Varsling og tilfluktsrom
Varsling og tilfluktsrom
Vær forberedt. Her finner du viktig informasjon om varsling og tilfluktsrom i Trondheim, slik at du kan ivareta din egen sikkerhet.
![Luftvernssirene](/contentassets/1b5e2e34dc834532a67f7a77c8825fed/varsling-og-tilfluktsrom-100-1.jpg?mode=crop&scale=both&quality=80&format=webp&width=650)
Innhold
Norske sivile og militære myndigheter regner det som lite sannsynlig at vi her hjemme skal bli dratt inn i krigshandlinger på grunn av krigen i Ukraina.
Regjeringen og Stortinget ser likevel alvorlig på situasjonen med krig i Europa, og har planlagt og iverksatt en rekke tiltak for å høyne både den militære og den sivile beredskapen knyttet til å beskytte sivilbefolkningen. I den stortingsmeldingen som nettopp ble presentert for totalberedskapen (Meld. St. 9 (2024-2025)), så er det listet en lang rekke med tiltak for vern av befolkningen i krise og krig. De mest aktuelle beskyttelsestiltakene ved væpnet konflikt på norsk jord er befolkningsvarsling, evakuering til trygge oppholdsteder, og egenberedskap.
Varsling
Rundt omkring i Trondheim er det plassert en rekke tyfoner, eller sirener, som vil varsle eventuelle fly- og missilangrep. Tyfonene kan også bli tatt i bruk ved andre hendelser som kan true liv og helse, for eksempel utslipp av gass, store skred og lignende. Det er Sivilforsvaret som drifter disse anleggene, og to ganger årlig (andre onsdag i januar og juni) kjøres varslede tester. I tillegg testes nødvarsel til alle mobiltelefoner.
Trondheim kommune har et SMS-system for å varsle innbyggere om hendelser som ikke varsles via nødvarsel fra politiet. Systemet er knyttet til din bostedsadresse. For å sikre best mulig varsling, gjør systemet oppslag i flere registre: Folkeregisteret, kommunens eiendomsregister og Kontakt- og reservasjonsregisteret.
Har du ikke blitt varslet, eller ønsker du å sjekke om du vil bli varslet? På varslemeg.no kan du se om du er registrert med riktig telefonnummer, og eventuelt legge inn korrekt informasjon.
Trygge oppholdsteder
Noen kan finne trygge oppholdsteder der de er, f.eks ved å trekke ned i kjellere, eller tilsvarende. Det kan også være aktuelt å forflytte seg til tryggere geografiske områder. I tillegg kan man orientere seg om det finnes et dekningsrom eller tilfluktsrom der de bor eller oppholder seg, eller om det finnes i nærområdet.
Det finnes både offentlige- og private tilfluktsrom. Private tilfluktsrom er ment for beskyttelse av de personene som oppholder seg i bygningen dersom en akutt beredskapssituasjon skulle oppstå. De offentlige tilfluktsrommene er ment for de som befinner seg i områder uten tilgang til annen beskyttelse. Sivilforsvaret har ansvaret for å bemanne og drifte de offentlige tilfluktsrommene. På deres hjemmeside finnes mer informasjon om tilfluktsrom.
Egenberedskap
Det er viktig at alle setter seg inn i anbefalingene om egenberedskap, og følger de anbefalingene som er gitt der. I tillegg bør alle ha tenkt gjennom om det i en krisesituasjon kan være aktuelt å dra til et tryggere geografisk område. Dersom det er krise eller krigen er der, så bør alle ha en klar plan om hva de skal gjøre dersom alarmen går med befaling om å søke beskyttelse i dekningsrom eller tilfluktsrom. Se mer på temasiden om egenberedskap.
Sist oppdatert: 15.01.2025