Fribyen Trondheim-ny

Fribyen Trondheim-ny

Innhold

En Friby inviterer en forfulgte forfatter til et liv hvor det gis beskyttelse, livsvilkår og ikke minst arbeidsmuligheter til å fortsette å skrive, - i frihet. Trondheim har vært friby og medlem av ICORN siden 2004. Fribynettverket ICORN, International Cities of Refuge Network, er en selvstendig internasjonal organisasjon som ble opprettet for å kunne koordinere og tilby forfattere et fristed, hvor de kan arbeide og uttrykke seg uten å bli sensurert eller trenge å frykte for sitt liv. ICORN har sitt administrasjonssenter i Stavanger som ble offisielt etablert i 2006. ICORN samarbeider med Internasjonalt PEN (wirters in prison committee) i vurderingen av sakene.

For at en person skal kunne omfattes av fribyordningen, må hen ha en viss produksjon og kunne dokumentere at hen er truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sitt litterære virke. Definisjonen inkluderer forfattere av både skjønnlitterære og faglitterære verk, redaktører, oversettere, forleggere, journalister, tegneserietegnere, bloggere, visuelle kunstnere, musikere, kort sagt, alle som kan bli sensurert for å utøve ytringsfrihet.

Flyktningenheten, gjennom Dialogsenteret, har ansvaret for Fribyarbeidet og har en egen fribykoordinator som sørger for kontakt med byens kulturliv generelt og forfatter-/kunstmiljøet spesielt. Fribykunstneren og eventuell familie får status som flyktning og kan delta i introduksjonsprogrammet. Her får de tilbud om norskopplæring, hjelp og veiledning gjennom integreringsprosessen, og økonomisk støtte i en periode på to år.

Lær mer om Trondheims Fribyforfattere/kunstnere

Trondheim kommune – friby i 20 år! 

I år er det 20 år siden bystyret vedtok at Trondheim skulle bli med i fribynettverket for forfulgte forfattere. 

I 2024 markerer vi jubileet med flere arrangementer hvor byens innbyggere kan bli bedre kjent med forfattere, og hvor viktige temaer og debatter om ytringsfrihet blir løftet fram. Det blir arrangementer for familier og barn, debatter, samtaler og lesninger med forfattere.

Jubileumsfeiringa finner sted på hovedbiblioteket 19. oktober kl. 12. Alle er hjertelig velommen.

Mer informasjon om arrangementet.

Første fribyforfatter som kom til Trondheim var Musa Mutaev. Les intervjuet med han og de andre fribyforfatterne våre under.

Musa Mutaev

Intervju med Musa Mutaev

Musa Mutaev var Trondheims aller første fribyforfatter, og kom hit med kona i 2004.

- “Nå er vi trygge”, tenkte jeg den første gangen jeg gikk i Trondheims gater og så smil og rolige mennesker. Jeg flyktet fra den tsjetsjenske republikken Ichkeria, som var okkupert av russiske soldater.

Musa var redaktør i det tsjetsjenske tidsskriftet Orga, og har skrevet flere samfunnskritiske noveller og bøker. Han ble gjentatte ganger arrestert på grunn av sine protester mot krigen.

- Jeg kommer fra et totalitært regime, uten ytringsfrihet. Blir man fratatt muligheten til å uttrykke seg fritt, kan man heller ikke arbeide som forfatter. For meg er ytringsfriheten alt. Å få komme til Trondheim har reddet livet mitt.

Montaser Abdelmawgoud

Intervju med Montaser Abdelmawgoud

Egyptiske Montaser Abdelmawgoud kom til Trondheim som fribyforfatter i 2017. Etter å ha publisert diktsamlingen “There are things that never will be tried”, ble han anklaget for blasfemi og mottok dødstrusler i hjemlandet.

- Jeg kunne ikke skrive og jeg kunne ikke jobbe som lærer. Vi måtte flykte landet. I Trondheim er jeg fri til å tenke, skrive og lese. For en som har vært ufri, er det helt fantastisk.

Montaser kom til Trondheim med kone og to barn. For tiden jobber han med en bok om Svalbard.

- Vi er heldige som fikk komme til Trondheim. Dette er hjemme for barna mine. Kona mi studerer ved NTNU for å bli sosionom. Vi kommer nok til å bli her, men jeg har et håp om at hjemlandet mitt i fremtiden skal ha mer respekt for menneskerettigheter.

Trondheim feirer 20-årsjubileum som friby i år, og det markerer vi ved å presentere de åtte forfatterne som har kommet hit gjennom fribyordningen. En fribyforfatter er en forfatter, journalist eller kunstner som har måttet flykte fra sitt hjemland på grunn av trusler for sine ytringer.

