- Det e så bra å bli litt andpusten, har æ hørt!

Det sier 80 år gamle Nella Johansen, med glimt i øyet, når Infosenteret for seniorer er på hjemmebesøk. Siden oppstarten i 2004 har de besøkt over 8500 seniorer i kommunen med forebyggende og helsefremmende informasjon.

Sist oppdatert: 17.07.2024

En mann sitter ved et bord sammen med en eldre kvinne. Mannen viser fram brosyrer fra en mappe.
Fysioterapeut Tor Hoel forteller om aktuelle tilbud til Nella Johansen.

Nella Johansen tar imot oss i leiligheten sin i andre etasje i et leilighetskompleks på Angelltrøa. Hun forteller at det er heis i bygget, men den bruker hun ikke. Hun liker å bevege seg og prøver å holde seg i form. Ofte går hun lange turer, enten alene eller sammen med noen. Forleden dag gikk hun fra Dragvoll til Lade og tilbake, forteller hun til Tor Hoel, som er fysioterapeut og ansatt på Infosenteret for seniorer. 

-Men vinteren og glatta er verre, da blir det litt mindre turer, sier Nella. Hun har selv erfart at det er fort gjort å ramle og slå seg, så da må piggskoene på.  

De fleste takker ja 

Alle 80-åringer i kommunen som ikke har regelmessige tjenester fra kommunen får tilbud om hjemmebesøk fra Infosenteret. Senteret sender ut brev via Helseplattformen, og de som ikke åpner det der, får brevet i posten. De aller fleste av 80-åringene takker ja til tilbudet.  

Når Tor Hoel er på besøk, har han alltid med seg ei mappe med informasjon til 80-åringene. I løpet av samtalen går de gjennom noe av innholdet i mappa, noe kan leses i ettertid. Han tar utgangspunkt i en samtaleguide, og fysisk aktivitet er ett av temaene som blir tatt opp. 

Styrketrening er viktig!

-Behovet for styrketrening øker jo eldre man blir, sier Hoel. 
I mappa finner han fram informasjon om tilbudet Sterk og stødig - et treningstilbud for seniorer med fokus på  styrketrening for beina og balanse. 

Han har også med seg et ark som viser styrkeøvelser for beina. Han viser øvelsene, og Nella prøver. 

-Dette kommer jeg til å gjøre mer av! Styrketrening er viktig, sier Nella som gjerne vil ha litt bedre balanse.

Mann viser styrkeøvelser for bein for eldre kvinne
Sånn kan det gjøres! Tor Hoel demonstrerer øvelser for bedre balanse og styrke i beina

Ellers i samtalen kommer de også inn på tema som egen opplevelse av det å ha passert 80, søvn, ernæring og kosthold, psykisk helse, deltakelse og sikkerhet og trygghet i hjemmet. 

Nella Johansen har jobba i bank i hele sitt yrkesaktive liv, og forteller at hun har mye glede av å være med i bankens pensjonistforening. De har treff en gang i uka, og gjennom foreninga får hun også tilbud om ulike aktiviteter. Kryssord og lesing står også høyt i kurs. Hun har alltid en bok liggende.  


Mange i Nellas alder strever med det digitale, forteller Tor Hoel. Derfor har Infosenteret utarbeidet en brosjyre som heter “Kom dæ på nett - rett og slett. Der er det informasjon om hvor man kan få hjelp og opplæring i digitale verktøy. Den er også med i mappa. 

Nella forteller at hun klarer seg brukbart. Hun bruker både buss-app og nettbank, men det er ikke så lett å henge med i svingene, sier hun.

På spørsmål om hun har ordna med framtidsfullmakt, ler hun og sier “jeg er jo bankdame, vettu”. 

Tilbyr også miniseminar

Da Infosenteret for seniorer startet med hjemmebesøk i 2004 var det de på 75 år som var målgruppen. Seinere ble dette endra til 80-åringene. Fordi antall eldre er økende, tilbyr også Infosenteret informasjon i grupper, såkalte miniseminar. Da kan 80- åringene velge selv hva de foretrekker. Tema er noenlunde likt  som i de forebyggende hjemmebesøkene. I fjor ble det gjennomført 16 miniseminar med ca 150 deltakere.

Målet har hele tida vært å bidra til trygghet, økt livskvalitet og utsette behov for andre tjenester.  

Vi ønsker å bidra til at 80-åringene kan leve gode liv og ha det trygt i eget hjem så lenge som mulig, sier seniorveileder Bodil Klungerbo ved Infosenteret. 

Gjennom samtalene med 80-åringene kan vi presentere og foreslå tiltak og tilbud som kan være helsefremmende og gi bedre livskvalitet. Vi kan også være et bindeledd til andre kommunale tjenester dersom vi ser at det er behov for det, sier Bodil Klungerbo.

Kvinne står ved en pult på Seniortorget

Bodil Klungerbo, seniorveileder ved Infosenteret for seniorer. 

Hun sier de får mange gode tilbakemeldinger på besøkene. Hun er heller ikke i tvil om de faktisk har en forebyggende effekt. En undersøkelse gjort for noen år siden viser at flere av de spurte rapporterte at de hadde økt sitt fysiske aktivitetsnivå 6 måneder etter besøket. De rapporterte også at hjemmebesøket var opplysende, nyttig, ga trygghet og inspirasjon til å opprettholde aktivitet. Lignende resultater kan de også vise til i Danmark der forebyggende hjemmebesøk er lovpålagt.  

Og hva sier Nella Johansen etter hjemmebesøket? 

-Jo, dette var nyttig. Et flott tiltak! Selv om ikke alt var ny informasjon, trengs det av og til  påminnelser. Og jeg kommer garantert til å begynne med styrkeøvelsene. 

Helse og velferd

Fant du det du lette etter?