Teknisk plangodkjenning
Teknisk plangodkjenning
Innhold
Problemer med søknadsportalen
I februar 2025 oppdaget vi at det hadde vært problemer med vår søknadsportal for teknisk plangodkjenning. Feilen gjaldt for søknader som hadde en gml-fil vedlagt, det vil si søknader for VA. Søknadene er funnet igjen, så det er ikke nødvendig å sende inn på nytt.
Vi beklager de forsinkelsene og ulempene dette har medført, og vi vil prioritere å behandle de søknadene det har vært problemer med.
Hva er teknisk plangodkjenning?
Teknisk plangodkjenning er en prosess som skal ivareta at infrastruktur og anlegg bygges på en forsvarlig måte, i henhold til gjeldende standarder og krav. Dette er viktig for å sikre at alt fungerer som det skal, får riktig innhold og er av god kvalitet. Utbygger skal søke for anlegg som kommunen skal ta over for forvaltning og drift, samt for noen private anlegg. Eksempler på anlegg og infrastruktur som vil kreve teknisk plangodkjenning er torg og parker, veier, vann-, avløps- og renovasjonsanlegg.
Krav om teknisk plangodkjenning finnes i Kommuneplanens arealdel (KPA) og i bestemmelsene til reguleringsplanen for området som skal bygges ut. Det er ofte et rekkefølgekrav for å få tillatelse og kunne starte byggingen. Søknaden om teknisk plangodkjenning må sendes inn før søknad om byggetillatelse, og vi anbefaler at dette gjøres i god tid før arbeidet starter. Dette gjelder også for tiltak som er unntatt byggesaksbehandling.
Gebyr
For søknad om teknisk plangodkjenning skal det betales gebyr. Gebyret faktureres tiltakshaver og beregnes ut fra gebyrforskriften for plan- og bygningstjenester i Trondheim kommune. Gebyret beregnes ut fra samlet tillatt utnyttelsesgrad (m2 BRA) for bebyggelsen innenfor gjeldende plan. For anlegg utløst av rekkefølgekrav, skal gebyret beregnes med bakgrunn i maksimalt tillatt bruksareal for de områdene som utløser rekkefølgekravet. Bruksareal (BRA) beregnes etter Norsk Standard (NS 3940), slik det er registrert i matrikkelen. For renovasjonsanlegg gjelder egne gebyrsatser.
Ved store utbygginger som gjennomføres i flere byggetrinn, må det legges ved en plan for hvilke søknader med tilhørende BRA det skal søkes om.
Gebyrforskrift for plan- og bygningstjenester, Trondheim kommune, Trøndelag
Gebyr for teknisk plangodkjenning dekker administrasjon, saksbehandling og oppfølging i anleggsperioden til og med overtakelse.
Hvordan søke om teknisk plangodkjenning?
Søknad om teknisk plangodkjenning med vedlegg sendes inn til Trondheim kommune via elektronisk skjema Teknisk plangodkjenning.
Veiledning til skjema
Det kan kun søkes for ett fagområde om gangen.
Det er ikke mulig å lagre skjemaet underveis. Opplysningene som skal inn i skjema bør derfor gjøres klart før utfylling.
Følgende skal oppgis i søknadsskjemaet:
- Adresse og bruksareal for utbyggingstiltaket. Ved utbygging av store områder i flere byggetrinn oppgis bruksareal for det aktuelle byggetrinn/tiltak som omfattes av søknaden.
- Referanse til reguleringsplan (reguleringsplannummer)
- Referanse til utbyggingsavtale eller annen avtale (saksnummer)
- Kort beskrivelse av tiltaket
- Opplysninger om tiltakshaver med organisasjonsnummer, kontaktperson og adresse, e-postadresse og telefon, inklusive faktureringsadresse.
- Fagområdet som søknaden omfatter
- Opplysninger om rådgiver med kontaktperson for fagområdet, adresse, telefon, e-postadresse.
- Opplysninger om søker, kontaktperson og adresse, e-postadresse, telefon
Følgebrev og dokumentasjon i tilknytning til søknaden lastes opp som vedlegg. Følgende vedlegg skal alltid legges ved:
- Søknadsbrev
- Dokumentliste (inklusiv tegningsliste)
- Plankart og planbestemmelser
- Tegninger
Dokumentliste skal inneholde alle tegninger, rapporter, beskrivelser eller annen dokumentasjon som er relevante for godkjenningen. Kommunale normtegninger som er aktuelle skal gå fram av dokumentlisten.
