Byggeskikkprisen
Byggeskikkprisen
Innhold
Om byggeskikkprisen
Hva er byggeskikkprisen?
Byggeskikkprisen er en hederspris som deles ut til byggverk eller anlegg som bidrar til å heve og utvikle allmenn byggeskikk, som er av høy kvalitet, er knytta til folks dagligliv og nærmiljø, og som tar hensyn til Trondheims egenart.
Prisen skal bidra til økt oppmerksomhet og entusiasme knyttet til byens arkitektur, og være en belønning til de som strekker seg langt for å skape byggverk som gjør byen vår til et bedre sted å være. Byggverket eller anlegget må være ferdigstilt i løpet av de siste 5 år.
Trondheim kommune har delt ut byggeskikkprisen siden 2006. Prisen ble innstiftet av formannskapet for å hedre aktører som på ulikt vis utmerker seg positivt innenfor byggeskikk.
Prisen består av en plakett med innskrift som skal settes på bygget eller i anlegget, samt et diplom til prisvinneren/prisvinnerne.
Byggeskikkprisen for 2024 tildeles Olav Tryggvasons gate 19
(Foto: Wittrup)
Rehabiliteringen av Olav Tryggvasons gate 19 er belønnet med Trondheim kommunes byggeskikkpris for 2024. Juryen trekker særlig fram den spenstige ambisjonen om å oppnå mest mulig gjenbruk. Prosjektet består av to bygg; en tregård fra 1841 og et murbygg fra rundt år 1900, begge med høy antikvarisk verdi.
Den gamle murgården hadde stått tom i flere tiår og det var behov for en fullstendig rehabilitering. Byantikvaren ble involvert i prosessen for å sikre hensynet til verneverdiene. I prosjektet har man forsøkt å bevare originale konstruksjoner, vinduer og veggoverflater. Byggherre fikk tillatelse til å tilføre en ny glassheis for å sikre universell tilgjengelighet til kontorarealene. Heisen er lagt utenfor murbygget i bakgården, på samme sted hvor det historisk også har vært en vareheis. Murgården og tregården er sammenbygd på skånsomt vis og har varierte arealer som utgjør en robust helhet. I dag huser bebyggelsen en klesbutikk på gateplan og kontorlokaler i de øvrige arealene.
Prosjektet er gjennomført som et læringsprosjekt for ombruk, der hele 82% av materialene er gjenbrukt. Det er ombrukt materialer fra det gamle bygget, men også hentet inn materialer og produkter fra andre prosjekter i regi av E C Dahls Eiendom. Eksempler på dette er vinduer, taktekking, adgangskontroll, isolasjon, teppeflis, kjøkken, radiatorer og 1000 kg stål. Remontering er utført slik at materialene skal være enkle å demontere også i fremtiden. Dette gir fleksible bygg, som er lett å tilpasse til nye behov.
E. C. Dahls Eiendom har utarbeidet en erfaringsrapport om ombruk, som de har gjort offentlig tilgjengelig på sin nettside. Dette bidrar til nyttig kunnskap og inspirasjon for andre.
Involverte aktører
Byggherre: E C Dahls Eiendom
Arkitekt: Heat arkitekter
Interiør i klesbutikken: Studio Et al.
Entreprenør: Consto Midt-Norge
Totalteknisk entreprise: Bravida Norge
Juryens begrunnelse
Juryen for byggeskikkprisen vil belønne et modig initiativ, som er banebrytende på sin måte, og som viser vei for andre. I en tid med stort behov for omstilling og innovasjon er vi ekstra takknemlige for at noen viser vilje til å utforske ukjent terreng.
Midt i hjertet av Trondheim ligger en bortgjemt, og til dels bortglemt bygning, som etter nesten femti års stillhet igjen har våknet til liv. Dette prosjektet viser at en over hundre år gammel bygningskropp kan omdannes til velegnede næringslokaler, uten drastiske inngrep. Her har fokuset vært på å utløse potensialet som allerede finnes i bygget, og å tilføre minst mulig nytt. Det har gitt et bygg med en særegen karakter og atmosfære, som har god kontakt med sin egen historie, men som også har tatt steget inn i vår tid.
Å ta vare på det vi allerede har er et viktig klimatiltak - kanskje det aller viktigste. Årets byggeskikkpris tildeles et prosjekt som er bevisst på sitt klimaavtrykk, og som tilfører samfunnet nye verdier gjennom å revitalisere ubrukt bebyggelse. Det som likevel tar dette prosjektet til nye høyder er den spenstige ambisjonen om å oppnå mest mulig gjenbruk!
Lista over gjenbrukte komponenter er lang. Kjøkken, parkett, dører, teppeflis, radiatorer, toalett, stålbjelker, limtrebjelker, ventilasjonsaggregat, dørelektronikk og til og med stikkontakter har fått nytt liv i dette bygget. Det har krevd en innsats og vilje til nytenking langt utover det som er forventet. Juryen er opptatt av at denne typen prosjekt gir verdifull erfaring og baner vei for andre. Prosessen er grundig dokumentert i en erfaringsrapport, som trekker fram de viktigste lærdommene fra prosjektet. Her kommer det blant annet fram at god kommunikasjon mellom ulike faggrupper har vært helt avgjørende for å lykkes. Juryen vil berømme det gode samarbeidet, og viljen til å tenke utenfor konvensjonelle rammer.
Byggeskikkprisen for 2024 går til Olav Tryggvasons gate 19! En unik murgård som har stått brakk i årevis er vekket til liv, med sin opprinnelige sjarm og karakter intakt. Sammen med tregården mot gata danner de to byggene en samstemt helhet, inne som ute. Omtenksomt bygningsvern og miljøbevisst gjenbruk gjør dette til et forbildeprosjekt som byen kan være stolt av!
Juryen ønsker å rette en stor takk til alle som har vært involvert i prosjektet.
Hederlig omtale tildeles ALO, Sluppenveien 23
Foto: Interiørfoto AS.
ALO utgjør en del av den nye utviklingen på Sluppen og er Kjeldsbergs tredje kontorbygg i bydelen. Bebyggelsen er etablert i en bymessig struktur med utadrettede fasader mot gateløpet. En intensjon bak prosjektet er å bidra til å skape et levende og attraktivt bymiljø hvor mennesker kan møtes, slappe av og delta i ulike aktiviteter. I første etasje er fasadene åpne og aktive, blant annet med kantineareal og en restaurant som er åpen for alle. Det er også oppbygd flere attraktive uterom med møblering og vegetasjon.
ALO er bygd med en ambisjon om at bygget skal stå i 100 år. Det skal blant annet oppnås gjennom robust materialbruk og fleksible planløsninger som kan tilpasses endrede behov. Bæresystemet er i plasstøpt betong og i all hovedsak lavkarbon ekstrembetong. Fasadene er utført med håndmurt teglstein med fargede fuger og fokus på detaljer. Det er jobbet med ulik tekstur i de samme fargenyansene på de kobberelokserte aluminiumplatene for å skape dybde og relieff i fasaden. ALO er det første bygget i Norge som er dobbeltsertifisert med miljøstandardene Well Platinum og BREEAM Outstanding.
Fasadene er gjennomført med håndmurt teglstein med fargede fuger og fokus på detaljer. For å skape dybde og relief i fasaden, er det jobbet med ulik tekstur, blant annet med innslag av kobberelokserte aluminiumplater. Utomhus har prosjektet hatt fokus på biologisk mangfold, blant annet ved å legge til rette for ulike habitater, som grus- og steinhauger, blomstereng og insektshotell. Uteområdene gir samtidig gode møteplasser for mennesker.
Involverte aktører:
Byggherre: R. Kjeldsberg
Arkitekt: HUS arkitekter
Landskapsarkitekt: PLAN arkitekter
Entreprenør: Veidekke Entreprenør
Juryens hederlige omtale
Juryen ønsker å gi hederlig omtale til Sluppenveien 23, ALO. Dette prosjektet har lagt lista høyt, og har lyktes i å skape et imponerende og interessant næringsbygg. Bygningen utmerker seg med høy materialkvalitet og et innvendig atrium som er både storslagent og inspirerende.
Prioritering av uteområder og gatemiljø gjør at bygget oppleves som levende og inviterende, også for forbipasserende. I det hele tatt har ALO blitt et viktig landemerke i en bydel under stadig utvikling.
Selv om det er snakk om et komplekst og flerfunksjonelt bygg fremstår det helstøpt og vakkert. Her har man ikke bare valgt materialer av høy kvalitet, men også anvendt dem på klokt vis for å oppnå et tiltalende uttrykk. Med sine visuelle og urbane kvaliteter er dette bygget et eksempel til etterfølgelse. Juryen vil berømme Kjeldsberg for å satse på en bydel som i mange år har vært forbigått og oversett. Sånn er det ikke lenger.
ALO er et ambisiøst byggverk som begeistrer og som beriker sine omgivelser. Bygget utmerker seg også når det gjelder klima og miljø, og er klassifisert som BREEAM outstanding.
Tidligere vinnere
Tidligere vinnere av byggeskikkprisen
Statutter
Statutter for byggeskikkprisen
- Trondheim kommunes pris for god byggeskikk er opprettet og blir delt ut av Trondheim kommune. Prisen er en hederspris og deles ut til byggverk/prosjekt som bidrar til å heve og utvikle allmenn byggeskikk.
Prisen skal bidra til økt oppmerksomhet og entusiasme knyttet til byens arkitektur, og være en belønning til de som strekker seg langt for å skape byggverk som gjør byen vår til et bedre sted å være.
Et vinnerprosjekt skal være vakkert utformet og skal i samspill med sine omgivelser være en berikelse for stedet. Prosjektet skal være inkluderende i møte med sine brukere og med publikum. Prosjektet skal være både sosialt-, økonomisk og miljømessig bærekraftig, i tråd med FNs bærekraftsmål.
Prosjektet skal videre utmerke seg gjennom godt samspill mellom følgende faktorer:
- Merverdi. Tilfører prosjektet verdier utover det som er forventet?
- Hensyn. Respekterer og responderer prosjektet på omgivelsene?
- Iderikdom. Er prosjektet innovativt og originalt, fornyer det faget/bransjen?
- Estetikk. Stimulerer og engasjerer prosjektet rent visuelt, både inne og ute?
- Varighet. Har prosjektet lang levetid og vil prosjektet stå seg over tid?
- Optimalisering. Er prosjektet smart ift. funksjon, material-, areal- og ressursbruk? Oppnår man mye effekt ut av lite?
Prisen kan gis til nybygg, tilbygg, ombygging, istandsetting og prosjekter knyttet til landskap og uterom. - Prisen består av en plakett med innskrift som skal settes på eller i anlegget, samt et diplom til prisvinneren/prisvinnerne.
- Vinneren/vinnerne av Trondheim kommunes byggeskikkpris utpekes av en jury. Det er åpent for alle å komme med forslag til priskandidater. Juryen kan i tillegg innhente begrunnede forslag fra enkeltpersoner, foreninger og faginstanser.
Sekretariatet skal utarbeide en oversikt over aktuelle kandidater samt en vurdering av disse. I denne forbindelse skal også arkitekter, konsulenter og håndverkere som har medvirket til resultatet omtales.
Prisen skal tildeles et byggverk/prosjekt som er ferdigstilt i løpet av den forutgående femårsperioden. Juryen skal gi en skriftlig redegjørelse for valget av prisvinner.
Prisen for god byggeskikk kan tildeles personer eller virksomheter, private eller offentlige, som gjennom planlegging og/eller bygging har bidratt vesentlig til de arkitektoniske kvalitetene ved byggverket/prosjektet som prisbelønnes.
Det kan gis hedrende omtale i form av diplom til en eller flere av de kandidatene som ikke tildeles årets byggeskikkpris.
Trondheim kommune tar sikte på å utdele prisen årlig. Dersom juryen ikke finner fram til et prosjekt som de mener har fortjent prisen for god byggeskikk, skal den ikke utdeles.
Juryen bestemmer om prisen skal deles ut, og når det skal være utdeling. Det er ønskelig at byens ordfører leder juryen og foretar prisoverrekkelsen. - Rådet for byarkitektur skal sammen med ordfører og byutviklingsdirektør være jury for kommunens byggeskikkpris. Det er ønskelig at juryen ledes av ordfører.
Juryens sekretariat er lagt til Byarkitekten. - Disse statuttene kan endres av formannskapet.
Juryen
Jurymedlemmer 2024
- Erling Moe, varaordfører, Trondheim kommune
- Bente Næverdal, byutviklingsdirektør, Trondheim kommune
- Einar Bye, konstituert Byarkitekt, Trondheim kommune
- Steffen Wellinger, NTNU, fakultetet for arkitektur og design
- Ragnhild Snustad, Trondhjems arkitektforening, TAF
- Astrid Kjølen, Norske landskapsarkitekters forening
- Torgeir Rønning, Håndverkerforeningen i Trondheim
- Line Snøfugl Storvik, Næringsforeningen i Trondheimsregionen
Kontaktpersoner
- Einar Bye, Byarkitekten,telefon 46 67 66 70.
- , Byplankontoret, telefon 47 66 07 73.
Sist oppdatert: 27.01.2025