Brovakten kulturhus

Inngangspartiet til Brovakten. Huset er rødt med blå dør. Vinduene har hvite rammer. Til høyre i bildet ser vi stammen på et tre, som også har grener hengende foran huset.

Velkommen til Brovakten - verdens minste kulturhus i Trondheim for verdens minste Trondhjemmere! 

Kontakt Brovakten kulturhus

Se kart

Organisering

Innhold

Kulturprogram på Brovakten kulturhus under VM-fest 2025

I hele vinterferieuka blir det ulike aktiviteter og forestillinger for barn på Brovakten! Informasjon om programmet og påmelding er samlet på en nettside, bybarntrondheim.no, hvor det også står om andre aktiviteter for barn i sentrum i vinterferien.

Se programmet på Brovakten i vinterferien på nettsiden bybarntrondheim.no

Bybarn logo

Votteverksted 6.mars 

Kom og klipp dine egne votter og ski som kan sette bakkerekord! I verkstedet kan du la deg inspirere av Tori Wrånes nye skulptur i Granåsen som heter “Bakkerekord”. Vi former og klipper våre egne votter og ski i papir og lar dem sveve i luften med hjelp av ståltråd og vår egen fantasi. Her kan du velge om du vil lage store eller små votter, rette eller kroketer ski, eller kanskje ett lite dyr?

Drop-in verkstedet er åpent mellom kl. 11-14, og opplegget varer i ca 40 minutter. Verkstedet passer for alle aldre.

Velkommen til verksted hvor både små og store får kreativt påfyll!

Musikalteaterlek, med Eline Lillestøl

Bli med på musikalteaterlek med Eline Lillestøl på Brovakten kulturhus!

Workshopen vil introdusere barna for musikalsjangeren gjennom teaterleker, sangleker og å lære et ekte musikalnummer fra Sound of Music!

Fokuset vil være å ha det artig sammen, og å få mestringsfølelse, samtidig som at barna vil både oppleve og lære om litt om musikalsjangeren!

Sted: Brovakten kulturhus
Dato: 16.mars 2025        
Klokka: 13:00 og 14:30        
Aldersgruppe: 7-12 år    
Pris: Gratis!  
Varighet: ca 1 time.

Billetter til workshop klokka 13:00-14:00
Billetter til workshop klokka 14:30-15:30

Åpningsfest for Brovakten kulturhus

24. mai blir det åpningsfest på Brovakten! Program kommer!

 

Alpaca Ensemble spiller forestillingen Kronprins Esse for nysgjerrige barn. Ensemblet består av en pianist, en fiolinist, en historieforteller, og en cellist. Barna sitter på gulvet, og ensemblet sitter på hver sin stol foran barna. Bak ensemblet er det en stor skjerm som viser illustrasjoner fra forestillingen.
Fra DKBS-forestillingen "Kronprins Esse", mai 2024

 

Tilgjengelighet

Vi er i en ombyggingsprosess hvor én av prioritetene våre er å få til en universell utforming på bygget, og inntil videre er det dessverre ikke så lett tilgjengelig for rullestol. Det er 

Vi har stellebord for barn, og toalett i barnestørrelse. 

Teleslynge er ikke tilgjengelig. I enkelte sammenhenger er det muligheter for tolk (via Kulturguiden).

Inngang til Brovakten er skiltet på porten. Vi godtar ledsagerbevis.

Ta kontakt ved behov for tilrettelegging, så finner vi løsninger som passer :)

Om Brovakten

Brovakten skal være verdens minste kulturhus i Trondheim for verdens minste Trondhjemmere! På hverdagene vil vi legge til rette for besøk fra barnehager, enten det er for å ha en base for utforsking av byen og sentrum, eller det er kulturelle tilbud fra Den Kulturelle Barnehagesekken, Remida, Lydhør eller andre samarbeidspartnere.

I helgene og på kveldstid vil vi legge til rette for at familier skal kunne komme på besøk for å oppleve kultur sammen!

Vi vil at alle barn - uavhengig av bakgrunn - skal ha muligheten til å oppleve kunst og kultur på nært hold, og målet vårt er å alltid ha gratis forestillinger, konserter, workshops, barnefestivaler og opplevelser. 

Les om Brovaktens historie

Opprinnelig var Brovakten bygget som vaktbygning, for å overvåke ferdselen over Gamle Bybro. Vollmesterboligen hadde en militær funksjon fram til 1816. Etter dette fungerte huset som aksisehus, det vil si et hus hvor det ble krevd inn toll (aksise) for varer som ble innført i byen. 

Murbygningen som står der i dag, erstattet den gamle trebygningen i 1795. I 1927 ble bygningen fredet, og den ble bygget om til barnehage i 1968. 

