Energiproduksjon
Det produseres mye energi i Trondheim
På Tiller gjenvinnes det energi fra avfallsforbrenning, langs Nidelva lages det strøm fra vannkraft og de siste årene er det flere tak med solceller på både kommunale og andre bygg i Trondheim.

Solkraft i kommunale bygg
Siden 2019 har Trondheim kommune satset på å installere solceller på kommunale formålsbygg. Figuren viser solkraftproduksjonen i kommunale bygg fra 2020. Stolpene viser årlig energiproduksjon, mens den blå kurven viser installert kapasitet (antall kvadratmeter tak med solceller).
Solkraft i Trondheim by
Kilde: NVE
Det har vært en kraftig økning i solkraft i Trondheim de siste årene. Likevel tilsvarer energiproduksjon med sol fortsatt mindre enn 1 prosent av elektrisiteten brukt i Trondheim.
Energiproduksjon fra avfallsforbrenning i Trondheim
Kilde: Statkraft Varme
Figuren viser energiproduksjonen fra avfallsforbrenning på Statkraft varmes anlegg på Tiller. Produksjonen holder seg relativt stabil gjennom perioden, med en totalmengde på rundt 500 GWh per år. Produksjonen er størst på vinterhalvåret da behovet for varme også er størst Spillvarme fra avfallsforbrenning er det viktigste bidraget til fjernvarmeproduksjon i Trondheim. Statkraft varme anslår at fjernvarme dekker 30 prosent av byens varmebehov.
Vannkraft i Trondheim
Kilde: NVE
Kortreist strøm: Hvert år produseres det cirka ett tusen gigawatttimer strøm med vannkraft innenfor Trondheim kommunes grenser. Dette utgjør en tredjedel av elektrisiteten som brukes i byen. Det resterende behovet for elektrisk energi tilføres utenfra. Totalt er det 7 vannkraftanlegg i Trondheim, hvor omtrent halvparten av produksjonen skjer i vannkraftanlegget på Bratsberg.