Grevling
Grevling
Dette faktaarket sier litt om biologi, forekomst av og hvordan vi bedre kan forholde oss til grevlingbestanden i og rundt byen. Serien med faktaark om vilt i Trondheim er en del av arbeidet med biologisk mangfold i kommunen.
Innhold
Biologi og forekomst
Grevlingen kom til Trondheimsområdet rundt 2. verdenskrig. Den har spredt seg og er nå å finne i alle bydeler. Grevlingen ligger i hiet fra oktober/november og fram til februar/mars. Ved milde vintre kan den være ute store deler av vinteren.
Praktiske opplysninger når du har uønsket besøk av grevling
Det er brukt forskjellige luktstoffer som terpentin, pepper og salmiakk for å få grevlingen til å sky områder, men effekten er noe usikker. Et lavt strømgjerde på 20-40 cm kan prøves, men dette egner seg ikke i tettbygde strøk. Et stengsel kan lages av et nettinggjerde som graves ned ca. 30 cm under overflata, og på utsiden lager man et motgjerde som er vinkelrett på det andre.
Det er viktig å holde området fritt for søppel og sikre søppeldunker slik at grevlingen ikke kan komme seg nedi. Å fjerne evt. nedfallsfrukt er også lurt.
For å hindre at grevlinger etablerer seg under terrasser og i kjellere, må en prøve å bygge hindringer, tette åpninger og/eller lage forsterkninger.
Tett på grevlingen
Har du kommet tett innpå grevlingen, bør du trekke deg forsiktig tilbake slik at grevlingen kan forsvinne. Ikke prøv å ta i den eller fange den. Grevlingen gjør ofte skinnangrep, dvs. at den kan gjøre korte utfall mot deg, samtidig som den skriker. Den går ikke til angrep, så forhold deg rolig.
Fangst eller avliving?
Vi må lære oss å leve med grevling nært inntil bebyggelse, men du kan fjerne eller avlive grevling som gjør direkte skade på hus eller grunnmur og som etablerer seg direkte i og rundt bebodde hus. Det er jakt på grevling fra 21. august til 31. januar (Forskrift om skadefelling, dødt vilt og bruk av vilt i oppdrett, forskning og dyrepark). Jakt i tettbygde strøk er problematisk og det trengs en tillatelse fra politiet for å bruke skytevåpen i slike situasjoner.
Skal en fange grevling i tettstedsnære områder, er levendefeller å foretrekke. Når grevlingen er fanget, kan dyret flyttes eller avlives i etterkant. Dersom grevlingen dier, bør avliving ikke skje.
Som åte kan peanøtter eller peanøttsmør sammen med Honni-Korn brukes. For øvrig kan husholdningsavfall benyttes.
Død grevling kan leveres til Renholdsverkets anlegg på Tempe. For å få vurdert fangst av grevling kontaktes vaktsentralen hos politiet på tlf. 02800. Politiet tar videre kontakt med kommunen.
Sist oppdatert: 16.09.2024