SFO (Skolefritidsordning)

SFO (Skolefritidsordning)

Innhold

Ny plass

Alle barn som går i 1.-4. trinn har rett til plass på SFO. Plassen blir automatisk oppsagt etter 4. trinn, og du trenger ikke søke på nytt for hvert skoleår. Barn med særskilte behov kan søke skolen direkte om plass i SFO på 5.- 7. trinn.

Vi gjør oppmerksom på at tidligste oppstartsdato for høstens førsteklassinger er 1. august. Du kan tidligst søke om plass til ditt barn fra 15.mars. 

Søk om SFO-plass

Hvis du står fast i søknadsprosessen, ta en titt på våre veiledninger til portalen.

Du må betale alle regninger fra tidligere barnehage eller SFO, før barnet kan begynne i ny SFO.

Ved feil i søknadsportalen må du ta kontakt med Virksomhetsområde skole på .

SFO-priser fra 1. januar 2025

Halv plass (inntil 12 timer per uke)

  • 1. - 3. trinn: Gratis*. Plassen kan brukes innenfor de åpningstider som skolen har bestemt. I høst-, vinter- og sommerferie kan plassen benyttes på mandager og tirsdager. 
    • * På faktura og i Vigilo står det at prisen for halv plass er 2380 kroner. Endelig sum på faktura er likevel 0 kroner. Du skal betale endelig sum. Merk at kostpenger kommer i tillegg.

  • 4. trinn: Kr. 2380 per måned. Plassen kan benyttes på mandager, tirsdager og onsdager i høst-, vinter- og sommerferie. Kostpenger kommer i tillegg. 

Hel plass (over 12 timer per uke)

  • 1. - 3. trinn: Kr 1780 per måned*. 
    • * På faktura og i Viglio står det at prisen for hel plass er 3560 kroner. Endelig sum på faktura er likevel 1780 kroner. Du skal betale endelig sum. Merk at kostpenger kommer i tillegg.

  • 4. trinn: Kr. 3560 per måned. Kostpenger kommer i tillegg. 

Kostpris blir bestemt av rektor i samråd med skolens brukerråd.

Faktura og betalingsvilkår

I de kommunale SFO skal du betale for elleve måneder i året. Det kommer ikke faktura i juli.

  • Både nye og gamle faktura kan du finne på Min side (BankID innlogging kreves).
  • Faktura med krav om betaling sendes ut i begynnelsen av hver måned.
  • Betalingsfrist er den 20. hver måned.
  • Trondheim kommune tilbyr betalingsordninger som avtalegiro og e-faktura.

Dersom du ikke betaler innen fristen:

  • Vil du få tilsendt inkassovarsel. Det blir sendt bare ett varsel. Det blir beregnet forsinkelsesrente og purregebyr.
  • Vil du få varsel om oppsigelse av plassen hvis du ikke betaler innen inkassofristen. Oppsigelsestiden er en måned.

Barnet vil ikke få plass på SFO hvis du har ubetalte regninger fra tidligere barnehager eller SFO.

Endre mottaker av faktura

Hvis du vil endre hvem som mottar faktura, må du gjøre det via et eget skjema (PDF). Skjemaet skal undertegnes av begge foresatte (både ny og tidligere mottaker). Du kan ikke endre mottaker hvis det mangler betaling av tidligere faktura.

Fritak for betaling ved barns sykdom

Hvis barnet har hatt sammenhengende fravær ut over en måned på grunn av sykdom, kan du søke barnehagen/SFO om fritak fra kontingent og kostpenger. Sykdomsperioden må dokumenteres med legeerklæring som legges ved søknaden.

Kan jeg søke om redusert foreldrebetaling?

Trondheim kommune har nå satt i gang robotisering av redusert foreldrebetaling.

Hvis dere i SFO søknaden krysset av for at Trondheim kommune kan ta en sjekk på om dere har krav på redusert foreldrebetaling, vil dette beregnes automatisk.

Søsken som bor på samme adresse og som går i barnehage, vil få søskenmoderasjon uavhengig av redusert foreldrebetaling. Det er ingen søskenmoderasjon i SFO eller på tvers av barnehage og SFO.

