Skogsfugl
Skogsfugl
Dette faktaarket har informasjon om biologi og forekomst av skogshøns, hvordan de og spillplassene kan beskyttes og verdien av skogshønsene i jakt- og rekreasjonssammenheng.
Innhold
Biologi og forekomst
Skogsfugl er en fellesbenevnelse for de viltlevende hønsefuglartene som trives i skogkledt terreng. Vi har tre arter i Trondheim kommune: storfugl (tiur og røy), orrfugl (orrhane og orrhøne) og jerpe. Alle er vanlige i skogsterrenget rundt byen, men jerpa er sjelden i Bymarka. Alle artene er jaktbare.
Storfugl finnes gjerne i tilknytning til gammel gran- og furuskog. Orrfuglen trives best i de mer åpne og høyereliggende delene av marka som er dominert av myr og barskog. Jerpa holder til i fuktige bekkedaler med granskog og innslag av or.
Leikplasser
Innenfor kommunen er det registrert 21 kjente leikplasser for storfugl. Hvor mange som er aktive i dag har vi ikke informasjon om. Kommunen har overvåking på én lokalitet. Leikplassene for storfugl ligger gjerne i gammel barskog.
Orrfugl spiller på åpne flater som myrer og islagte vann. Hos både storfugl og orrfugl er det hannene som spiller. Røyene og orrhønene oppsøker leikene omtrent i siste uka av april.
Jerpa er mer anonym enn sine to større slektninger. Jerpa letter med bulder og brak og flyr bare få meter før den setter seg og skuer ned på inntrengeren. Jerpa har ikke leikeatferd.
Tips om leik
Spillende storfugl er følsom for forstyrrelser i leikperioden, så vis hensyn. Orrfuglen er ikke like sårbar for forstyrrelse, men også her må en utvise forsiktighet.
Skogbruk
Før hogst skal skogeier innhente opplysninger fra offentlige databaser, kommune eller sertifisert tømmerkjøper for å få kunnskap om blant annet tiurleiker. Vanligvis er det profesjonelle selskap som foretar hogsten, og da er det de som i praksis foretar sjekk av databaser, og vurderer hvordan hogst skal utføres.
Norsk skogstandard
Ved storfuglens leikplasser anbefaler Norsk skogstandard lukkede hogster. Videre er det viktig å bevare noe av skogen i dagområdene (ca. 1 km radius rundt leiksentrum). Dette betyr at noe av skogen som finnes i tilknytning til leikplasser må skånes for å gi beite og skjul.
Mer informasjon om skogsfugl
- BirdLife Trøndelag (Tidligere Norsk ornitologisk forening)
- BirdLife Norge
For mer informasjon om leveområder og krav til leveområder, kontakt Trondheim kommune ved Klima- miljøenheten.
Sist oppdatert: 12.09.2024