Siden avvikling av barnehagedriften ved Kongsgården barnehage i 2016 har det vært ulike kunst- og kulturaktiviteter for barn i Kongsgården.

I 2022 ble det vedtatt å fortsette og utvikle Kongsgården som et kulturhus for barn og deres familier, og i 2023 begynte vi arbeidet med å gjøre om huset ved hjelp av kunst og kultur. I 2024 skiftet Kongsgården navn til Brovakten kulturhus for å markere byggets eldre historie som vakthus ved Bybrua.

I fortsettelsen vil det være en viktig oppgave for Kongsgården å være en arena hvor barn opplever kunst og kultur av høy kvalitet, utvikler seg innenfor estetiske uttrykksformer og finner en arena for å uttrykke seg selv. I tillegg er det viktig at Kongsgården gjør seg selv sentral i utviklingen av kunst- og kultur for små barn. Dette er et oppdrag kommunen kan løse alene. Et samarbeid med ulike aktører er derfor en stor del av arbeidet ved Kongsgården.

Fra Trondheimsløftet: “Framtidas Trondheim skapes i samarbeid mellom kommune, innbyggere, kunnskapsmiljøer, næringsliv, kulturliv, idrett, tros- og livssynssamfunn, ideell og frivillig sektor. Vi utløser kreativitet, engasjement, ny kunnskap og nye løsninger ved å være nysgjerrige, involverende og lyttende til hverandre”. 

Aktører og samarbeidspartnere

Remida - senter for kreativ gjenbruk

ReMida tilbyr et mangfold av materialer som er samlet inn fra den lokale industrien. Vår oppgave er å synliggjøre materialenes estetikk og potensiale til bruk i kreative leke og læreprosesser.

Remidas hjemmeside

Lydhør - lek og lydkunst for de yngste

Lydhør består av flere kunstnere som eksperimenterer med kunst laget av gjenvinning, natur og musikk. 

Lydhørs hjemmeside

Kulturskolen i Trondheim

Brovakten brukes jevnlig som lokale for produksjoner arrangert av Den Kulturelle Barnehagesekken fra Trondheim Kulturskole, og vi samarbeider om booking av kulturelle tilbud for barn på Brovakten. 

Kulturskolens nettside

Brovaktens samarbeidsnettverk

I forbindelse med utviklingen av gamle Kongsgården barnehage som et kulturhus for barn i alderen 0-6 år inviterer Trondheim kommune til seminarrekken Kongs-tanken. Seminarrekken arrangeres i regi av universitetskommunen TRD3.0 og har til hensikt å skape en uformell arena, eller møteplass, mellom ansatte som jobber med små barn og forskere fra et bredt spekter av NTNUs kunnskapsmiljø, for å diskutere og utforske ulike tema som er viktige for små barn 

Les mer om Kongs-tanken her

Kongs-tanken inngår som en del av arbeidet med å utvikle Kongsgården som et kulturhus for små barn, som i sin tur må ses i sammenheng med kommunens innsats for å styrke kunst og kultur til de yngste barna. Kongs-tanken skal bidra til at kommunens innsats på dette området skjer på grunnlag av kunnskap som kommer ut av samspill mellom de som yter tjenester til små barn og deres familier i kommunen og forskningsmiljø ved NTNU og andre forsknings- og utdanningsinstitusjoner. 

Kongs-tanken legger til rette for at slikt samspill skal skje ved å skape en fysisk møteplass for kunnskapsutveksling mellom praksis og forskning. Ambisjonen er at seminarene skaper et grunnlag for videre samarbeid, i form av nettverksbygging, eller samarbeid om å utvikle en konkret idé eller et prosjekt. Dette er i tråd med universitetskommunen TRD3.0, som skal bidra til å realisere politiske ambisjoner, styrke relevansen av forskning og utdanninger, og gi grunnlag for innovasjon innenfor alle kommunens tjenesteområder.  

Kommende seminarer

  • 13. mai - Kunstens betydning for hjernens utvikling
  • 23. september - Tema blir annonsert
  • 25. november - Tema blir annonsert 

 

Kart, kalender og booking

 

Her kan du booke Brovakten kulturhus via BookUp

Kontaktinfo

Postadresse: Trondheim kommune, Brovakten kulturhus, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Nora Finseraas

Rådgiver ved Oppvekstadministrasjonen
Telefon: 90 86 62 73
E-post:

Andreas Khalid L. Solhammer Belboe

Kulturkoordinator ved Kulturenheten
Telefon: 90 21 74 58
E-post:

Sist oppdatert: 20.02.2025

Fant du det du lette etter?