Vi behandler søknadene etter retningslinjene i Forskrift til opplæringsloven for inntektsgradert foreldrebetaling. I Trondheim gjelder ordningen for hele småbarnstrinnet (1.- 4. trinn).

Ingen skal betale mer enn seks prosent av familiens inntekt for en SFO-plass. De som ikke har skattepliktig inntekt skal ikke betale for plassen. SFO kan kreve kostpenger i tillegg.

I 2025 kan du søke om redusert foreldrebetaling hvis husstandens samlede inntekt er:

  • under 652 000 kr per år ved hel plass (3560 kr/mnd)

  • under 436 100 kr per år ved halv plass (2380 kr/mnd)

Du søker om redusert betaling i kommunens søknadsportal (se veiledning).

Du må legge ved kopi av siste års skattemelding. Du kan også legge frem annen dokumentasjon for inntekt, eller søke underveis i året dersom det er en vesentlig og varig endring i inntekten.

Grunnlaget for vedtaket er familiens samlede skattepliktige kapital- og personinntekt. Dette gjelder også for samboere, uansett foreldreansvar. Vedtaket gjelder for ett SFO-år. Du må derfor levere ny søknad hvert år.

Du må betale inntil søknaden er behandlet og det er fattet et vedtak om redusert foreldrebetaling.

Dersom du får reduksjon i foreldrebetalingen vil det ikke ha tilbakevirkende kraft. Reduksjonen gjelder fra første hele måned, etter at søknaden er mottatt av Trondheim kommune.

Endre oppholdstid

Med oppholdstid mener vi summen av tiden barnet skal være på SFO, både før og etter skoletid. Oppholdstiden i SFO er enten inntil 12 timer per uke (ofte omtalt som halv plass), eller 12 timer eller mer per uke (ofte omtalt som hel plass). Hvis oppholdstiden skal endres, skjer det fra den 1. i måneden, med én måneds varsel.

Du kan endre oppholdstid i SFO elektronisk i søknadsportalen.

Si opp plass

Oppsigelse av SFO-plassen skal skje elektronisk i søknadsportalen.

Oppsigelsestiden er en måned, fra den 1. i måneden. Du må betale for SFO i oppsigelsestiden. 

Oppsigelsestiden gjelder også hvis du har takket ja til plass, men ombestemmer deg og ikke benytter plassen.

Kommunen kan si opp plassen din på SFO. Da gjelder oppsigelsen fra den 1. i påfølgende måned. Grunner til at kommunen sier opp SFO-plassen din:

  • Hvis du har gitt uriktige opplysninger i søknaden.
  • Hvis du ikke betaler for plassen.
  • Hvis du flytter ut av kommunen.
  • Hvis barnet ditt har mye fravær uten at det er dokumentert sykdom eller permisjon.

Kontaktinfo

Spørsmål om SFO-plass:

E-post:

Telefon: 97 99 61 00. Vår telefon er åpen mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl.08.30 -11.30. Telefonen er stengt på torsdager.

Du kan ta ut ligningsoppgave selv via Altinn.

Faktura kan du hente ut selv på Min side.

For generelle henvendelser om skoler i Trondheim, ring 72 54 00 00.

Opplæringsloven, forskrift og rammeplan

Hva krever opplæringsloven?

Kommunen skal ha et tilbud om skolefritidsordning før og etter skoletid for 1.- 4. årstrinn, og for barn med særskilte behov på 1.- 7. årstrinn.

Skolefritidsordningen skal legge til rette for lek, kultur- og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og interesser hos barna. Skolefritidsordningen skal gi barna omsorg og tilsyn. Barn med nedsatt funksjonsevne skal gis gode utviklingsvilkår. Areal, både ute og inne, skal være egnet for formålet.

Kommunen fastsetter forskrift om skolefritidsordningen. Når skolefritidsordningen er knyttet til skolen, skal rektor vanligvis være leder. Kommunen kan kreve utgiftene til skolefritidsordningen dekket gjennom egenbetaling fra foreldrene.