For spesifikke krav til dokumentasjon som skal følge søknaden for hvert fag, vises det til nærmere beskrivelse under.
Etter at søknaden er sendt inn, vil søker bli kontaktet av saksbehandler innen 3 uker. Behandlingstid vil avhenge av kompleksitet og omfang på tiltaket.
Krav til søknaden for fagområdene
Vann og avløp
Når det i kommuneplanens arealdel, reguleringsplan eller i sanitærreglementet er stilt krav om teknisk plangodkjenning må du før du kan søke om byggetillatelse, søke om plangodkjenning av tegningsgrunnlaget for vann- og avløpsanlegg.
Søknaden skal inneholde detaljert prosjektdokumentasjon, inkludert plantegninger, profiltegninger og nødvendige beregninger av dimensjonering og kapasitet. Tegninger av VA-anlegget skal leveres i både GML-format og PDF. Dersom det er utarbeidet en overordnet VA-plan i forbindelse med reguleringsplan, skal denne danne grunnlaget for detaljprosjektering og øvrige dokumenter. For mer detaljerte krav til hva som skal følge søknaden, se Trondheim kommunes VA-norm punkt 3, Dokumentasjon.
Planer for private vann- og avløpsledninger som berører fellesledninger for 4 eller flere boenheter, eller som omfatter større stikkledninger, skal plangodkjennes. Private stikkledninger er ledninger som går fra kommunal ledning eller privat fellesledning til den enkelte bolig eller eiendom. Mindre stikkledninger skal vanligvis ikke plangodkjennes. Utførende foretak må for disse registrere seg i entreprenørportalen for å søke om, eller rapportere inn privat sanitærarbeid. Se nærmere om krav til plangodkjenning av private vann- og avløpsanlegg i sanitærreglementet del 2, A-03, punkt 3.2.
Anleggene som skal overtas av Trondheim kommune for offentlig drift og vedlikehold, skal prosjekteres og utføres i henhold til Trondheim kommunes VA-norm og normtegninger. Private anlegg skal bygges i henhold til sanitærreglementet for Trondheim kommune.
Dersom anlegget berører tredjepart, som for eksempel naboer eller andre grunneiere, må det utarbeides tinglyste erklæringer som sikrer rett til å ha liggende ledninger på deres eiendom, samt rett til drift og vedlikehold av disse ledningene i fremtiden. Dersom anlegget skal kobles til et annet privat ledningsanlegg, for eksempel et privat avløpsanlegg, må det sikres rett til dette i form av avtaler eller erklæringer.
Plangodkjenning for vann og avløp gis av Kommunalteknikk, VAR utvikling og forvaltning.
Aktuelle lenker
- VA-norm Trondheim kommune
- FDV og sluttdokumentasjon
- Normtegninger
- Sanitærreglement for Trondheim kommune
- Skjema for sanitærmelding
Veg
For veg skal veganlegg inklusive fortau, gang- og sykkelveg, samt annet offentlig trafikkareal plangodkjennes.
Planer som berører riks- og fylkesveger skal godkjennes av Statens vegvesen/Trøndelag fylkeskommune. Planer for kommunal veg, fortau, gang- og sykkelveg skal godkjennes av Trondheim kommune ved Kommunalteknikk.
Planene skal utarbeides av prosjekterende med vegfaglig kompetanse, i henhold til Trondheim kommunes normtegninger og Statens vegvesens håndbok R700 Tegningsgrunnlag.
Typiske planer som vedlegges søknad om teknisk plangodkjenning (TPG):
- Plan- og profiltegning
- Normalprofil med overbygning
- Kantsteinsplan
- Høydeplan
- Plan for overvannshåndtering og drenering presentert i vegplan
- Plan for annen veggrunn/rabatter, planteplan
- Tverrprofiler
- Skilt- og oppmerkingsplan, inkludert eventuelle fartsdempende eller trafikkregulerende tiltak
- Belysningsplan med lysberegning
- Belegningsplan
- Kryssdetaljer
- Avkjørsler - sikt og lengdeprofil
- Detaljtegninger av støttemur, støyskjerm, gjerder og lignende
- Graveplan/utkiling
- Dimensjoneringsgrunnlag for veganlegg
- Relevante rapporter/ dokumenter/ notater
Eventuelle trafikkregulerende eller fartsdempende tiltak avklares med .
Rutiner for skilt- og oppmerkingsplaner
Skilt- og oppmerkingsplaner skal vise plassering og utforming av trafikkskilt og vegoppmerking, og krever egne vedtak. Disse utarbeides og revideres av Trondheim Parkering etter følgende rutine:
- Forslagsstiller har ansvar for å utarbeide et forslag til skilt- og oppmerkingsplan. Forslagsstiller sender skisse til for kommentarer.
