Nå er det klart - Disse er årets mottakere av universitetskommunens såkornmidler
Nå er det klart - Disse er årets mottakere av universitetskommunens såkornmidler
Innhold
I mai 2024 lyste Universitetskommunen TRD3.0 ut såkornmidler til etablering av praksisfellesskap. Dette er fagfellesskap der personer på tvers av fag og sektorer møtes over tid for å utveksle kunnskap, ideer, og ferdigheter, med mål om å lære av hverandre. Gjennom å investere i slike praksisfellesskap er målet å få ny kunnskap som kommunen trenger for å lykkes i omstilling av tjenestene.
Såkornmidler blir gitt for å stimulere eller oppmuntre til en type aktivitet. Det kan være å etablere praksisfellesskap, eller utvikle prosjekter for å oppnå ekstern finansiering av aktiviteter.
Søknadsfristen for årets såkornmidler var 20. august.
Fem søknader nådde opp
Vi mottok i alt 10 søknader fra grupper bestående av representanter fra fagmiljø i Trondheim kommune og forskningsmiljø ved NTNU. Samarbeidsutvalgene for oppvekst og utdanning, og byutvikling og kultur behandlet søknadene. Disse er nå ferdige med evalueringen, og har valgt å innvilge fem av søknadene.
Følgende praksisfellesskap, med leder og nestleder av nettverket, er tildelt såkornmidler i 2024:
Folkehelseutfordringer i dag
Målet med praksisfellesskapet er å styrke samarbeid om utvikling og deling av kunnskap, blant annet gjennom masteroppgaver i helsesykepleie.
Ledere av søknaden
- Trondheim kommune: Nina Sagmoen Høvde, Barne-og familietjenesten Lerkendal.
- NTNU: Kristine Pape, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, Fakultet for Medisin og Helsevitenskap/Trondheim kommune, Byrådsavdeling for Helse og omsorg.
Barns rettigheter i velferdstjenestenes daglige praksis
Praksisfellesskapet skal skape en forpliktende, målrettet, helhetlig og koordinert innsats i tjenestene. Dette gjennom langsiktig samarbeid mellom forskning, utdanning og praksisfeltet. Gjennom at forskning, utdanning, og praksis knyttes tettere sammen, ønsker vi å finne fram til tverrfaglige og tverrsektorielle løsninger som skal bidra til kunnskap om hvordan prinsippene i barnekonvensjonen og barns grunnleggende rettigheter skal praktiseres samordnet og helhetlige i tjenester for barn, unge og familier.
Ledere av søknaden
- Trondheim kommune: Berit Skauge, Byrådsavdeling for oppvekst og utdanning, virksomhetsområde Mestring og inkludering
- NTNU: Anita Storhaug, RKBU Midt-Norge - Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - psykisk helse og barnevern/ Institutt for psykisk helse, Fakultet for Medisin og Helsevitenskap.
Kraftsamling for Vårt Grønne Trondheim
Praksisfellesskapet skal stimulere til at aktører i Trondheim og NTNU samarbeider om å nå visjoner og mål om et grønnere Trondheim, med fokus på biodiversitet og mer bærekraftig dyrking og flere grønne områder i byen vår.
Ledere av søknaden
- Trondheim kommune: Vigdis Solberg, Klima- og miljøenheten.
- NTNU: Bente Jessen Graae, Institutt for biologi, Fakultet for naturvitenskap.
Lavterskel kunstaktivitet på ungdommers premisser (Praktisk ung kunst - PUNK)
Praksisfellesskapet skal utforske og utvikle kunnskap om hvordan man kan tilrettelegge for at ungdommer som har utfordringer knyttet til kriminalitet og rus kan tilbys meningsfulle muligheter for å uttrykke seg kunstnerisk ut ifra sine premisser.
Ledere av søknaden
- Trondheim kommune: Jonas Hågensen, Barne -og familietjenesten Midtbyen, Uteseksjonen.
- NTNU: Egil Reistadbakk, Institutt for lærerutdanning, Fakultet for samfunns-og utdanningsvitenskap.
Uformell omsorg/aktivering av nærnettverk og lokale ressurser i hjemmetjenesten
Praksisfellesskapet skal utvikle nye tjenestemodeller i hjemmebaserte tjenester som mobiliserer nærnettverk og bidrar til å gjøre hverdagen til pårørende med store omsorgsoppgaver bedre.
Ledere av søknaden
- Trondheim kommune: Pernille Thingstad, Trondheim rehabiliteringssenter/Ingrid Haug Olsen, Byrådsavdeling for Helse og Omsorg.
- NTNU: Charlotte Fiskum og Roxanne Morote Rios, Institutt for psykologi, Fakultet for samfunns-og utdanningsvitenskap.
Presentasjon av praksisfellesskapene
Vi vil invitere miljøene som står bak søknadene til å presentere sitt praksisfellesskap, samarbeidsprosjekt og andre resultater på en workshop i oktober 2025.
Kontakt oss
Lurer du på hva som kjennetegner praksisfellesskap? Eller hvordan du går frem for å bygge praksisfellesskap på tvers av kommunesektoren og kunnskapsmiljø? Ta gjerne kontakt med oss i Universitetskommunen TRD 3.0:
, prosjektleder Byutvikling og kultur
, prosjektleder Oppvekst og utdanning.
Sist oppdatert: 19.11.2024