Klimakontrakt

Bildet viser EUs flagg plassert øverst. Under flagget står teksten "EU MISSION LABEL". Deretter følger teksten "CLIMATE-NEUTRAL & SMART CITIES" på en grønn bakgrunn. Under dette igjen står "TRONDHEIM" på en grønn bakgrunn. Nederst i bildet er det en illustrasjon av bygninger, trær mot en lysegrønn bakgrunn.

Klimakontrakt som verktøy for Trondheims klimaomstilling.

Hva er en klimakontrakt?

En klimakontrakt inneholder tre deler; forpliktelser, handlingsplan og investeringsplan. Den omfatter hele byen og forutsetter forpliktende samarbeid med andre forvaltningsnivåer. Forpliktelsene ble signert av byrådslederen og byråd for miljø, næring og samferdsel med støtteerklæring fra et utvalg av sentrale samarbeidspartnere. Handlingsplanen og investeringsplanen har felles struktur. Den beskriver nåværende status, konkretiserer veier mot klimanøytralitet i detalj og fremviser muliggjørende inngrep som regulatorisk og samfunnsmessig innovasjon. Dokumentene er omfattende, og de bidrar til å styrke forankringen og dele eierskap, slik at klimaomstillingen i byen kan øke i omfang og hastighet.

Klimakontrakt kan brukes som verktøy for Trondheims klimaomstilling på følgende måte:

  • Klimakontrakt som mobiliseringsverktøy

Byens klimaomstilling krever mye mer enn hva kommunen alene kan klare. Vi trenger å aktivere et målrettet og handlingsdyktig nettverk for endring - og vi trenger hele mangfoldet: kunnskapsmiljøer, næringsliv, grasrotorganisasjoner og samfunnsinnovatører. De kan da ta med seg sin erfaring og kompetanse, ressurser og investeringer. Kommunen bør legge forholdene til rette for at alle aktører kan delta og bidra.  

  • Klimakontrakt som styringsverktøy

Trondheim kommune har lang erfaring med klimaledelse. Implementering av den forrige energi- og klimaplan (2017) har resultert i gode rutiner. Siden 2018 er klimabudsjett et dedikert kapittel i kommunens Handlings- og økonomiplan (HØP). I tillegg rapporterer kommunen årlig til CDP. Med Klimaløftene som grunnlag, skal Trondheims klimakontrakt utarbeides og rapporteres i tett kobling til kommunens klimabudsjett og CDP-rapportering.   

 

En gruppe på elleve personer står på et podium og holder klimakontrakten. Bak dem er det en vegg med rød teglstein og en prosjektert lys skjerm som viser et Trondheim kommune sin logo.
De ti første som levert støtteerklæring til Trondheims klimakontrakt sammen med byrådsleder og byråd. Foto: Gry Karin Karlsen

Trondheims klimakontrakt får kvalitetsstempel fra EU-kommisjonen

Klimaløftene utgjør det strategiske fundamentet for Trondheims arbeid i Klimanøytrale og smarte byer. I implementeringsfasen kan EUs klimakontrakt fungere som verktøy for både mobilisering og styring. Trondheims første klimakontrakt ble levert til EU-kommisjonen i oktober 2024. Timingen var også god i at innholdet skulle ferdigstilles og leveres av byens nye og første byråd.  Klimakontrakt er et godt verktøy for mobilisering og styring når Klimaløftene skal settes ut i livet.

EU satser på klimaomstilling i byer

Sentralt for samfunnsoppdrag Klimanøytrale og smarte byer er at alle 112 byer skal levere sin klimakontrakt (Climate City Contract) til EU-kommisjonen. Klimakontrakten skal vise hva som skal til for å bli klimanøytral til 2030, hva det vil koste og hvilke aktører som må bidra med hva. Klimakontrakten er ikke juridisk bindende, men fungerer som en intensjonsavtale der byens politiske forpliktelse vises og konkretiseres. Ideelt sett bidrar de mest sentrale aktørene til essensen i denne intensjonsavtalen.

