Pedagogisk psykologisk tjeneste
Pedagogisk psykologisk tjeneste
Pedagogisk psykologisk tjeneste er ofte forkortet som PPT eller PP-tjenesten. Alle kommuner skal ha en Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT). Den er hjemlet i opplæringsloven §11, og i barnehageloven §33.
Innhold
Ansatte i tjenesten jobber med barn og unge fra fødsel og ut grunnskolen, og har utdanning innen spesialpedagogikk, pedagogikk, psykologi og logopedi. Elever på videregående følges opp av PPT i fylket. Kommunen har også en pedagogisk psykologisk tjeneste for voksne.
Alle barnehager og skoler skal tilrettelegge for et bredt mangfold av barn og unge, og PPT skal hjelpe til med inkludering av alle barn i fellesskapet. Sammen med barnehager og skoler arbeider PPT blant annet gjennom tverrfaglige lag for at flest mulig barn skal få den støtten de trenger for utvikling og læring innenfor det ordinære barnehage- og skoletilbudet. De fleste ansatte er jevnlig tilstede i barnehager og skoler. PPT kan samarbeide med blant andre helsestasjoner, skolehelsetjenesten, Trondheimshjelpa, barnevern, samt fysio- og ergoterapitjenesten, ut fra hva barnet trenger.
Sakkyndig vurdering
Noen barn og unge kan ha behov for tiltak og tilrettelegging som går over tid, og er mer omfattende enn det en kan få løst innenfor det ordinære barnehage- og skoletilbudet. Da kan det bli aktuelt å henvise til PPT for en sakkyndig vurdering av barnets behov for spesialpedagogisk hjelp eller individuelt tilrettelagt opplæring. PPT kan på grunnlag av egen og eventuelt andre instansers utredning, skrive en sakkyndig vurdering om hva barnets styrker og utfordringer er. Andre instanser kan være Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP), Habiliteringstjenesten for barn og unge, Barne- og ungdomsklinikken ved St.Olavs Hospital, eller Statped. En sakkyndig vurdering gir et råd til den som skal fatte vedtak om hvilke tilrettelegginger barnet trenger. Vedtak fattes av virksomhetsområdene for barnehage og skole, eller rektor (kommunale skoler).
PPTs oppgaver
Oppgavene til PPT for barn 0-16 år er beskrevet i Barnehagelovens §33 og Opplæringslova §11-13 som følgende:
Barn 0-6 år:
- bistå barnehager med kompetanse- og organisasjonsutvikling for å tilrettelegge et inkluderende barnehagetilbud
- utarbeide sakkyndig vurdering
- logopedisk veiledning
Barn 6-16 år:
- samarbeide med og støtte skoler i å gi et inkluderende opplæringstilbud
- samarbeide med og støtte skoler i sitt forebyggende arbeid med å avklare elevenes behov for tilrettelegging
- støtte skolene i å sette inn tiltak så tidlig som mulig der det trengs
- utarbeide sakkyndige vurderinger
- logopedisk veiledning
Kontaktinformasjon
Hvis du ønsker kontakt med PPT, spør du barnehagen eller skolen til barnet ditt, hvem deres kontaktperson er. Ved behov kan du også ta direkte kontakt med PPT i din bydel.
-
Heimdal
Avdelingsleder er Trine Bjørgen. Sentralbordnummer: 72 54 50 50 -
Lerkendal
Avdelingsleder er Liv Paula Fossdal Iversen. Sentralbordnummer: 72 54 06 00 -
Midtbyen
Avdelingsleder er Ingeborg Klingenberg Aalmo. Sentralbordnummer: 72 54 07 18 -
Østbyen
Avdelingsleder er Ingvill Stamnes. Sentralbordnummer: 48 04 04 44
Sist oppdatert: 06.12.2024