- Forslagsstiller gjennomfører rettelser i henhold til tilbakemelding fra Trondheim parkering.
- Forslagsstiller bestiller utarbeidelse, høring og vedtak av korrigert skilt- og oppmerkingsplan.
- Bestillingen sendes på , og skal inneholde en fakturaadresse. Saksbehandling faktureres forslagsstiller / tiltakshaver.
- Trondheim Parkering utarbeider skilt- og oppmerkingsplan og sender denne til høring.
- Etter høring kan det komme ytterligere tilbakemeldinger angående rettelser eller endringer. Trondheim parkering gjennomfører de rettelser eller endringer som blir påpekt i høringen, og sender skilt- og oppmerkingsplanen til skiltmyndigheten for vedtak. Viktig at konsulenten fanger opp dette.
- Eventuelle fartsdempende eller trafikkregulerende tiltak skal avklares med Trondheim parkering og etableres i tråd med skiltplan godkjent av skiltmyndigheten. Fartsdempende tiltak og behov for etablering av bom, eller andre trafikkregulerende tiltak for å hindre uønsket kjøring, bekostes av tiltakshaver.
- Ferdig vedtatt skilt- og oppmerkingsplan med vedtak sendes forslagsstiller. Forslagsstiller er ansvarlig for umiddelbar etablering, eventuelt fjerning av skilt/ oppmerking.
- Før ferdigbefaring av veg kan avtales, skal forslagsstiller avtale en befaring med Trondheim parkering for godkjenning av fysisk skilting, og andre tiltak som ligger i skilt- og oppmerkingsplanen.
Skilting av gatenavn etableres av utbygger i tråd med vedtatt skilt- og oppmerkningsplan.
Byrom og grøntanlegg
For byrom og grønnstruktur skal offentlige parker, plasser, torg, lekeplasser, friområder, turveger og lignende plangodkjennes.
Designprogram og normer for infrastruktur, byrom og grøntanlegg i Trondheim skal ligge til grunn for programmering og utforming.
Det forutsettes at kvalitetsnivå for tiltaket er avklart i tidligere fase. Se også Programmering av grøntanlegg for krav til kvalitetsnivå innenfor det aktuelle prosjektområdet. Trondheim kommune forutsetter at prosjektutvikling for uteområder skal gjennomføres som del av helhetlig prosjektutvikling for alle faser i henhold til NS 3467:2023 Steg og leveranser i byggverkets livssyklus.
Det anbefales at det gjennomføres et oppstartsmøte for gjennomgang av forutsetninger og føringer for tiltaket og dokumentasjonsbehov før utarbeidelse av detaljert plan. Hensikten med oppstartsmøtet er å avklare krav til søknadens innhold og leveranser.
Saksbehandlerne som går igjennom og godkjenner innsendt materiale, er fagpersoner innenfor byrom og grønnstruktur. Det er viktig at innlevert materiale gir nødvendig innsikt i løsninger til å vurdere både overordnede forhold og funksjon, og tekniske detaljer.
Det er svært mange lover, forskrifter og krav som gjelder for prosjektering av uteanlegg. Det er prosjekterendes oppgave å sikre at gjeldende lover og regler for uteanlegg følges, og det forventes at ansvarlig prosjekterende kjenner til og forholder seg til disse.
For løsninger som avviker fra overordnede krav eller normer skal foreslått løsning dokumenteres: Trondheim kommune stiller krav til å dokumentere avvik fra relevante NS standarder, TEK 17 og nettsiden for Trondheim kommunes egne krav og normer. Ved eventuelle avvik fra disse skal avviket beskrives og begrunnes slik at annen løsning kan behandles i forbindelse med teknisk plangodkjenning.
Belysning
For alt offentlig gate- og vegareal, og sentrale deler av byrom, grøntanlegg og turveger skal det etableres belysning. Belysningen skal plangodkjennes og prosjekteres i henhold til kommunens veglysnorm og materialliste gatelys. Det vises også til kapitler om programmering og utforming i Designprogrammet. Trondheim kommunes kontraktspart for drift og vedlikehold av belysning skal kontaktes og forestå tilkopling mot eksisterende anlegg, når dette er klart for spenningssetting.
