Tilskudd og erstatning
Tilskudd og erstatning
Denne siden forteller deg som har tilknytning til landbruket hvilke tilskudds- og erstatningsordninger som finnes.
Innhold
Avlingsskade - tilskudd ved produksjonssvikt
Tilskudd ved Produksjonssvikt - melding om skade
Tilskudd ved produksjonssvikt er en økonomisk støtteordning for gårdbrukere som opplever et betydelig tap i produksjonen sin. Produksjonssvikten kan for eksempel være på grunn av ekstremvær som flom, tørke eller frost. Det er bare skade på grunn av klima som gir rett til erstatning, og du skal ha opptrådt faglig forsvarlig og gjort forebyggende tiltak. Ordningen er ment som en siste utvei når andre muligheter for erstatning ikke finnes.
Det er egne regler for hvor stort tapet må være for å utløse tilskudd, og skadeåret blir ofte sammenlignet med år med normalproduksjon. Avlingen i skadeåret må være mindre enn 70 prosent av gjennomsnittsavlingen for vekstgruppen. Du får altså ikke tilskudd for de første 30 prosentene av tapet ditt, sammenlignet med det som regnes som en normal avling.
Melding om skade
Skade skal meldes til kommunen så fort du blir klar over at du kan få svikt i produksjonen på grunn av klimatiske årsaker. Skaden skal dokumenteres med bilder.
Det er viktig å huske på at en melding ikke er en søknad, søknad må sendes inn på søknadsskjema innen den 31. oktober i skadeåret. Da skal årsaken til produksjonssvikten og skade beskrives. Det er ditt ansvar å dokumentere skade, og at skaden er klimabetinget.
Du skal gi informasjon om:
- Dreneringstilstand
- Dato for gjennomføring av våronn
- Gjødsling og kalking
- Art/sort
- Såtidspunkt og/eller settetidspunkt
- Tiltak mot planteskadegjørere
- Høstetidspunkt
- Eventuell vanning
- Øvrig relevant informasjon
Du skal også opplyse om hva som er utført for å begrense produksjonssvikten etter at skaden har oppstått. Vinterskader skal utbedres slik at det kan høstes avling i skadeåret, og avling skal høstes, med mindre avlingens restverdi er lik null eller at høstekostnadene overstiger restverdien. Husk at det skal innhentes bekreftelse fra kommunen dersom avlingen er å anse som tapt. Det samme gjelder om innhøstingsforholdene er uforsvarlige.
Mer informasjon om ordningen og søknadsskjema, finner du på Landbruksdirektoratets nettsider. Les også Statsforvalteren i Trøndelags informasjon til gårdbrukere som søker tilskudd ved produksjonssvikt.
Næringstiltak - bynært landbruk og urban dyrking
Produksjonstilskudd
Produksjonstilskudd er en fellesbetegnelse for en rekke tilskuddsordninger som foretak som driver vanlig jordbruksproduksjon kan søke på.
Gjødslingsplan og sprøytejournal
- Krav om gjødslingsplan følger av forskrift om gjødslingsplanlegging, og gjelder foretak som driver plantedyrking og som mottar produksjonstilskudd i jordbruket.
- Krav om sprøytejournal har hjemmel i forskrift om plantevernmidler.
Brudd på bestemmelser om gjødslingsplan og sprøytejournal vil medføre avkorting i produksjonstilskudd, jamfør forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket.
Legge om til økologisk drift på gården
Ta kontakt med oss eller Debio for spørsmål om økologisk landbruk!
Avløsning ved ferie og fritid
Avløserordningene omfatter tilskudd til avløsning ved ferie og fritid og tilskudd til avløsning ved sykdom mv. Avløsningen må organiseres som et arbeidsgiver-/arbeidstakerforhold, men søkeren kan overlate arbeidsgiveransvaret til et avløserlag, en avløserring eller kommunen. Avløsertilskuddet kan gis til å dekke faktiske utgifter.
Nasjonalt miljøprogram
Miljøprogramsatsingen skal bidra til å målrette miljøarbeidet i jordbruket, synliggjøre jordbrukets samlede miljøinnsats og øke forankringen av miljøarbeidet både regionalt og lokalt.
Regionalt miljøtilskudd i jordbruket
Jordbruksforetak kan søke om regionale miljøtilskudd via kommunene. Ordningen omfatter særskilte miljøformål i landbruket:
- avrenning til vassdrag
- kulturlandskap og kulturminner
- friluftsliv
- biologisk mangfold
- Regionalt miljøtilskudd i jordbruket
- Søknad om regionalt miljøtilskudd
Spesielle miljøtiltak i landbruket (SMIL)
Ordningen skal fremme ivaretakelsen av natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap og redusere forurensingen fra jordbruket. Tilskudd etter denne forskriften skal gis til tiltak som går utover det som kan forventes som en del av den vanlige jordbruksdrifta.
Om tilskudd til drenering av jordbruksjord
God drenering er avgjørende for å kunne øke matproduksjonen i årene som kommer. Det er også et viktig ledd i å tilpasse jordbruket til et endret klima med mer nedbør. God drenering reduserer faren for erosjon fra jordbruksarealer og bidrar på den måten til god vannkvalitet og et godt vannmiljø.
Tilskudd til drenering er utvidet til å gjelde alle planerte arealer
Forskrift om tilskudd til drenering av jordbruksjord er endret. For planerte arealer kan det fra og med 2016 også gis tilskudd til arealer som ikke tidligere er grøftet. Øvrige arealer må fortsatt ha vært grøftet tidligere for å være berettiget til tilskudd.
Det er laget nytt søknadsskjema som skal brukes. I tillegg er det laget to nye skjemaer for plan og miljødokumentasjon som vi anbefaler at dere fyller ut.
Ta kontakt ved spørsmål, eller om du går med planer om å drenere!
Informasjon fra Innovasjon Norge
Har du spørsmål om innovasjonsmidler? Ta kontakt med oss.
Telefon: 72 54 25 50
Tilskuddsmidler til regionale tilretteleggingsmidler (RT-midlene) i landbruket
Trøndelag fylkeskommune har fra 2021, som del av regionreformen, overtatt ansvaret for regionale tilretteleggingsmidler (tidligere BU-midler).
Midlene skal legge til rette for regional næringsutvikling med mål om å styrke verdiskapingen i landbruket. Det kan gis tilskudd til tilretteleggingstiltak som bidrar til utvikling av konvensjonell eller økologisk drift i landbruket eller til utvikling av andre landbruksbaserte næringer innenfor fastsatte nasjonale og regionale rammer, strategier og prioriteringer.
Tidligpensjon
Tidligpensjonsordningen skal bidra til å lette generasjonsoverganger i jordbruket for dem som har hatt hoveddelen av sine inntekter fra jordbruk/gartneri og skogbruk. Hensikten er å bidra til tidligere generasjonsskifter og dermed stimulere rekrutteringen.
Sist oppdatert: 03.07.2025