Opplæringsloven § 4-5 skolefritidsordningen

Forskrift for SFO

Bystyret vedtar følgende forskrift for de kommunale skolefritidsordningene (SFO) i Trondheim kommune. Forskriften gjelder fra 21. november 2024.

Oversettelser

 Forskrift om skolefritidsordningen for Trondheim kommune

Hjemmel: Fastsatt av bystyret 21.11.2024 med hjemmel i lov 9. juni 2023 nr. 30 om grunnskoleopplæringa og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) § 4-5 femte ledd.

§ 1. Eierforhold

Trondheim kommune er ansvarlig for driften av de kommunale skolefritidsordningene (SFO). Kommunen driver SFO i eide eller leide lokaler.

§ 2. Formål

SFO skal legge til rette for at barna i grunnskolens fire første årstrinn, og barn med særskilte behov i grunnskolens sju første årstrinn, får mulighet for leik og kultur- og fritidsaktiviteter. Samtidig skal barn med særskilte behov gis gode utviklingsmuligheter (jf. opplæringsloven § 4-5). 
SFO skal drives i samsvar med nasjonal rammeplan, temaplan for sterke barne- og ungdomsfellesskap - Stein Saks Papir, og planer for den enkelte enhet.

§ 3. Opptaksmyndighet

Rektor er opptaksmyndighet.

§ 4. Opptakskriterier
Alle barn på 1.-4. årstrinn og alle barn med særskilte behov på 1.-7. årstrinn har rett til et tilbud før og etter skoletid.

  • Barn med særskilte behov defineres som barn med varige funksjonsnedsettelser som medfører omfattende og vedvarende behov for bistand, og som har tilrettelegging innenfor ordinær undervisning og eventuelt spesialundervisning.
  • Kommunen foretar opptak. Barn med særskilte behov jf. definisjon i punkt 4 søker om plass, og rektor fatter vedtak om SFO-plass. Det er klageutvalget i Trondheim kommune som er klageinstans.
  • SFO har to tilbud om oppholdstid: Oppholdstid inntil 12 timer per uke og oppholdstid fra og med 12 timer per uke.
  • Oppholdstiden barnet kan være på SFO før og etter skoletid, skal samsvare med timetallet i betalingssatsen.
  • Det kan avtales avregning over lengre perioder når foreldres arbeidstid tilsier det.
  • Det kan avtales avregning over lengre perioder når foreldres arbeidstid tilsier det.

§ 5. Opptaksperiode, oppsigelse og endring

Opptaksperioden i SFO er løpende gjennom skoleåret. Oppstartsdato for førsteklassinger er tidligst 1. august. Det kan søkes om plass i SFO for kommende førsteklassinger fra og med 15. mars samme år.
Alle barn som går i 1.-4. trinn har rett til plass i SFO. Plassen blir automatisk oppsagt etter 4. trinn, og du trenger ikke søke på nytt for hvert skoleår. 

  • Plass i SFO betales fra den dato plassen tilbys.
  • Oppsigelsestiden er en måned fra den første i måneden. Oppsigelsen skal sendes elektronisk via søknadsportal.
  • Kontingent skal betales ut oppsigelsestiden.
  • Kommunen kan si opp plassen ved manglende betaling. Opptak til SFO kan ikke skje dersom det foreligger ubetalt kontingent/kostpenger fra tidligere tilbud i barnehage eller SFO.
  • Endring i oppholdstid skjer fra den første i måneden, med en måneds varsel.

§ 6. Foreldrebetaling

Bystyret fastsetter foreldrebetaling i forbindelse med den årlige budsjettbehandlingen, samt eventuelle regler for moderasjoner og friplasser.

  • Alle elever på 1. til 3. trinn med plass på skolefritidsordningen, skal få 12 timer gratis skolefritidsordning per uke. Dette fremgår av opplæringsforskriften § 2-2.
  • Etter opplæringsforskriften § 2-4 skal kommunen redusere foreldrebetalingen for skolefritidsordningen på grunn av lav inntekt.
  • Alle aktiviteter, også heldagsturer i skolens ferier, skal være gratis og tilgjengelig for alle barn i SFO.
  • Elever på 5. til 7. trinn med særlige behov skal få tilbud om gratis skolefritidsordning. Dette følger av opplæringsforskriften § 2-3
  • Kostpenger/penger for mat kommer i tillegg. Prisen for kost besluttes av rektor i samarbeid med skolens brukerråd.