Dokumentasjon og overtakelse skjer i samsvar med veglysnormen og veiledning til krav og retningslinjer for FDV og sluttdokumentasjon . Eventuelle nye skap som etableres, skal bygges etter ny kommunal standard. Belysningsplan med lysberegning skal legges ved søknadene om teknisk plangodkjenning for veg og grønnstruktur. Selve søknaden om plangodkjenning for belysning skal sendes på for behandling og godkjenning.
Renovasjon-/avfallsanlegg
Ved utbygging av mer enn fire boenheter, eller næringsbygg, og ved ombygging av eksisterende renovasjonsløsning, skal det søkes om teknisk plangodkjenning av renovasjonsanlegg. Renovasjonsanlegg skal prosjekteres og utføres i henhold til Trondheim kommunes renovasjonstekniske norm.
Det anbefales å opprette en tidlig dialog mellom utbygger, konsulenter og Kommunalteknikk for å avklare forhold rundt planlagte renovasjonsanlegg. Dokumentasjonskrav ved søknad om teknisk plangodkjenning for ulike typer renovasjonsanlegg er angitt i renovasjonsteknisk norm. Her finnes kravene knyttet til de ulike anleggstypene:
Gjennomføring av tiltaket
Anlegg som teknisk plangodkjennes og skal overtas av kommunen for drift og vedlikehold, skal følges opp av kommunen gjennom hele anleggsfasen. I god tid før anleggstart skal det derfor varsles skriftlig, og det avholdes oppstartsmøte hvor kommunen deltar. Utførende foretak er ansvarlig for at kommunen blir varslet.
Før kommunen kan overta anlegget, skal det gjennomføres forbefaring med kommunen, utbygger og entreprenør. Det anbefales at rådgiver også deltar. Kommunen kan nekte å overta anlegget dersom det ikke er utført i tråd med plangodkjenningen, eller dersom FDV og sluttdokumentasjon ikke er sendt inn og godkjent.
Komplette arbeidstegninger med tegningsliste sendes til Kommunalteknikk og Trondheim bydrift, så snart tegningene er revidert i henhold til kommentarer og forbehold i plangodkjenningsbrevet.
Krav til FDV- og sluttdokumentasjon
Krav til innhold og prosess til levering av FDV- og sluttdokumentasjon for anlegg innen vann og avløp, renovasjon, veg, gatelys og grøntanlegg, finnes i kommunens veileder:
Veileder til levering av FDV- og sluttdokumentasjon.
Nasjonal vegdatabank
Trondheim kommune krever at alle vegprosjekt som berører kommunal veg, skal dokumenteres i Nasjonal VegDataBank (NVDB), med sosi-filer og tilhørende egenskaper. Dette gjelder objekter i bakken, kabler, bærelag, kabelgrøfter etc. og objekter i og langs vegen. For opprettelse av kontrakt i datafangst sendes forespørsel til .
Innmåling utføres i henhold til vedlagt objektliste i godkjenningsbrev.
Andre tillatelser og avklaringer
Tiltakshaver eller ansvarlig prosjekterende er ansvarlig for prosjekteringen, og at denne kvalitetssikres og dokumenteres. En godkjenning erstatter ikke tiltakshaver eller prosjekterende sin plikt til kvalitetssikring.
Utbygger er ansvarlig for nødvendig grunnerverv/avtaler/rettigheter i forbindelse med gjennomføring av anlegget og må sørge for nødvendig informasjon til naboer og andre berørte.
Tiltakshaver/entreprenør kontakter kabeletatene for opplysninger om kabler og evt. samkjøring av anleggsarbeider.
Merk at det alltid skal sendes søknad om gravetillatelse ved graving i offentlige parker og friområder og vegnettet med tilhørende side- og grøntareal. Slike tiltak registreres i KGrav så snart tiltaket er under planlegging. Rådgivere kan bestille tilgang til KGrav ved å gå inn på nettsiden ledningsportalen. Det vises ellers til mer informasjon under ”Retningslinjer for gravearbeider på det kommunale vegnettet i Trondheim”.
Ved behov for graving i annen grunn enn i kommunalt vegareal, må søknad om tillatelse innhentes fra den enkelte forvalter av grunnen.
Før anleggsarbeidene settes i gang, må eventuelt igangsettingstillatelse være gitt av Byggesakskontoret.
Det anbefales at det inngås utbyggingsavtale med kommunen. Ta kontakt med Eierskapsenheten for nærmere avtale.
Lenker:
- Graving og Retningslinjer for gravearbeider på det kommunale vegnettet i Trondheim
- Byggesakskontoret
- Utbyggingsavtaler
- Eierskapsenheten
- Gravemelding
- KGrav
Sist oppdatert: 24.03.2025