EU-kommisjonen gjennomgår klimakontraktens kvalitet og troverdighet grundig, før de eventuelt gir godkjenning og et offisielt kvalitetsstempel av klimakontrakten. Dette kvalitetsstempelet viser i seg selv at byen har en solid plan, og kan også muliggjøre nye prosjektsamarbeid og investeringer. Klimakontrakten skal brukes aktivt som byens verktøy for klimaomstilling og bør revideres minst annet hvert år. Hver by er forskjellig. Maler og arbeidsmetodikk, utviklet av NetZeroCities, EUs plattform for samfunnsoppdraget, skal tas i bruk i byens egen kontekst. Horisont Europa, EUs forsknings- og innovasjonsprogram, er innrettet mot fem samfunnsoppdrag (missions). Ett av samfunnsoppdragene er Klimanøytrale og smarte byer.  Målet med samfunnsoppdraget er å få 100 små og store byer i hele Europa til å gå foran for å bli klimanøytrale til 2030 - for å vise vei for resten av EU til 2050. Trondheim er valgt ut som en av 112 byer fra EU og assosierte land. Oslo og Stavanger deltar også fra Norge. 

 

En mann holder en presentasjon for et sittende publikum i et rom med mørkt tak og lyse lamper. En stor skjerm viser tekst bak presentatøren. Publikum sitter ved svarte bord med kaffe og papirer. En søyle står i rommet, og det er dekorasjoner på bakveggen.
Bilde fra frokostmøte 5. april 2024. Foto: Chin-Yu Lee 

  

Trondheim er en av EUs 112 klimanøytrale og smarte byer 

Trondheim har over 20 års erfaring med energi- og klimaarbeid. Byens fjerde energi- og klimaplan, Klimaløftene, ble vedtatt av bystyret 4. april 2024. Trondheim er også tilsluttet EUs ordføreravtale. Trondheims arbeid på klimaledelse har fått  internasjonal anerkjennelse. I 2022 og 2023 fikk Trondheim toppscore fra rapporteringsplattform CDP og kom på A-liste blant 122 av over 1000 byer i verden. 

Utslippsmålet i Klimaløftene er å kutte de direkte klimagassutslippene i byen med minst 80 prosent til 2030, sammenlignet med 2009. Fram til 2023 har Trondheim klart å kutte ca 25 prosent. Vi trenger å øke farten betydelig gjennom å få til systemendringer i samfunnet. Klimaløftene gjenspeiler dette ved å ha fire tverrfaglige klimaløfter -  klimanøytral, energismart, sirkulær og klimarobust. For å få til en slik helhetlig omstilling raskt, trenger vi å mobilisere byen, samt å få til tettere samhandling med  både regionale og nasjonale myndigheter. 

Horisont Europa, EUs forsknings- og innovasjonsprogram, er innrettet mot fem samfunnsoppdrag (missions). Ett av samfunnsoppdragene er Klimanøytrale og smarte byer.  Målet med samfunnsoppdraget er å få 100 små og store byer i hele Europa til å gå foran for å bli klimanøytrale til 2030 - for å vise vei for resten av EU til 2050. Trondheim er valgt ut som en av 112 byer fra EU og assosierte land. Oslo og Stavanger deltar også fra Norge.

Dokumentet har EUs flagg og "European Commission" logoen øverst. Under dette er det en illustrasjon av en bygning, en trikk og trær omkranset av gule stjerner. Teksten "EU MISSION LABEL" står i store bokstaver, etterfulgt av "CLIMATE-NEUTRAL AND SMART CITIES". Videre står det "AWARDED TO TRONDHEIM" og en begrunnelse: "In recognition for the successful completion of its Climate City Contract". Nederst er det en signatur fra "Patrick Child, Mission Manager".

 

Klimakontrakten består av tre deler:

(Foreløpig kun på engelsk)

Forpliktelser - hvem bidrar?

Handlingsplan - hva skal til?

Investeringsplan - hvor mye vil det koste?

 

Kontraktperson

Chin-Yu Lee, klimarådgiver,

Relevante lenker

EU Mission: Climate-Neutral and Smart Cities

NetZeroCities nettside

EUs vurdering av Klimakontrakten 

Fant du det du lette etter?