Lyst å være instruktør? Bli en av oss!

Fem engasjerte instruktører i Sterk og stødig deler sine erfaringer. De er alle pensjonerte, er frivillige instruktører og er svært ettertraktet. De mener selv de har fått verdens beste oppgave!

Sist oppdatert: 08.11.2024

Frivillige instruktører for Sterk og stødig
Nina og gjengen: Nina Waldenstrøm, fysioterapeut og Sterk og stødig veileder i Trondheim kommune, med fem av sine instruktører: Per Bjørnsen på Tiller, Sissel Horghagen på Utleira, Marit Wahl på Heimdal og Risvollan, Marit Frogner Sivertsen på Bergheim og Bente Dyrseth på Havstein.

Sterk og Stødig er et forebyggende gruppetreningstilbud for eldre i norske kommuner. Trondheim har hatt dette tilbudet siden 2006 og har for tiden stor pågang.

Vi trenger flere frivillige, forteller Nina Waldenstrøm, ansvarlig for tilbudet i Trondheim kommune.

Fem gode grunner for å bli instruktør

Det var en energisk gjeng som fortalte om å dyrke en interesse. Alle var opptatt av selv å kunne være fysisk aktiv når de så etter en frivillig oppgave å engasjere seg i. Her er deres anbefalinger.

- Holde seg i form

Per Bjørnsen fra Byåsen ble pensjonist som 64 åring. Han ville engasjere seg som frivillig, og tok kontakt med Røde Kors. Etter hvert ble han tipset om Sterk og stødig. 

– Jeg liker å være aktiv, trener mye og har aldri syklet så mye før, forteller han. Jeg har tid til å dyrke interessen min, og nå vurderer jeg å bli sykkelinstruktør også. 

Han poengterer at det er godt å ha noen forpliktelser og at det gir en god følelse å være til nytte for andre. – Det er veldig lystbetont, sier han.

Sterk og stødig aktivitet
Sterk og stødig Tiller: Det er en blid og ivrig gruppe som er helt med når instruktør Per Bjørnsen setter på musikken og drar i gang oppvarmingen.

 

- Noe å holde på med

Bente Dyrseth fra Byåsen har vært pensjonist i to år og ville være frivillig.

– Jeg måtte finne noe å holde på med og ville gjøre noe fysisk, sier hun. Så jeg meldte meg på kurs og fikk en ny gruppe på Havstein. Det er veldig givende å være instruktør og det gir meg stor glede å kunne bidra til å forbedre formen hos eldre. 

Deltakerne gleder seg og er så takknemlig for innsatsen forteller hun, og tilføyer at det også er greit å gjøre noe uten å få lønn.

- Være til nytte for andre

Sissel Horghagen fra Stubban er 69 år og har planlagt pensjonisttilværelsen over litt tid. 

– Jeg kjenner på litt sorg over å miste en rolle, så det er en veldig god ting å kunne få en ny rolle, sier hun. I denne jobben lærer jeg mye og har det trivelig. Det er spennende med det som skjer i gruppa. 

Hun forteller at det å være instruktør gjør henne stolt. – Jeg blir liksom litt mer rakrygget i pensjonisttilværelsen, avslutter hun med et stort smil.

- Prøve nye oppgaver

Marit Wahl fra Fossegrenda er helt fersk som frivillig.

– Jeg er glad i å trene og kikket i avisa for å finne noe som kunne passe for meg, sier hun. Der fant jeg Sterk og stødig, meldte meg på kurs og lærte mye. Det var veldig trivelig. 

Hun fikk en myk start med vikartimer og er nå i gang på egen hånd, og forteller om veldig god oppfølging. 

– Det gjør meg tryggere i rollen, sier hun og tenker på at hun gruet seg litt til å stå framfor 30 stykker. – Nå er det bare artig og det er stas å glede andre! 

Marit Wahl med gruppen sin
Sterk og stødig i Hoeggen kirke: Marit Wahl ser fram til å være instruktør for den nyoppstartede gruppen på Risvollan. Foto: Nina Waldenstrøm

 

- Ha det gøy

Marit Frogner Sivertsen fra Moholt jobbet til hun var 70 år. 

– Jeg er nå 80 år og kjempeglad i å trene. Har grønt belte i 60+ tae kwon do  og har meldt meg på maraton, sier hun stolt og litt spent.

Hun forteller om behovet for mer fysisk aktivitet og kom så over muligheten til å være instruktør for Sterk og stødig. 

– Jeg gjør det fordi jeg synes det er gøy. Gruppen min sier til meg at det er gøy at jeg er så sprek, forteller hun. Jeg får rørt meg, blir sett pris på og det er kjekt å se at deltakerne blir bedre.

Sterk gruppetilhørighet      

Flere av instruktørene snakket om kulturen som oppstår i treningsgruppene. Det sosiale blir gjerne vel så viktig som selve treningen. Gruppene får en egen identitet og det utvikles ofte en sterk fellesskapsfølelse blant deltakerne. Noen ganger kan det oppstå en intern positiv konkurranse.

– Mandagsgruppen min mener de er triveligst og hevder de er bedre enn onsdagsgruppa, humrer Horghagen. Jeg har også 5-6 menn i gruppa. Det er fint at flere menn er med, det gjør noe med gruppedynamikken. 

Organisert trening er viktig for de fleste deltakerne, alle er opptatt av å beskytte plassen sin. De opplever det som et gode, og det motiverer ekstra å komme når de betaler litt for å delta. 

Tilbudet er viktig for å forbedre formen, men det sosiale er også viktig. I flere av gruppene etableres gjerne en kaffestund etter treningen. 

– Gruppene mine har også sommerfest og juleavslutning, forteller Dyrseth. Gjennom det sosiale finner deltakerne seg nye venner og aktiviteter. 
      

Behov for flere instruktører

Waldenstrøm ønsker nå flere instruktører. 

– Vi har lange ventelister og skulle gjerne opprettet flere grupper. Lokal tilhørighet og nærhet til tilbudene er viktig og å beholde spesielt mennene, sier hun.

Etter korona tok det tid å bygge opp tilbudet igjen. Vi ønsker blant annet å få i gang treningsgrupper på Valentinlyst igjen. Det skal være lav terskel både for deltakere og instruktører. De som ønsker å være frivillig får kurs og god oppfølging.

–  Det er ikke skummelt å være instruktør, vi tar det gradvis. Selv spillelister hjelper vi med, sier Waldenstrøm. Det er også lav terskel for å spørre etter vikar. Og det er ikke vanskelig å spørre om fri. 

Det stemmer, det nikkes i gruppen. 

Fem frivillige instruktører
Bli en av oss! Per Bjørnsen, Sissel Horghagen, Marit Wahl, Marit Frogner Sivertsen og Bente Dyrseth anbefaler rollen som instruktør for Sterk og stødig. – Vi har det skikkelig gøy!

 

Hva er Sterk og stødig?
Sterk og stødig er et forebyggende gruppetreningstilbud for eldre i norske kommuner. Det er utviklet av kompetansemiljøet for bevegelsesvansker og fall hos eldre ved NTNU og Trondheim kommune. Tilbudet omfatter:
- 20 lokasjoner i byen
- 29 grupper, ca 20 deltakere per gruppe
Les mer om Sterk og stødig i Trondheim

Vil du bli instruktør?
Ta kontakt med:
Sterk og stødig i Trondheim kommune
e-post:
tlf: 482 43 578 (mandag - onsdag mellom 12.00 og 14.00)

Fant du det du lette etter?