M-kopper (mpox/apekopper/monkeypox)

M-kopper (mpox/apekopper/monkeypox)

illustrasjon av en skulder med et forstørresesglass som viser apekopper.

Innhold

Her får du informasjon om hvem som anbefales vaksine mot m-kopper og informasjon om vaksinens effekt og bivirkninger

Hvem kan få vaksine mot m-kopper?

Det finnes en vaksine mot kopper som kan gi beskyttelse mot m-kopper. Vaksinen tilbys til personer med økt risiko for smitte og til nærkontakter av personer som har fått påvist m-kopper. 

Bruken av m-koppervaksinen blir vurdert av Folkehelseinstituttet. Endringer av hvem som blir anbefalt vaksinasjon og prioritering av disse kan forekomme.

Vaksine mot m-kopper gis nå som 2 doser uavhengig om man tidligere er koppervaksinert. Det er ikke behov for vaksinasjon etter tidligere gjennomgått infeksjon med m-kopper.

Forebyggende vaksinasjon

Forebyggende vaksinasjon tilbys til personer som har økt risiko for å bli smittet med m-kopper. Dette gjelder:

  • Menn eller transpersoner som har sex med menn OG selvrapportert risikoatferd (f.eks. nye eller flere seksualpartnere)
  • Sexarbeidere
  • Helsepersonell og andre som i sitt arbeid forventes å komme i reell smittefarlig nærkontakt med pasienter med m-kopper
  • Laboratoriepersonell som arbeider med levende apekoppevirus (nøytralisasjonstest, cellekultur etc.)

Vaksine etter mulig smitte 

I tillegg tilbys vaksinen til personer etter mulig smitte. Dette tilbys etter en individuell vurdering av lege basert på risiko for smitte (type kontakt, lengde, risiko for alvorlig sykdom?).

  • Personer med høy sannsynlighet for smitte kan vaksineres innen de første 4 dagene etter mulig smitte.
  • Personer som har vært utsatt for smitte og som har større risiko for å utvikle alvorlig sykdom (små barn, gravide og personer med immunsvikt), kan få tilbud om vaksine til og med dag 14 etter å ha vært utsatt for smitte, for å redusere risiko for alvorlig sykdom.

 

Effekt av vaksinen
  • Forebyggende vaksinering

Varighet og grad av beskyttelse etter én dose er foreløpig ukjent. Det forventes et mildere sykdomsforløp hvis man blir smittet etter første dose, men man kan sannsynligvis likevel smitte andre. Beskyttelsen vil være bedre og vare lenger èn til to uker etter andre dose.

  • Vaksine etter mulig smitte

Det er antatt at vaksinen kan hindre sykdom dersom den gis 0-4 dager etter nærkontakt med en smittet. Dersom den gis 5-14 dager etter nærkontakt, kan den trolig hindre utvikling av alvorlig sykdom.

Det har imidlertid kommet flere internasjonale rapporter som tilsier at vaksinerte (både forebyggende og ved smitte) kan smittes og smitte videre, selv om de får milde symptomer. Det er derfor viktig å teste seg ved symptomer og følge øvrige smittevernråd, selv om man er vaksinert. Behovet for en oppfriskningsdose er ikke avklart. 

Praktisk informasjon om vaksinering mot m-kopper

Bestill time

Ring Vaksinasjon- og smittevernkontoret på telefon 72 54 08 50 for å bestille time. 

Du skal ikke møte til vaksinasjon dersom du er syk, har feber over 38 grader eller andre tegn på infeksjonssykdom. Dersom du er syk eller ikke har mulighet til å møte opp til bestilt time, avbestiller du timen ved å ringe 72 54 08 50, senest dagen før, i vår åpningstid.

Dersom du har utfordringer (psykiske eller fysiske) og har behov for tilrettelegging rundt vaksineringen, ber vi deg varsle om det ved timebestillingen. Vi vil tilrettelegge for deg på best mulig måte.

Hvor foregår vaksineringen?

Vaksineringen foregår på Statens Hus, Prinsens gate 1A, inngang A fra Tinghusgata.

Pris

Vaksinasjonen koster 240 kroner per dose. 

Selve m-koppervaksinen, Imvanex, er gratis, men du betaler for å få satt vaksinen. 

Vaksineringen består av 2 doser med minst 4 ukers mellomrom. Personer som får påvist m-kopper etter første dose skal ikke ha andre dose

Legitimasjon

Ta med legitimasjon med bilde. Det kan for eksempel være pass, nasjonalt ID-kort, førerkort eller bankkort med bilde.

Etter vaksinen

Etter at du er vaksinert, skal du observeres i 20 minutter. Hvis du tidligere har hatt en alvorlig allergisk reaksjon, må du observeres i 60 minutter.

Vaksinens bivirkninger

De vanligste bivirkningene er:

  • Smerte, rødhet, ømhet, hevelse, kløe på og rundt innstikkstedet
  • Generelle reaksjoner som muskelsmerter, hodepine, kvalme og slapphet
  • Misfarging av hud, blåmerker, varmefølelse og kul ved innstikkstedet 
  • Leddsmerter og feber


De fleste bivirkningene går over av seg selv uten behandling og innen en uke etter vaksinasjon, men arrdannelse og varige pigmentforandringer i huden kan forekomme. Personer med atopisk eksem har økt risiko for bivirkninger og kan få forverring av eksem. 

Hvordan smitter M-kopper?

M-kopper skyldes apekoppeviruset og smitter gjennom nær kontakt med en smittet person eller ved kontakt med et smittet dyr. Smitte mellom mennesker skjer gjennom spyttdråper fra luftveiene, ved seksuell kontakt og ved direkte kontakt med væske fra sår/blemmer. De mest utsatte, er seksualkontakter og husstandsmedlemmer til en smittet person. 

Det tar 5-21 dager (vanligvis 6-13 dager) fra en har kontakt med en som har M-kopper til symptomer oppstår.

Hva er vanlige symptomer?

De første symptomene er vanligvis feber, muskelsmerter, stivhet, hodepine og tretthet. En del utvikler deretter hovne lymfeknuter, og samtidig eller etter noen dager utvikles et kløende og/eller smertefullt utslett. Utslettet utvikles til blemmer, som får skorpedannelse og deretter tørker inn og faller av. Det kan gi arrdannelser. 

Utslettet kan oppstå hvor som helst på kroppen. I det pågående utbruddet har utslettet hos mange startet rundt kjønnsorganene og i sete- og endetarmsregionen. Utslettet kan være sparsomt, med bare noen få og små blemmer eller sår, og kan ligne på blant annet herpesutslett og vannkopper.

Sykdomsforløpet varer normalt i 2 til 4 uker.  Man er smittsom fra symptomstart til skorpene har falt av og det er dannet ny hud (ca. 3 uker). De fleste blir friske uten behandling, men hos noen kan det utvikle seg til alvorlig sykdom.

Hva gjør du hvis du har mistanke om at du er smittet?

Ta kontakt med fastlege eller legevakt på telefon. Du vil få hjelp til å vurdere om du kan være smittet med M-kopper, og råd om hvordan du skal forholde deg.

Hvis du er smittet med M-kopper eller mistenker at du er smittet, bør du unngå nærkontakt med andre til diagnosen eventuelt er avkreftet.

Dersom du er bekreftet nærkontakt til en person som har fått påvist M-kopper, vil du få beskjed fra helsetjenesten om hvordan du bør forholde deg. 

Nyttige lenker

Sist oppdatert: 27.11.2024

Fant du det du lette etter?