Trondheim skal gjøre Europa energipositiv
Trondheim skal finne løsninger som gjør hele verden mer bærekraftig. Svulstig? Ja. Ambisiøst? Ja. Umulig? Nei, faktisk ikke.
Sist oppdatert: 14.06.2020
Da Trondheim fikk status som smartby i 2018, fikk prosjektet positive CityxChange, med Trondheim og NTNU i spissen, 192 millioner kroner av EU for å gjøre din fremtid mer bærekraftig. Sammen med Limerick i Irland er Trondheim en europeisk foregangsby og sammen skal de to byene vise vei i dette femårige innovasjonsprosjektet.
En tillitserklæring
Sammen med partnere som blant andre NTNU, Statkraft varme, Trønderenergi, Powel, ABB, FourC, og Kjeldsberg, skal kommunen komme frem til, og prøve ut nye måter å få ned energiforbruket vårt på. Dette er hva Positive CityxChange handler om.
Det er rett og slett en tillitserklæring Limerick og Trondheim har fått fra EU, sier fyrtårnsbykoordinator Silja Rønningsen.
I 2050 vil 80 prosent av verdens befolkning bo i byer. Derfor er det viktig at foregangsbyene kommer frem til løsninger som revolusjonerer måten vi produserer og bruker energi på. Løsningene skal brukes i hele Europa og målet er et energipositivt kontinent. Det betyr at Europa bruker mindre strøm enn det produserer.
Kommuner, både i Norge og resten av verden, er nødt til å kutte utslipp og redusere energibruk. Løsningen blir å komme opp med smarte løsninger ved hjelp av ny teknologi og måter å jobbe og samarbeide på. Nye løsninger kan gjøre det mulig å bruke mindre energi som igjen vil gjøre det lettere å oppnå målet om energipositive bydeler. Etter hvert er håpet å oppnå energipositive byer, land og kontinenter.
Bli din egen strømprodusent
I dag står bygg for 40 prosent av verdens samlede energiforbruk. I fremtiden vil det lønne seg å bygge hus som kan produsere fornybar energi i stedet for å bygge hus som sløser med energien. Våren 2019 stod Powerhouse ferdig på Brattøra i Trondheim. De er nå med i et prøveprosjekt hvor de får selge strøm videre til nabobyggene og med det forhåpentligvis bidra til å skape en energipositiv bydel. Men, for å få til det trenger de blant annet dispensasjoner fra nasjonalt lovverk.
Det er nærmere bestemt ikke bare å selge strøm videre hvis du har lagt solceller på taket og produserer mer strøm enn du selv trenger. I dag har ikke bedrifter og privatpersoner uten såkalt omsetningskonsesjon lov til å selge egenprodusert strøm videre til naboer og andre bedrifter gjennom strømnettet.
Derfor jobber ansatte i Trondheim kommune sammen med blant andre Trønderenergi, Powel og Tensio for å påvirke både nasjonale myndigheter og EU for å få endret regelverket som bestemmer hvordan strøm distribueres.
- Det regelverket har gått ut på dato, sier prosjektleder i kommunedirektørens fagstab i Trondheim kommune, Marit Myrstad.
Målet for Trondheim og Limerick er å bidra til mer bærekraftige bysamfunn gjennom satsing på grønne energiløsninger, og at det skal produseres mer fornybar energi enn det brukes. Det betyr også at alle, i fremtiden, kan bli strømprodusenter.
+CityxChange og delmålene under bærekraftsmål 7
7.1) Innen 2030 sikre allmenn tilgang til pålitelige og moderne energitjenester til en overkommelig pris.
7.2) Innen 2030 øke andelen fornybar energi i verdens samlede energiforbruk betydelig.
7.a) Innen 2030 styrke det internasjonale samarbeidet for å lette tilgangen til forskning og teknologi på området ren energi, inkludert fornybar energi, energieffektivisering og avansert og renere teknologi for fossilt brensel, og fremme investeringer i energiinfrastruktur og teknologi for ren energi.
Bærekraft