Om ICDP
International Child Development Programme (ICDP)
ICDP er et forebyggende og gruppebasert program som har som mål å styrke omsorgen og oppveksten for barn og unge. Målgruppen er alle foreldre, foresatte og profesjonelle omsorgsgivere med barn i alderen 0-18 år. ICDP ble utviklet av professor Karsten Hundeide og professor Henning Rye ved Universitetet i Oslo på 90-tallet. ICDP benyttes nå i over 50 land i verden, og programmet har en sterk internasjonal og kulturell rot. Programmet tar hensyn til at vi har forskjellig etnisk kultur og at vi kommer fra ulike familier.
ICDP - Møteplass for foreldre
I en ICDP-gruppe møtes foreldre for å dele erfaringer, diskutere utfordringer og sammen finne støtte til gode løsninger som passer deg og dine barn. ICDP foreldregruppe er for deg som:
- Er interessert i hvordan du kan støtte og hjelpe barnet ditt til en best mulig utvikling
- Vil vite hvordan andre foreldre løser vanlige utfordringer
- Har lyst til å dele tankene og ideene dine med andre
- Møte andre foreldre i samme situasjon som deg
Deltakelse i en ICDP gruppe
Ved å delta i en ICDP foreldregruppe, vil du ikke bli presentert for en ferdig oppskrift eller fasit. Programmet er et verktøy som støtter foreldre til å finne egne løsninger og oppleve større trygghet i foreldrerollen.
ICDP tar utgangspunkt i «Huset» som en metafor på barnet. Huset illustrerer åtte temaer for godt samspill og fungerer som byggesteiner for tre dialoger.
Disse bygges nedenfra. Først bli bevisst på tomta, deretter bygge grunnmuren, så etasjer og til slutt taket.
Tomten vi bygger huset på, er hvordan vi oppfatter barnet. Her ligger verdiene og erfaringer vi som omsorgspersoner tar med oss fra vår kultur, vår familie og våre egne opplevelser. Noen erfaringer er gode, noen er ikke så gode. I ICDP blir vi gjort mer bevisst på hva dette betyr for meg som omsorgsperson.
Tema for alle møtene
Møte 1 - Oppfatningen av barnet
Møte 2 - Vis at du er glad i barnet
Møte 3 - Se og følge barnets initiativ
Møte 4 - Følelsesmessig samtale, ros og anerkjennelse
Møte 5 - Felles fokus, gi mening og forklare
Møte 6 - Planlegge steg for steg, gradert støtte
Møte 7 - Situasjonsregulering, positiv grensesetting
Møte 8 - Oppsummering og avslutning
