Klimabarometer
Målet er å bli klimanøytral innen 2030 - men hvordan ligger det an egentlig?
Bystyret har vedtatt at Trondheim skal bli klimanøytral i 2030. For at vi skal nå målet må hele byen gjøre en innsats. Klimabarometeret gir informasjon om klimagassutslipp, energibruk og mange flere indikatorer som har noe å si om status for klimaomstillingen i Trondheim - bli med!

Årlige klimagassutslipp siden 2009
Kilde: Miljødirektoratet
Trondheim bystyre har vedtatt å redusere klimagassutslippene med 80 prosent innen 2030, sammenlignet med 2009. Dette målet er beskrevet i Trondheim kommunes klimaplan, "Klimaløftene", og er grunnlaget for Trondheims visjon om å bli klimanøytral innen 2030. For å oppnå klimanøytralitet, skal Trondheim kutte utslippene med minst 80 prosent og deretter kompensere for de resterende utslippene. Tall fra 2023 viser at Trondheim har redusert sine utslipp med 23 prosent siden 2009. Utslippene har gått ned fra omtrent 600 000 tonn CO2-ekvivalenter til cirka 460 000 tonn. Selv om utslippene varierer fra år til år, er den langsiktige trenden en klar nedgang. For å nå 2030-målet, må imidlertid tempoet i utslippskuttene økes.
Klimagassutslipp i Trondheim i 2023
Kilde: Miljødirektoratet
Figuren viser klimagassutslipp i Trondheim i 2023, fordelt på ulike sektorer.
Hva som inkluderes i klimagassregnskapet?
Miljødirektoratet beregner klimagassutslipp for alle kommuner hvert år.
- Veitrafikk - utslipp fra alle kjøretøy (unntatt motorsykler) som går på veinettet i Trondheim.
- Energiforsyning - I Trondheim handler dette om utslipp fra fjernvarmeproduksjon. En mindre del av disse utslippene kommer fra rent fossilt brensel som olje eller naturgass, men mesteparten kommer fra forbrenning av avfall på Statkraft Varmes anlegg på Tiller. Energien fra denne forbrenningen brukes til å varme byen.
- Annen mobil forbrenning - Alt som går på avgiftsfri diesel er inkludert her. Cirka halvparten av utslippene kommer fra maskiner bruk i bygg- og anleggsbransjen.
- Sjøfart - Utslipp fra skip innenfor kommunegrensene.
- Avfall og avløp - Utslipp fra behandling av avfall, med unntak for avfallsforbrenning (se energiforsyning). Inkludert her er utslipp fra kompostering, avløpssystemet og deponigass.
- Industri - Miljødirektoratet inkluderer klimagassutslipp fra bedrifter som rapporterer sine utslipp til nasjonale myndigheter. Det den største kilden i Trondheim er Rockwool sitt anlegg på Leangen.
- Jordbruk - Her inkluderes det utslipp fra husdyr og gjødsling. Utslipp fra traktorer er inkludert under “annen mobil forbrenning”.
- Oppvarming - Under oppvarming inkluderes det utslipp fra bruk av fossilt brensel i bygg, samt utslipp av metan og lystgass fra vedfyring.
Merk veitrafikk, annen mobil forbrenning og energiproduksjon til sammen utgjør tre-fjerdedeler av samlede klimagassutslipp i Trondheim!

Vi har delt opp indikatorene i fire ulike kategorier: