Fremmede arter i Trondheim

Fremmede arter i Trondheim

Fremmede arter er arter som opprinnelig ikke hører hjemme i landet eller regionen, og som har spredt seg med menneskelig hjelp. De kan spres gjennom utsetting, dumping av hageavfall, forflytning av jordmasser eller ved frøspredning.

Slirekne danner tette bestander og utkonkurrerer andre planter. Foto: Hristo Hansen
Slirekne danner tette bestander som kveler andre plantearter. Foto: Hristo Hansen

Innhold

Forskrift om fremmede organismer

Fra 2016 gjelder Forskrift om fremmede organismer. Regelverket skal bidra til å redusere spredningen av fremmede arter i Norge. Regelverket skal bidra til å redusere spredningen av fremmede arter i Norge. Noen planter er også forbudt å sette ut. 

Fremmedartslista

Artsdatabanken utarbeider fremmedartslista for Norge: Fremmedartslista 2023.

Fattigere natur

Fremmede arter skaper problemer fordi de kan fortrenge våre stedegne planter og dyr. For å ta vare på naturmangfoldet er det viktig å hindre at flere fremmede arter etablerer og sprer seg, og å redusere de forekomstene som allerede er blitt etablert.

Fremmede planter i Trondheim 

Det er registrert mange fremmede plantearter i Trondheim kommune. Disse anser vi som mest problematiske:

  • park-, hybrid- og kjempeslirekne
  • kjempebjørnekjeks og tromsøpalme
  • legepestrot
  • kjempespringfrø
  • rynkerose
  • hagelupin
  • dagfiol
  • kanadagullris
  • fagerfredløs
  • platanlønn
  • rødhyll
  • skogskjegg
  • blankmispel og andre mispelarter

Kommunen jobber med å bekjempe et utvalg av fremmede planter på kommunal grunn. Siden vi har begrenset med midler må vi prioritere hardt mellom forekomstene. Vi legger mest vekt på å bekjempe problematiske fremmede arter som forekommer i eller i nærheten av sårbar natur. Hittil har vi hatt hovedfokus på bekjempelse av tromsøpalme/kjempebjørnekjeks, legepestrot, kanadagullris og slireknearter.

Fremmede dyr i Trondheim

Kanadagås og mink er eksempler på fremmede dyrearter som er registrert i Trondheim. Fiskeartene mort og ørekyt står ikke på den nasjonale fremmedartslista, men er regionale fremmede arter som skaper problemer i vannmiljøet.

Fremmede plantearter i privat hage

Det er ikke forbudt å ha fremmede planter i hagen, men du har ansvar for å hindre at de sprer seg til naturen. Du kan ikke dele frø eller plantedeler av planter som står på forbudslista, og du skal heller ikke kaste hageavfall i grøntområder.

Trondheim kommune kan bistå med tips til bekjempelse av fremmede planter i private hager, og du kan søke om Tilskudd for å bekjempe fremmede arter, men selve bekjempelsesarbeidet er hageeierne selv ansvarlige for. Hvis fremmede arter har spredd seg fra nabohagen, må du ta en prat med naboen og prøve å bekjempe artene sammen. Du kan bruke apper som Artsorakel eller PlantNet for å identifisere de ulike fremmedartene. 

Bekjempelsesmetoden varierer fra plante til plante. Plantevernleksikonet og FAGUS har gode tips og råd når det gjelder de ulike bekjempelsesmetoder. Hvis sprøyting med plantevernmidler er aktuelt, så må dette utføres av noen som har autorisasjonsbevis (ofte kalt “sprøytesertifikat”). Ta kontakt med anleggsgartnerfirma om du trenger hjelp til slik bekjempelse. Uansett hvilken metode som velges, må bekjempelsen utføres over flere år. 

Sjekk tipsene i lenkene nedenfor.

Har du funnet en fremmed art i naturen?

Hvis du kommer over lokaliteter med fremmede planter, er det til stor hjelp for oss om du registrerer dine observasjoner på artsobservasjoner.no eller mobilversjonen. På YouTube finner du en introduksjon til hvordan du bruker Artsobservasjoner. 


Om du har flere spørsmål angående fremmede arter kan du sende en e-post til  Du kan bruke Artsdatabankens kartleggingstjeneste Artsobservasjoner for å rapportere den. Vi synes det er lettest å gjøre det på mobiltelefonen din, men det fungerer også på nett.

Kontaktinformasjon

Om du har spørsmål knyttet til fremmede arter i Trondheim, kan du sende en e-post til .

Sist oppdatert: 30.09.2024

Fant du det du lette etter?