Ulykkesforsikring
Ulykkesforsikring
Innhold
Alle barn i barnehage, SFO og skole som eies av Trondheim kommune er forsikret. Ut 2024 har kommunen rammeavtale med Svenska Kommun Försäkrings AB.
Småskader blir registrert av skolen/barnehagen og sendes inn til forsikringsselskapet. Utgifter til småskader dekkes av NAV. Dersom barnet blir skadet i barnehagen eller på skolen, vil foresatte få et brev med mer informasjon.
Kommunen har plikt til å sørge for ulykkesforsikring for elevene. Forsikringen gir elevene dekning hvis de blir skadet på skolen i skoletiden, på vei mellom hjem og skole, under transport, skoleturer, idrettsdager, leirskoler og lignende som skolen er ansvarlig for. Forsikringen dekker nødvendige utgifter til behandling og erstatning ved død eller varig medisinsk invaliditet, når dette ikke dekkes av folketrygdloven.
Les mer om krav om ulykkesforsikring i Opplæringsloven § 28-8 og forskrift til opplæringsloven kapittel 18.
Ulykkesforsikring barn
G er grunnbeløpet i Folketrygden som reguleres årlig 01.05.
Forsikringen dekker:
- 5 G ved 100% medisinsk invaliditet
- 1 G ved død
- Inntil 0,5 G for behandlingsutgifter ved ulykkesskade
Skade på barnets/elevens eiendeler
Trondheim kommune har ingen forsikringsordning som dekker barns ødelagte eiendeler mens de er på skolen/barnehagen.
Skader som oppstår ved uhell eller gjennom at barnet selv opptrer uforsiktig, skal dekkes av barnets foresatte eller barnet selv. Dette gjelder også hvor andre barn er involvert i uhellet.
Oppstår det tilfeller hvor ett eller flere barn er innblandet eller har forårsaket at noe blir ødelagt, er dette et privatrettslig forhold mellom de involverte barna og deres foresatte. Skolen kan ikke trekkes inn som part i slike tvister.
Hvis ditt barn blir holdt ansvarlig for skaden, er du som foresatt ansvarlig for å dekke inntil kr 5.000, jf. Skadeerstatningsloven § 1-2. Barnet kan også holdes ansvarlig, avhengig av alder og modenhet.
For at kommunen skal erstatte skade på briller, yttertøy eller annet som blir ødelagt må skolen/barnehagen ha opptrådt klanderverdig.
Dekning
På mindre skader sendes det inn et samleskjema til forsikringsselskapet hver tredje måned. Med småskader mener vi slag, små fall, bruddskader, mindre tannskader, forstuvning etc., som man har grunn til å tro ikke vil medføre erstatning.
Samleskjemaet erstatter innsending av skademeldingsskjema. Når småskader er meldt til forsikringsselskapet gjennom samleskjemaet, kan man få dekket utgifter dersom det skulle oppstå komplikasjoner i ettertid.
Sikring av barn i bil
Noen ganger blir barn i barnehage eller skole transportert i bil i regi av barnehagen eller skolen. Da er det sjåføren av bilen som har ansvar for at barna er sikret etter gjeldende regler. Hvis barnet blir skadet på grunn av feil eller mangelfull sikring, vil bilføreren bli holdt ansvarlig. Brudd på disse reglene kan bli vurdert som uaktsomhet.
Bilens ansvarsforsikring med dekning for passasjerer er en selvstendig forsikringsdekning, som gjelder uavhengig av om sjåføren har vært uaktsom.
Ansattes uaktsomhet kan komme også komme inn under arbeidsgiveransvaret, og vil i så fall dekkes under kommunens ansvarsforsikring. Forsikringssum og egenandel vil være det som gjelder for ansvarsforsikringen.
Barn under 135 cm skal alltid sikres med godkjent utstyr som er riktig i forhold til barnets vekt.
Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr, dersom det finnes i bilen. Bruk vanlig bilbelte, dersom utstyret ikke finnes i bilen.
Barn skal sikres med vanlig bilbelte, dersom det er tyngre enn 36 kilo (uavhengig av høyde). Det er viktig at bilbeltet ligger over barnets skulder og ikke over halsen.
Barn som transporteres i bakovervendt barnestol skal ikke plasseres i forsetet der det er kollisjonspute. Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert (koblet ut) manuelt eller automatisk. Vær spesielt oppmerksom på at manuell deaktivering må gjøres hver gang bilen startes for de fleste bilmodeller.
Barn under tre år skal bare transporteres i biler der bilbelte er montert. Det finnes mange ulike typer godkjent sikringsutstyr for ulike vektklasser. De nye reglene endrer ikke på dagens kategorier av godkjent sikringsutstyr slik disse er regulert gjennom ECE-reg. nr. 44.03.
Sist oppdatert: 15.11.2024