Luftforurensning
Luftforurensning
Frisk luft er viktig for trivsel og helse. Svevestøv (PM10) fra piggdekk som sliter asfalt, samt nitrogendioksid (NO2) og andre gasser i eksos fra biltrafikk forurenser lufta vår. Trondheim kommune samarbeider tett med Statens vegvesen og Trøndelag fylkeskommune for å bekjempe luftforurensningen, men vi trenger din hjelp.
Innhold
Når og hvorfor er Trondheimslufta forurenset?
I Trondheim har vi hovedsakelig dårlig luftkvalitet i kalde og tørre perioder om vinteren. Særlig i rushtidene kan oppvirvling av svevestøv fra vegslitasje, samt eksosgasser fra kalde motorer gi dårlig luftkvalitet. I tillegg kan vi få mye svevestøv i overgang mellom høst og vinter og vinter/vår. Problemet oppstår når piggdekkene er på, sola tar godt og vegbanen fort tørker opp.
I kuldeperioder kan vedfyring gi mye svevestøv på kveldstid i områder hvor mange varmer opp boligen sin med ved.
Lokalt kan massetransport gi mye svevestøv ved anleggsplasser.
Renhold av hovedvegnettet har heldigvis gitt langt lavere nivå av svevestøv de siste 10 årene. Utslippene av eksos har også gått ned ettersom andelen elbiler har økt og utslippsteknologien har blitt bedre.
Målt og varslet luftkvalitet
Du kan sjekke hvordan Luftkvaliteten i Trondheim er på nettsiden Luftkvalitet i Norge. Der finner du måledata på timesbasis for de fem målestasjonene vi har i Trondheim. Du kan også sjekke varslet luftkvalitet for hele kommunen på samme nettsted.
Eldre måledata og års- og månedsrapporter finnes på siden Målt luftkvalitet i Trondheim.
Hvorfor er god luftkvalitet viktig?
Piggdekkgebyr
Piggdekksesongen varer fra 1. november 2024 til og med 27. april 2025. Med mindre føreforholdene krever det, er det ikke tillatt å bruke piggdekk utenom sesongen.
I sesongen må du betale piggdekkgebyr, hvis du kjører med piggdekk. Velger du piggfrie dekk, kan du legge om når du vil og slipper gebyret.
Piggdekkrefusjonsordningen gjeninnføres i 2025
Fra 1. september til 31. desember kan du søke om piggdekkrefusjon hvis du bytter fra pigg- til piggfrie vinterdekk på bilen. Øvrige vilkår finner du på søknadsskjemaet.
Luftforurensning fra anleggstrafikk
Anleggstrafikk kan grise til vegen hvis det fyker eller faller av masser fra lasset, men det er jord og leire på hjul og belter som legger igjen mest masser vegen.
Sporadisk tilgrising gir vanligvis ikke betydelig luftforurensning, men i områder med mye anleggstrafikk over tid kan søl på vegen føre til dårlig luftkvalitet i form av helseskadelig svevestøv.
Når vegen først har blitt skitten, kan gjørme og støv bli spredd av trafikken over lange strekninger.
Bål og brenning
Brenning av avfall i småovner, samt bråtebrenning og lignende er forbudt i Trondheim. Kaffebål er lov, med unntak av det generelle bålforbudet mellom 15. april og 15. september.
Forbedring av lufta
Her finner du tips til hva du selv kan gjøre for renere byluft, samt hva Statens vegvesen, Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune gjør for bedre byluft.
Hva gjør vi for å forbedre lufta i Trondheim?
Slik sikrer vi renere byluft
Hovedpunkter fra handlingsplan for renere luft i Trondheim:
- Piggdekkgebyr og piggdekkrefusjon gir lavere piggdekkandel, og dermed mindre svevestøv. Overskuddet sikrer blant annet at renhold og støvdemping kan opprettholdes.
- Renhold og støvdemping av hovedvegnettet. Nye rutiner fra 2013 har gitt langt renere luft enn tidligere.
- Bygge- og anleggsbransjen har fått mer konkrete krav til forebyggende tiltak, samt flere tilsyn.
- Arealplanlegging: Et luftsonekart over luftkvalitet har blitt laget i forbindelse med neste rullering av kommuneplanens arealdel.
- Nye tema i informasjonsarbeidet, som for eksempel riktig vedfyring og riktig vårfeiing, skal vurderes fortløpende.
- Lokal forskrift om midlertidige tiltak ved fare for dårlig luftkvalitet åpner blant annet for midlertidig miljøfartsgrense langs E6 og/eller piggdekkforbud i sentrum i korte perioder med fare for dårlig luftkvalitet. Med piggdekkgebyr og dagens renhold og støvdemping, vil slike tiltak sjelden være aktuelle.
Tiltaksutredninger
- Tiltaksutredning mot luftforurensning (revidert i 2018): Vedtatte tiltak er oppsummert i fremdriftsplanen for renere luft i Trondheim.
- Andre tiltak: Miljøpakken legger til rette for blant annet kollektivtrafikk, myke trafikanter og bedre trafikkavvikling.
Slik kan du bidra til bedre luft
- Bruk kollektivtransport, sykle eller gå
- Bruk piggfrie dekk (Piggfritt nytter - bedre luft, trivsel og helse)
- Respekter piggdekkforbudet fra første mandag etter påske til 1. november
- Begrens bilbruken - kjør sammen med andre
- Unngå tomgangskjøring
- Tenk miljø når du skal ha ny bil eller varmekilde i huset ditt
- Sørg for å få utført feiing og service på fyrkjelen i huset ditt
Kontaktinfo
Har du spørsmål om luftkvalitet i Trondheim kommune? Ta kontakt med Klima- og miljøenheten på e-post:
Telefon: 72 54 25 50
Sist oppdatert: 13.01.2025