier Torstein Langeland fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen.
Gjennom partnerskapet skal prosjektet utvikle en forskningsbasert styringsmodell som kan testes og tas i bruk. Stavanger vil sette søkelys på restutslipp, karbonopptak og lagring, mens Trondheim vil prioritere avfallshåndtering og sirkulærøkonomi.
– Dette prosjektet representerer en ny måte å jobbe på, med en kompleksitet og et omfang vi ikke har sett før. Derfor er vi svært glade for å få midler som gjør at vi kan samarbeide med noen av landets fremste eksperter på offentlig styring og samskaping, sier Ann-Karin Tennås Holmen fra Universitetet i Stavanger.
Nasjonal betydning
Arbeidet i Stavanger og Trondheim kan få stor betydning for andre norske kommuner. Prosjektet legger vekt på åpenhet, rettferdig omstilling og en datadrevet tilnærming. Gjennom verksteder, forskning og erfaringsdeling skal prosjektet bygge kompetanse og kapasitet for klimahandling i de to byene, med overføringsverdi til andre kommuner og bysamfunn.
– Når to av Norges største byer går foran i dette arbeidet, kan vi dele erfaringer og løsninger med resten av landet. Kommunenes innsats er helt avgjørende for at Norge skal nå sine nasjonale klimamål raskere, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Prosjektet skal utvikle en ny styringsmodell som legger til rette for mer samarbeid mellom innbyggere, næringsliv og forskere, samtidig som forskningsbasert kunnskap blir en viktig del av arbeidet.
– Klimakampen er noe vi alle må ta del i, og dette prosjektet gir oss en unik mulighet til å være en del av løsningen, er ordfører i Stavanger, Tormod Losnedal og byråd for miljø, næring og samferdsel i Trondheim, Line Fjørstad, skjønt enige om.
Mediekontakter
- Trondheim: Tove-Lill Karlsen, kommunikasjonsrådgiver Byrådsavdeling for miljø, næring og samferdsel, Trondheim kommune. mobil 99012547 epost:
- Stavanger: Eline Vigre, Koordinator Mission Cities, Stavanger kommune. Mobil 92684821 epost:
Næring, miljø og samferdsel