Marjan Poursharifi

Intervju med Marjan Poursharifi

Iranske Marjan Poursharifi er vår nåværende fribyforfatter, og er poet, forfatter og kunstner. Tema som kjærlighet, ytringsfrihet og kvinners rettigheter går igjen i arbeidet hennes. I 2018 flyktet hun og sønnen fra Iran.

- Jeg kunne ikke lengre publisere noe i hjemlandet mitt. Etter å ha kristisert regjerningen på en stor Facebook-side ble jeg fengslet i 15 dager. Før jeg slapp fri måtte jeg signere en kontrakt som sa at jeg ikke fikk publisere bøker eller være aktiv i sosiale medier. 

For Marjan ble det ikke lenger mulig å bo og arbeide i Iran. Hun og sønnen kom til Trondheim i 2020.

- Her kan jeg skrive og male hva jeg vil. Jeg har gitt ut to bøker etter at jeg kom hit, og jeg skal snart ha en utstilling. Den har tema “fornyelse”, og det er som livet mitt. Det er fornyet etter at jeg fikk komme hit!Trondheim feirer 20-årsjubileum som friby i år, og det markerer vi ved å presentere de åtte forfatterne som har kommet hit gjennom fribyordningen. En fribyforfatter er en forfatter, journalist eller kunstner som har måttet flykte fra sitt hjemland på grunn av trusler for sine ytringer.

Gunel Movlud

Intervju med Gunel Movlud

Som en av en million aserbajdsjanske flyktninger på 90-tallet, tilbrakte Gunel Movlud fem år av barndommen sin i en teltleir. At hun endte opp som journalist, dikter og oversetter er ingen selvfølge: 

⎼ Jeg fikk ingen vanlig skolegang, men var fast bestemt på å få en universitetsutdannelse. Det greide jeg, mye takket være en lærer som endret livet mitt. Hun ga meg muligheten til å gjøre det jeg ville, forteller Gunel.

Sterke kvinner og kvinnerettigheter har vært et gjennomgående tema i Gunels forfatterskap.

⎼ Da jeg begynte å skrive om politikk og feminisme, begynte problemene. Litteraturen min rørte tabuer, som dysfunksjonelle familieforhold, seksualitet og kvinneproblemer. Jeg ble truet og kunne ikke leve og jobbe i hjemlandet mitt.

Gunel og sønnen kom først til Levanger under fribyforfatterordningen. 

⎼ Levanger var trygt og fint for meg og sønnen min. 

Etter noen år i Levanger flyttet hun til Trondheim, hvor hun er med i forfatternettverket av fribyforfattere.

⎼ For meg var det å få bli en fribyforfatter det samme som å overleve! 

Ammar Tassasei 

Intervju med Ammar Tassasei 

⎼ Folk er som trær: Når du flytter på dem, slår de rot. 
Journalisten og forfatteren Ammar Tassaei måtte flykte fra hjemlandet Iran i 2008, etter å ha blitt forfulgt, trakassert og arrestert på grunn av arbeidet sitt. Som en del av en arabisk minoritet i Iran, har han i skrivingen vært opptatt av minoriteters rettigheter. 

⎼ Jeg husker den siste dagen jeg kjørte gjennom Iran. Jeg tenkte at jeg ville dra tilbake snart, men jeg har ikke vært hjemme siden jeg flyktet. Jeg trodde at å flykte ville være som en slags død, en sorg, men jeg bærer med meg minnene innvendig. Det viktigste for meg er friheten. For meg er det skrivingen og budskapet mitt: at mennesker skal ha religionsfrihet, sosial likhet og ytringsfrihet.

Ammar kom til Molde som fribyforfatter i 2010. Siden 2021 har han representert fribyforfatterne i Trondheim. 

⎼ Alle diktatur vil på et eller annet tidspunkt ende, også i hjemlandet mitt. Jeg savner familien min og vennene mine, men jeg er stolt av at jeg har valgt ytringsfriheten. For meg er det som luften man puster inn, man kan ikke leve uten. 

Trondheim feirer 20-årsjubileum som friby i år, og det markerer vi ved å presentere de åtte forfatterne som har kommet hit gjennom fribyordningen. En fribyforfatter er en forfatter, journalist eller kunstner som har måttet flykte fra sitt hjemland på grunn av trusler for sine ytringer.

Videoer

 

 

Sist oppdatert: 17.09.2024

Fant du det du lette etter?