§ 7. Leke- og oppholdsareal

SFO skal ha leke- og oppholdsareal som er tilpasset aktiviteten som drives og som tilsvarer minimum fire kvadratmeter per barn. I funksjons- og arealprogrammet er 0,35 m2 per barn øremerket SFO. Resten av arealet fordrer sambruk med skolens øvrige funksjoner (generelle og spesielle læringsarealer, gymsal, kantine og lignende).
Det fysiske miljøet skal fremme helse, inkludering, trivsel og læring i tråd med opplæringslovens § 12-2. Skolefritidsordningen er også omfattet av forskrift om helse og miljø i skoler, barnehager og skolefritidsordninger.

§ 8. Daglig oppholdstid og årlig åpningstid

Tilbudet i SFO går fra 1. august til 31. juli.

  • Den daglige åpningstiden skal være innenfor tidsrommet 07.00-17.00, tilpasset behovet ved de enkelte skolene. Skolen bestemmer hvilke tider på dagen SFO er åpen for barn som har gratis plass. Endring av åpningstider skal drøftes i brukerråd. 
  • SFO er stengt på fem planleggingsdager og i uke 28 og 29 i sommerferien. Skolen kan i samråd med brukerråd beslutte å holde stengt også uke 27 eller 30. Julaften, nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag stenger SFO kl. 12.00, dersom ikke annet er bestemt. Åpningstiden besluttes av rektor i samråd med brukerråd.
  • SFO gir utover dette tilbud alle virkedager. På skolens fridager, kan flere SFO-er samarbeide om å holde åpent.
  • Alle barn skal ha ferie i tre uker i sommerferien.
  • I de skolefrie ukene i sommer-, høst- og vinterferie har barn på fjerde årstrinn med oppholdstid inntil 12 timer per uke tilgang til tre hele dager i SFO (mandag, tirsdag og onsdag).
  • Kommunen tilbyr gratis plass i SFO inntil 12 timer for alle barn på 1., 2. og 3. trinn. Her gjelder det egne regler for skolefrie uker, der det gis tilgang til SFO i to dager (mandag og tirsdag), til sammen 15 timer. På andre skolefrie dager der SFO er åpen (for eksempel i forbindelse med påske eller jul) så har barn med gratis plass et tilbud alle disse dagene, innenfor det samme tidspunkt som er bestemt for mandag og tirsdag i sommerferie, høstferie og vinterferie. 

§ 9. Personale og ledelse

Rektor er administrativ og faglig leder av SFO. Rektor kan delegere oppgaver til en som får ansvar for den daglige driften av skolefritidsordningen. Dette følger av forskrift om rammeplan for skolefritidsordningen § 1.
Bemanningen i SFO skal som regel være inntil 15 barn per voksen. Bemanning skal tilpasses barnas alder, og i tillegg eventuelle behov for særskilt oppfølging av enkeltbarn eller grupper.

§ 10. Ikraftsetting

Forskriften trer i kraft straks.
Vedtekter for skolefritidsordningen (SFO) i Trondheim kommune, vedtatt i bystyret 24. april 2023, oppheves.

Rammeplan for SFO

Det er opprettet et utviklingsforum for SFO som vil: 

  • Jobbe med å omsette den nasjonale rammeplanen for SFO til praksis. 
  • Bidra til samarbeid og koordinering mellom de fire bydelsnettverkene. 
  • Legge til rette for kompetanseheving av SFO-ansatte og ledere.

Medlemmene i denne gruppen består av: 

  • Karsten Selseth Landrø (leder), Kattem skole
  • Venke Schiøll Larsen, Huseby barneskole
  • Linda Øyen Skistad, Eberg skole
  • Tone Stubban, Brundalen skole
  • Hanne Flatval, Stavset skole

Her finner du nasjonal rammeplan for SFO

Ferie og fridager i SFO

Sist oppdatert: 02.01.2025

Fant du det du lette etter?